Knedle z rabarbarem i śmietanką. Pycha!

Andrzej Polan zdradza Wam swoje ulubione przepisy! Zobaczcie, jak robi się charlotte z truskawkami i syropem z czarnego bzu i śmietanką, szparagi zielone w serze dojrzewającym ze śmietanką i kolorowymi warzywami oraz knedle z rabarbarem i śmietanką. Nie będą to jednak zwykle knedle! Bo te Andrzej Polan przygotowuje z ciasta zaparzanego.

Charlotte z truskawkami i syropem z czarnego bzu i śmietankiSkładniki:

600 ml Śmietanki Łaciatej 30%

5 tabliczek białej czekolady

20 g żelatyny

150 ml syropu z kwiatów czarnego bzu

200 g mrożonych truskawek

1 kg świeżych truskawek

3 op biszkoptów języków

100 ml czystego alkoholu

300 ml gotowanej wody

Przygotowanie:

Syrop podgrzewamy, dodajemy żelatynę namoczoną i rozpuszczoną czekoladę. Śmietankę mocno schłodzoną ubijamy na sztywno. Truskawki mrożone miksujemy na puree. Do masy czekoladowej dodajemy puree truskawkowe i w 3 porcjach ubitą śmietankę. Biszkopty namaczamy w wodzie wymieszanej z alkoholem, syropem. Układamy na stojąco w tortownicy, kilka wykładamy na dno. Połowę masy przekładamy na biszkopty, przesypujemy truskawkami i dajemy drugą połowę kremu. Wstawiamy do lodówki, przed podaniem wierzch ciasta dekorujemy świeżymi truskawkami.

Szparagi zielone w serze dojrzewającym ze śmietanką i kolorowymi warzywami

3 pęczki zielonych szparagów

150 g dojrzewającego sera

2 łyżki bułki tartej|

1 pęczek rzodkiewki

2 gruntowe ogórki

koperek

Śmietanka Łaciata 18 %

200 g masła

200 ml oleju

5 jajek

sól, pieprz

Przygotowanie:

Szparagi gotujemy w wodzie z dodatkiem sporej ilości soli oraz cukru. Po 3-4 minutach wrzucamy do wody zimnej najlepiej z kostkami lodu. Kiedy będą zimne osuszamy na ręczniku. Jajka roztrzepujemy obtaczamy szparagi i panierujemy w tartym serze z dodatkiem małej ilości bułki tartej, smażymy na złoty kolor na maśle z olejem. Śmietankę 18% łączymy z pokrojoną rzodkiewką, koprem, ogórkiem zielonym, doprawiamy solą oraz pieprzem.

Knedle z rabarbarem ze śmietanką

300 ml wody

30 g masła

250 g mąki

szczypta soli

2 jaja

Przygotowanie:

Wodę zagotowujemy w garnku z dodatkiem szczypty soli i cukru. Dodajemy masło. Następny krok to dodajemy mąkę i wszystko razem mieszamy. Powstaje baaardzo gęsty kluch, którym absolutnie się nie przejmujemy. Tak musi być. Zestawiamy zaparzonego klucha z ognia, lekko przestudzamy i dodajemy jaja. I znowu odstawiamy na bok do przestygnięcia. Teraz zabieramy się za rabarbar.

4 laski rabarbaru

4 łyżki cukru

cukier wanilinowy

500 ml Śmietanki

Łaciatej 18%

100 g orzechów włoskich

Przygotowanie:

Łodygi rabarbaru kroimy w kostkę i gotujemy w małej ilości wody z cukrem i cukrem wanilinowym. Studzimy. Ciasto porcjujemy, rozwałkowujemy, wypełniamy rabarbarem i gotujemy do momentu aż wypłyną na wierzch. Podajemy zatopione w śmietance, oprószamy np. tartymi orzechami.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości