Białe kwiaty czarnego bzu

Agnieszka Maciąg namawiała dziś widzów Dzień Dobry TVN do korzystania z uroków "sezonowości". Mamy tylko kilka tygodni na to by wypróbować przepisy, które nam dziś zaproponowała: kwiaty czarnego bzu w cieście naleśnikowym, syrop z kwiatów czarnego bzu i sałatka z kwiatami czarnego bzu i malinami. Korzystajmy!

Kwiaty czarnego bzu w cieście naleśnikowym

Składniki:

kilka baldachów czarnego bzu

cukier puder do posypania

olej roślinny do smażenia

sok z cytryny do polania

Ciasto naleśnikowe:

½ szklanki mąki

1 jajko

¼ szklanki wody gazowanej

¼ szklanki mleka

szczypta soli, szczypta cukru

Przygotowanie: Wlej do naczynia mleko i wodę, wbij jajko, wsyp sól i trzepaczką lub blenderem wymieszaj całość. Następnie dodaj mąkę i mieszaj do utworzenia gładkiego, rzadkiego ciasta. Odstaw je na około 30 minut. Na patelni podgrzej olej do smażenia, nieopłukane baldachy kwiatów łap za łodyżki obtaczaj w cieście i smaż. Gdy staną się złociste, ułóż je na pergaminie, aby pozbyć się tłuszczu. Przekładaj na talerze, nożyczkami ucinaj ogonki (są gorzkie), posyp cukrem pudrem i ewentualnie skrop sokiem z cytryny. Smacznego!

Syrop z kwiatów czarnego bzu

Składniki:

20 baldachów kwiatów czarnego bzu

2 litry wody

1 kg cukru

sok wyciśnięty z 5 cytryn

Przygotowanie: Kwiaty dokładnie oddziel od łodyżek, które są gorzkawe, zalej wrzątkiem i odstaw w chłodne miejsce na ok. 12 godzin. Następnie przecedź, zagotuj, dodaj cukier i sok z cytryny. Mieszaj aż do rozpuszczenia cukru. Gorący syrop wlej do wyparzonych butelek, jeśli chcesz go dłużej przechować, i zakręć. Jeśli robisz syrop do bezpośredniego spożycia, możesz przechowywać go w lodówce.

Sałatka z kwiatami czarnego bzu i malinami

Składniki:

Dressing:

250 g świeżych malin

100 ml syropu z czarnego bzu

100 ml octu jabłkowego

150 – 200 ml oliwy z oliwek

sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku

1 łyżka musztardy dijon oraz 1 ząbek czosnku obrany i wyciśnięty przez praskę (opcjonalnie)

Do sałatki:

4-6 garści mieszanki sałat

2-3 garści rukoli

250 g świeżych malin

¼ szklanki posiekanego świeżego lubczyku

¼ szklanki posiekanego szczypiorki

garść prażonych pestek dyni

garść posiekanych świeżych ziół (bazylia, tymianek, natka pietruszki, kolendra, tymianek, oregano, bazylia)

kilka świeżych kwiatów czarnego bzu do ozdoby

Przygotowanie:

Umyte maliny umieść w rondelku, dodaj syrop z kwiatów czarnego bzu i doprowadź do łagodnego wrzenia. Nie gotuj, tylko rozgrzej maliny. Zdejmij rondel z ognia i odstaw do schłodzenia. Dodaj ocet jabłkowy i oliwę, czosnek, musztardę, ewentualnie szczyptę soli do smaku i całość dokładnie wymieszaj. Jeśli przeszkadzają ci pestki malin, przetrzyj dressing przez sitko. W dużej misce umieść liście sałaty, lubczyk i rukolę, dodaj ochłodzony dressing. Wymieszaj. Dodaj umyte i osuszone świeże maliny, prażone pestki dyni oraz posiekane świeże zioła. Sałatkę podawaj ozdobioną kwiatem czarnego bzu (kwiatów nie jemy w stanie surowym!)

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości