Lilak to popularny w Polsce kwiat, który kojarzy się z wiosną. Na przełomie maja rośnie właściwie wszędzie, pięknie pachnie, zdobi domy, a do tego ma właściwości zdrowotne. Jakie? O tym opowiedziała nam: Izabella Michalczyk, eko zielarka.
Końcówka maja to ostatnia chwila, żeby w pełni nacieszyć się kwiatami lilaków. Za chwilę zaczną też kwitnąć czarne bzy. Jak przygotować z nich herbatę?
Blogerka kulinarna przygotowała dania na bazie rabarbaru i czarnego bzu. Poznajcie jej przepisy na: grillowany ser halloumi z rabarbarowym chutney'em, migdałowe crumble z rabarbarem i truskawkami, zefir rabarbarowy, pieczony rabarbar z syropem z czarnego bzu i rabarbarową lemoniadę. Uwaga - PYCHA!!!
Agnieszka Maciąg namawiała dziś widzów Dzień Dobry TVN do korzystania z uroków "sezonowości". Mamy tylko kilka tygodni na to by wypróbować przepisy, które nam dziś zaproponowała: kwiaty czarnego bzu w cieście naleśnikowym, syrop z kwiatów czarnego bzu i sałatka z kwiatami czarnego bzu i malinami. Korzystajmy!