Poznaj nasz przepis na wersję tradycyjną i z bąbelkami na lemoniadę z kwiatów czarnego bzu.
Czarny bez to roślina, której zalety wychwalał już Hipokrates. Pomaga w walce z przeziębieniem, wzmacnia odporność, jest także bogactwem witamin. Dlaczego jeszcze warto sięgnąć po czarny bez? Jakiej obróbce go poddać, aby zachować jak najwięcej prozdrowotnych właściwości? O tym w Dzień Dobry TVN opowiedziała Klaudyna Hebda, zielarka i aromaterapeutka kliniczna.
Sezon na jagody zaczyna się w lipcu. Są one jednym z najbogatszych źródeł witamin. Z tej okazji Mateusz Zielonka, zwycięzca 6. edycji programu MasterChef, przyrządził w kuchni Dzień Dobry Wakacje chłodnik jagodowy swojej babci. Sprawdź, jak przygotować to niesamowite danie, idealne na słodki obiad lub deser.
Czarny bez to niezwykła roślina, która od wieków znana jest ze swoich zbawiennych dla naszego organizmu właściwości. Wszystkie części tej rośliny mogą być wykorzystane do celów leczniczych. Jeśli chcemy wykorzystać jego kwiaty, należy się spieszyć, ponieważ sezon na nie nie jest długi. W programie Agnieszka Cegielska opowiedziała, jak działa ten cud natury.
Czerwiec to sezon na czarny bez. Jak wykorzystać kwiaty czarnego bzu w kuchni oraz przygotować z nich domowe preparaty lecznicze? Nieco więcej opowiedziała nam o tym Agnieszka Cegielska, propagatorka zdrowego i naturalnego stylu życia.
Okres jesienno-zimowy jest dla nas szczególnie niebezpieczny i łatwo wtedy o przeziębienie. Agnieszka Cegielska, propagatorka zdrowego stylu życia, opowiedziała o dobroczynnych działaniach naturalnych suplementów, które dostępne są właśnie teraz. Było to nasze pierwsze spotkanie w ramach nowego cyklu "Budujemy odporność z Dzień Dobry TVN".
Nalewki, soki, syropy z dzikiego bzu od wieków są stosowane w leczeniu przeziębienia, grypy, stanów zapalnych i innego rodzaju infekcji. To jednak nie wszystko. Dziki bez jest bogaty w witaminy i cenne sole mineralne, które wzmacniają odporność.
Domowy syrop z czarnego bzu pomoże uporać się z wieloma dolegliwościami. Jest świetny nie tylko podczas przeziębienia. Warto stosować go również profilaktycznie dla podtrzymania odporności organizmu. Sprawdź, jakie inne właściwości i zastosowania ma syrop z czarnego bzu i jak go zrobić.
Dziś, w kuchni Dzień Dobry TVN, Damian Kordas przygotował gofry nietypowe. Poznajcie i wypróbujcie jego przepisy. Który z nich zapowiada się najbardziej kusząco?
Blogerka kulinarna przygotowała dania na bazie rabarbaru i czarnego bzu. Poznajcie jej przepisy na: grillowany ser halloumi z rabarbarowym chutney'em, migdałowe crumble z rabarbarem i truskawkami, zefir rabarbarowy, pieczony rabarbar z syropem z czarnego bzu i rabarbarową lemoniadę. Uwaga - PYCHA!!!
Agnieszka Cegielska: "Czarny bez to absolutnie magiczna roślina, za której ścięcie, w dawnych czasach w Wielkiej Brytanii, groziła kara śmierci". Przetworzone kwiaty i owoce czarnego bzu działają: "przeciwzapalnie, bakteriobójczo, wirusobójczo, wzmagają produkcję moczu - dzięki czemu organizm pozbywa się wszystkich szkodliwych metabolitów". UWAGA! Nie wolno jeść świeżych owoców ani kwiatów czarnego bzu, bo zawierają toksyczny składnik. Jednak podczas przetwarzania (suszenie, gotowanie itp.) ulega on rozkładowi i staje się zupełnie nieszkodliwy. Na zdrowie!
Agnieszka Maciąg namawiała dziś widzów Dzień Dobry TVN do korzystania z uroków "sezonowości". Mamy tylko kilka tygodni na to by wypróbować przepisy, które nam dziś zaproponowała: kwiaty czarnego bzu w cieście naleśnikowym, syrop z kwiatów czarnego bzu i sałatka z kwiatami czarnego bzu i malinami. Korzystajmy!
Andrzej Polan zdradza Wam swoje ulubione przepisy! Zobaczcie, jak robi się charlotte z truskawkami i syropem z czarnego bzu i śmietanką, szparagi zielone w serze dojrzewającym ze śmietanką i kolorowymi warzywami oraz knedle z rabarbarem i śmietanką. Nie będą to jednak zwykle knedle! Bo te Andrzej Polan przygotowuje z ciasta zaparzanego.