Jak zrobić knedle ze śliwkami, grzanki z wątróbką i winogronami, owocowy zawrót głowy oraz karmelizowane brzoskwinie?
Sezon na truskawki to doskonała okazja do kulinarnych eksperymentów z wykorzystaniem tego pysznego owocu. Przykładem są pyszne knedle z truskawkami, do których warto wykorzystać również młode, sezonowe ziemniaki. Sprawdź prosty przepis krok po kroku.
Kuchnia czeska kojarzy się najczęściej z knedliczkami i dobrym piwem. Jednak restauracje czeskie serwują mnóstwo innych przysmaków. Pyszne jedzenie można dostać również w barach przekąskowych na targach i rynkach. Tu można zjeść parówki w bułce, czyli odpowiednik amerykańskiego hot doga. Czesi uwielbiają także zupy, które są podstawą każdego obiadu. Czeska kuchnia to również przysmaki na słodko. Próbując czeskich dań, ma się pewność, że niejednokrotnie zaskoczą swoim bogactwem i różnorodnością.
Istnieje wiele różnych przepisów na knedle ze śliwkami. Poznaj nasze propozycje, a także dowiedz się, jak przygotować knedle ze śliwkami bezglutenowe czy dietetyczne knedle ze śliwkami.
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Annę Starmach, której pomagała zwyciężczyni "MasterChef Junior" Natalia Paździor. Dziewczyny przygotowały knedle ze śliwkami. Jakie ziemniaki są najlepsze na knedle? I czy można je rozdrobnić blenderem?
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski, który przygotował potrawy kuchni czeskiej? Skąd ta inspiracja? Na naszym stole pojawiły się takie potrawy jak zupa czosneczkowa, gulasz piwny czy knedle bułczane. Lubicie czeską kuchnię? :)
Andrzej Polan zdradza Wam swoje ulubione przepisy! Zobaczcie, jak robi się charlotte z truskawkami i syropem z czarnego bzu i śmietanką, szparagi zielone w serze dojrzewającym ze śmietanką i kolorowymi warzywami oraz knedle z rabarbarem i śmietanką. Nie będą to jednak zwykle knedle! Bo te Andrzej Polan przygotowuje z ciasta zaparzanego.
Andrzej Polan w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował jesienne smakowitości: potrawkę z dyni, choriso i cieciorki, kurczaka pieczonego z cebulą, okrą i fenkułem, rydze zapiekane z mozzarellą oraz knedle ziemniaczane z mięsem. Smacznego!
Halibut smażony, ogórki zielone z mango, podudzie z indyka na miękko, sałatka z arbuza i knedle z morelami, kruszonką i śmietaną - te smakowitości przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan.