Knedle z truskawkami - przepis
Z poniższych składników wychodzi około 25 - 30 knedli. Oczywiście, wszystko zależy od wielkości owoców.
Składniki na ciasto do knedli z truskawkami
- 1 kg ugotowanych młodych ziemniaków,
- 2 średnie jajka,
- szklanka mąki pszennej,
- szczypta soli.
Składniki na farsz do knedli z truskawkami
- 400-500 g truskawek,
- łyżka cukru pudru.
Dodatki
- 50 g masła,
- 2-3 łyżki bułki tartej,
- pół szklanki lekkiej śmietany lub jogurtu naturalnego,
- listki mięty.
Domowe knedle z truskawkami powinny być przygotowywane z młodych, ale sporych ziemniaków, które można szybko i wygodnie obrać. Poza tym, większe są mniej mokre. Oczywiście, starsze ziemniaki też się nadają. Aby otrzymać kilogram ugotowanych młodych ziemniaków, należy obrać do 1,5 kg.
Sposób przygotowania knedli z truskawkami:
- Ziemniaki należy obrać, dokładnie oczyścić i ugotować w osolonej wodzie do miękkości.
- Garnek z młodymi ziemniakami po odlaniu wody należy ponownie umieścić na palniku. To umożliwi odparowanie nadmiaru wody i lekkie ich osuszenie.
- Po minucie można zdjąć garnek z palnika i wstrząsnąć ziemniakami kilka razy, by jeszcze lekko je odparować.
- Przez praskę przepuścić ciepłe ziemniaki. W przypadku maszynki nie ma to większego znaczenia.
- Aby dodać kolejne składniki, ziemniaki muszą być wystudzone.
- Do miski wrzucić 2 jajka i szczyptę soli. Stopniowo dodawać mąkę i wyrabiać masę ręcznie. Powinna być jednolita i nie przyklejać się do ręki.
- Truskawki umyć i osuszyć, usunąć szypułki. Wybrać spore truskawki, by knedle były w miarę podobnej wielkości.
- Truskawki posypać wybranym cukrem.
- Stolnicę posypać cienką warstwę mąki. Z miski wyjąć zwarte, ale delikatnie lepkie ciasto.
- Posypać dłonie mąką. Odrywać kawałki ciasta wielkości moreli i formować kulki.
- Każdą kulkę lekko oprószyć mąką, by z łatwością spłaszczyć ją na placek.
- Na środku placków układać truskawki i zamykać je w cieście.
- Ponownie formować zgrabne kulki i układać obok siebie na stolnicy.
- Knedle gotować w kilku partiach, w szerokim, dużym garnku pełnym wrzątku ze szczyptą soli.
- Gotować przez około 3-4 minuty od wypłynięcia i wyciągać łyżką cedzakową.
- Gotowe knedle podawać z jogurtem naturalnym, podsmażoną bułką tarta, miętą lub innymi dowolnymi dodatkami.
Zobacz też inne pyszne pomysły na dania, w których znalazły się truskawki:
- Truskawki w niecodziennym wydaniu na słodko i słono. Przepisy Grzegorza Zawieruchy
- Wypróbuj przepis na lekkie i niskokaloryczne ciasto jogurtowe z truskawkami
- Biszkopt z truskawkami – przepis na proste ciasto jak dawniej
- Sezonowa sałatka ze szparagami i truskawkami
Zobacz wideo: Czas na sezonowe przysmaki. Jakie owoce jeść latem?
Autor: Diana Ryściuk
Źródło zdjęcia głównego: Westend61
podziel się: