czarny bez

    czarny bez

    Czarny bez to niezwykła roślina, która od wieków znana jest ze swoich zbawiennych dla naszego organizmu właściwości. Wszystkie części tej rośliny mogą być wykorzystane do celów leczniczych. Jeśli chcemy wykorzystać jego kwiaty, należy się spieszyć, ponieważ sezon na nie dobiega końca. W programie Agnieszka Cegielska opowiedziała, jak działa ten cud natury.

    Domowy syrop z czarnego bzu pomoże uporać się z wieloma dolegliwościami. Jest świetny nie tylko podczas przeziębienia. Warto stosować go również profilaktycznie dla podtrzymania odporności organizmu. Sprawdź, jakie inne właściwości i zastosowania ma syrop z czarnego bzu i jak go zrobić.

    Blogerka kulinarna przygotowała dania na bazie rabarbaru i czarnego bzu. Poznajcie jej przepisy na: grillowany ser halloumi z rabarbarowym chutney'em, migdałowe crumble z rabarbarem i truskawkami, zefir rabarbarowy, pieczony rabarbar z syropem z czarnego bzu i rabarbarową lemoniadę. Uwaga - PYCHA!!!

    Agnieszka Cegielska: "Czarny bez to absolutnie magiczna roślina, za której ścięcie, w dawnych czasach w Wielkiej Brytanii, groziła kara śmierci". Przetworzone kwiaty i owoce czarnego bzu działają: "przeciwzapalnie, bakteriobójczo, wirusobójczo, wzmagają produkcję moczu - dzięki czemu organizm pozbywa się wszystkich szkodliwych metabolitów". UWAGA! Nie wolno jeść świeżych owoców ani kwiatów czarnego bzu, bo zawierają toksyczny składnik. Jednak podczas przetwarzania (suszenie, gotowanie itp.) ulega on rozkładowi i staje się zupełnie nieszkodliwy. Na zdrowie!

    Agnieszka Maciąg namawiała dziś widzów Dzień Dobry TVN do korzystania z uroków "sezonowości". Mamy tylko kilka tygodni na to by wypróbować przepisy, które nam dziś zaproponowała: kwiaty czarnego bzu w cieście naleśnikowym, syrop z kwiatów czarnego bzu i sałatka z kwiatami czarnego bzu i malinami. Korzystajmy!

    Andrzej Polan zdradza Wam swoje ulubione przepisy! Zobaczcie, jak robi się charlotte z truskawkami i syropem z czarnego bzu i śmietanką, szparagi zielone w serze dojrzewającym ze śmietanką i kolorowymi warzywami oraz knedle z rabarbarem i śmietanką. Nie będą to jednak zwykle knedle! Bo te Andrzej Polan przygotowuje z ciasta zaparzanego.