Kwiaty czarnego bzu w cieście naleśnikowym
Składniki:
kilka baldachów czarnego bzu
cukier puder do posypania
olej roślinny do smażenia
sok z cytryny do polania
Ciasto naleśnikowe:
½ szklanki mąki
1 jajko
¼ szklanki wody gazowanej
¼ szklanki mleka
szczypta soli, szczypta cukru
Przygotowanie: Wlej do naczynia mleko i wodę, wbij jajko, wsyp sól i trzepaczką lub blenderem wymieszaj całość. Następnie dodaj mąkę i mieszaj do utworzenia gładkiego, rzadkiego ciasta. Odstaw je na około 30 minut. Na patelni podgrzej olej do smażenia, nieopłukane baldachy kwiatów łap za łodyżki obtaczaj w cieście i smaż. Gdy staną się złociste, ułóż je na pergaminie, aby pozbyć się tłuszczu. Przekładaj na talerze, nożyczkami ucinaj ogonki (są gorzkie), posyp cukrem pudrem i ewentualnie skrop sokiem z cytryny. Smacznego!
Syrop z kwiatów czarnego bzu
Składniki:
20 baldachów kwiatów czarnego bzu
2 litry wody
1 kg cukru
sok wyciśnięty z 5 cytryn
Przygotowanie: Kwiaty dokładnie oddziel od łodyżek, które są gorzkawe, zalej wrzątkiem i odstaw w chłodne miejsce na ok. 12 godzin. Następnie przecedź, zagotuj, dodaj cukier i sok z cytryny. Mieszaj aż do rozpuszczenia cukru. Gorący syrop wlej do wyparzonych butelek, jeśli chcesz go dłużej przechować, i zakręć. Jeśli robisz syrop do bezpośredniego spożycia, możesz przechowywać go w lodówce.
Sałatka z kwiatami czarnego bzu i malinami
Składniki:
Dressing:
250 g świeżych malin
100 ml syropu z czarnego bzu
100 ml octu jabłkowego
150 – 200 ml oliwy z oliwek
sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
1 łyżka musztardy dijon oraz 1 ząbek czosnku obrany i wyciśnięty przez praskę (opcjonalnie)
Do sałatki:
4-6 garści mieszanki sałat
2-3 garści rukoli
250 g świeżych malin
¼ szklanki posiekanego świeżego lubczyku
¼ szklanki posiekanego szczypiorki
garść prażonych pestek dyni
garść posiekanych świeżych ziół (bazylia, tymianek, natka pietruszki, kolendra, tymianek, oregano, bazylia)
kilka świeżych kwiatów czarnego bzu do ozdoby
Przygotowanie:
Umyte maliny umieść w rondelku, dodaj syrop z kwiatów czarnego bzu i doprowadź do łagodnego wrzenia. Nie gotuj, tylko rozgrzej maliny. Zdejmij rondel z ognia i odstaw do schłodzenia. Dodaj ocet jabłkowy i oliwę, czosnek, musztardę, ewentualnie szczyptę soli do smaku i całość dokładnie wymieszaj. Jeśli przeszkadzają ci pestki malin, przetrzyj dressing przez sitko. W dużej misce umieść liście sałaty, lubczyk i rukolę, dodaj ochłodzony dressing. Wymieszaj. Dodaj umyte i osuszone świeże maliny, prażone pestki dyni oraz posiekane świeże zioła. Sałatkę podawaj ozdobioną kwiatem czarnego bzu (kwiatów nie jemy w stanie surowym!)
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN