Gofry Crocque Monsieur
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
3 jajka
75 ml oleju
2,5 szklanki mleka
cheedar w plastrach
szynka w plastrach
Przygotowanie:
1. W misce wymieszaj „mokre” składniki na gofry, a następnie dodawaj do nich składniki „suche”. Dokładnie wymieszaj całą masę, tak aby nie było żadnych grudek.
2. Tak przygotowane ciasto na gofry wylewaj cienką warstwą w gofrownicy, na nie połóż plaster sera oraz plaster szynki, a na wierzch wylej kolejną cienką warstwę ciasta, tak aby ser i szynka były zamknięte w środku gofra.
3. Gofry smaż około 3-4 minuty, aż nabiorą złotego koloru.
Gofry gryczane z guacamole i chorrizo
Składniki:
3 szklanki mąki gryczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka cukru trzcinowego
2 szklanki mleka
3 jajka
50 ml roztopionego masła
5 DOJRZAŁYCH awokado
1/2 papryczki chilli
1/2 szalotki
pęczek świeżej kolendry
1 limonka
sól, pieprz
200 g chorrizo
200 g pomidorków koktajlowych kolorowych
Przygotowanie:
1. W misce wymieszaj „mokre” składniki na gofry, a następnie dodawaj porcjami do nich składniki „suche”. Wymieszaj ciasto dokładnie, tak aby nie miało grudek.
2. Obierz awokado, a następnie rozgnieć je widelcem. Dodaj sok z limonki, sól, pieprz a także posiekaną papryczkę chilli, szalotkę i kolendrę.
3. Chorrizo pokrój w kostkę a następnie przesmaż je na suchej patelni, aż delikatnie wytopi się z niego tłuszcz.
Gofry z buraka z karmelizowanymi orzechami, serem feta i figami
Składniki:
200 g puree z buraka
60 g jogurtu naturalnego
2 jajka
1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
szczypta soli
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g orzechów włoskich
150 g orzechów pinii
100 g drobnego cukru
40 g masła
300 g sera feta
2 limonki
6 dojrzałych fig
Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki na gofry połącz tak, aby powstanie jednolita masa.
2. Gofry smaż aż się zrumienią.
3. Na patelni roztop cukier, aż stanie się płynny i złoty. Po tym czasie dodaj masło i szybko mieszając dodaj orzechy. Karmelizuj aż całe orzechy pokryją się karmelem.
4. Ser feta połącz z sokiem z limonki.
5. Na każdego gofra nałóż porcję sera feta, dodaj karmelizowane orzechy i pokrojone w ćwiartki figi.
Klasyczne gofry z kremem karmelowym i gotowanymi w syropie z czarnego bzu owocami miechunki
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
2 łyżki drobnego cukru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
3 jajka
75 ml oleju
2,5 szklanki mleka
100 g cukru
75 g masła
75 ml śmietanki 30 %
750 g serka mascarpone
300 ml syropu z czarnego bzu
500 g physialis / miechunki
Przygotowanie:
1. Połącz wszystkie „mokre” składniki na gofry a następnie połącz je z „suchymi” składnikami.
2. Smaż gofry przez około 3-4 minuty.
3. Na patelni roztop cukier, aż stanie się płynny i złoty. Dodaj po kawałku masła, a następnie
bardzo małymi porcjami śmietankę 30%. Gdy powstanie sos karmelowy, ostudź go a potem dodaj serek mascarpone. Wstaw krem do lodówki na 30 minut.
4. W rondelku zagotuj syrop z czarnego bzu. Po tym czasie zestaw go z ognia i dodaj do niego owoce miechunki przekrojone na pół. Poczekaj aż syrop ostygnie.
5. Na każdego gofra nakładaj krem karmelowy i owoce miechunki.
Zdrowe gofry
Składniki:
2 szklanki płatków owsianych
1 szklanka niesłodzonego mleka migdałowego
1 łaska wanilii
2 jajka
1 rozgnieciony banan
1 łyżeczka proszku do pieczenia
łyżki ksylitolu
Niesłodzone masło orzechowe
Maliny
Banany
Płatki kokosowe
Syrop klonowy
Przygotowanie: Zmiksuj wszystkie składniki na gofry blenderem na jednolita masę. Posmaruj gofrownicę olejem kokosowym i usmaż gofry- około 3-4 minuty. Tak przygotowane gofry podawaj z masłem orzechowym, malinami, bananami i kokosem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN