Charlotte z truskawkami i syropem z czarnego bzu i śmietankiSkładniki:
600 ml Śmietanki Łaciatej 30%
5 tabliczek białej czekolady
20 g żelatyny
150 ml syropu z kwiatów czarnego bzu
200 g mrożonych truskawek
1 kg świeżych truskawek
3 op biszkoptów języków
100 ml czystego alkoholu
300 ml gotowanej wody
Przygotowanie:
Syrop podgrzewamy, dodajemy żelatynę namoczoną i rozpuszczoną czekoladę. Śmietankę mocno schłodzoną ubijamy na sztywno. Truskawki mrożone miksujemy na puree. Do masy czekoladowej dodajemy puree truskawkowe i w 3 porcjach ubitą śmietankę. Biszkopty namaczamy w wodzie wymieszanej z alkoholem, syropem. Układamy na stojąco w tortownicy, kilka wykładamy na dno. Połowę masy przekładamy na biszkopty, przesypujemy truskawkami i dajemy drugą połowę kremu. Wstawiamy do lodówki, przed podaniem wierzch ciasta dekorujemy świeżymi truskawkami.
Szparagi zielone w serze dojrzewającym ze śmietanką i kolorowymi warzywami
3 pęczki zielonych szparagów
150 g dojrzewającego sera
2 łyżki bułki tartej|
1 pęczek rzodkiewki
2 gruntowe ogórki
koperek
Śmietanka Łaciata 18 %
200 g masła
200 ml oleju
5 jajek
sól, pieprz
Przygotowanie:
Szparagi gotujemy w wodzie z dodatkiem sporej ilości soli oraz cukru. Po 3-4 minutach wrzucamy do wody zimnej najlepiej z kostkami lodu. Kiedy będą zimne osuszamy na ręczniku. Jajka roztrzepujemy obtaczamy szparagi i panierujemy w tartym serze z dodatkiem małej ilości bułki tartej, smażymy na złoty kolor na maśle z olejem. Śmietankę 18% łączymy z pokrojoną rzodkiewką, koprem, ogórkiem zielonym, doprawiamy solą oraz pieprzem.
Knedle z rabarbarem ze śmietanką
300 ml wody
30 g masła
250 g mąki
szczypta soli
2 jaja
Przygotowanie:
Wodę zagotowujemy w garnku z dodatkiem szczypty soli i cukru. Dodajemy masło. Następny krok to dodajemy mąkę i wszystko razem mieszamy. Powstaje baaardzo gęsty kluch, którym absolutnie się nie przejmujemy. Tak musi być. Zestawiamy zaparzonego klucha z ognia, lekko przestudzamy i dodajemy jaja. I znowu odstawiamy na bok do przestygnięcia. Teraz zabieramy się za rabarbar.
4 laski rabarbaru
4 łyżki cukru
cukier wanilinowy
500 ml Śmietanki
Łaciatej 18%
100 g orzechów włoskich
Przygotowanie:
Łodygi rabarbaru kroimy w kostkę i gotujemy w małej ilości wody z cukrem i cukrem wanilinowym. Studzimy. Ciasto porcjujemy, rozwałkowujemy, wypełniamy rabarbarem i gotujemy do momentu aż wypłyną na wierzch. Podajemy zatopione w śmietance, oprószamy np. tartymi orzechami.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN