W kuchni. Przepisy na gofry jakich nie znacie!

Dziś, w kuchni Dzień Dobry TVN, Damian Kordas przygotował gofry nietypowe. Poznajcie i wypróbujcie jego przepisy. Który z nich zapowiada się najbardziej kusząco?

Gofry Crocque Monsieur

Składniki:

3 szklanki mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

3 jajka

75 ml oleju

2,5 szklanki mleka

cheedar w plastrach

szynka w plastrach

Przygotowanie:

1. W misce wymieszaj „mokre” składniki na gofry, a następnie dodawaj do nich składniki „suche”. Dokładnie wymieszaj całą masę, tak aby nie było żadnych grudek.

2. Tak przygotowane ciasto na gofry wylewaj cienką warstwą w gofrownicy, na nie połóż plaster sera oraz plaster szynki, a na wierzch wylej kolejną cienką warstwę ciasta, tak aby ser i szynka były zamknięte w środku gofra.

3. Gofry smaż około 3-4 minuty, aż nabiorą złotego koloru.

Gofry gryczane z guacamole i chorrizo

Składniki:

3 szklanki mąki gryczanej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżka cukru trzcinowego

2 szklanki mleka

3 jajka

50 ml roztopionego masła

5 DOJRZAŁYCH awokado

1/2 papryczki chilli

1/2 szalotki

pęczek świeżej kolendry

1 limonka

sól, pieprz

200 g chorrizo

200 g pomidorków koktajlowych kolorowych

Przygotowanie:

1. W misce wymieszaj „mokre” składniki na gofry, a następnie dodawaj porcjami do nich składniki „suche”. Wymieszaj ciasto dokładnie, tak aby nie miało grudek.

2. Obierz awokado, a następnie rozgnieć je widelcem. Dodaj sok z limonki, sól, pieprz a także posiekaną papryczkę chilli, szalotkę i kolendrę.

3. Chorrizo pokrój w kostkę a następnie przesmaż je na suchej patelni, aż delikatnie wytopi się z niego tłuszcz.

Gofry z buraka z karmelizowanymi orzechami, serem feta i figami

Składniki:

200 g puree z buraka

60 g jogurtu naturalnego

2 jajka

1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej

szczypta soli

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

200 g orzechów włoskich

150 g orzechów pinii

100 g drobnego cukru

40 g masła

300 g sera feta

2 limonki

6 dojrzałych fig

Przygotowanie:

1. Wszystkie składniki na gofry połącz tak, aby powstanie jednolita masa.

2. Gofry smaż aż się zrumienią.

3. Na patelni roztop cukier, aż stanie się płynny i złoty. Po tym czasie dodaj masło i szybko mieszając dodaj orzechy. Karmelizuj aż całe orzechy pokryją się karmelem.

4. Ser feta połącz z sokiem z limonki.

5. Na każdego gofra nałóż porcję sera feta, dodaj karmelizowane orzechy i pokrojone w ćwiartki figi.

Klasyczne gofry z kremem karmelowym i gotowanymi w syropie z czarnego bzu owocami miechunki

Składniki:

3 szklanki mąki pszennej

2 łyżki drobnego cukru

1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

3 jajka

75 ml oleju

2,5 szklanki mleka

100 g cukru

75 g masła

75 ml śmietanki 30 %

750 g serka mascarpone

300 ml syropu z czarnego bzu

500 g physialis / miechunki

Przygotowanie:

1. Połącz wszystkie „mokre” składniki na gofry a następnie połącz je z „suchymi” składnikami.

2. Smaż gofry przez około 3-4 minuty.

3. Na patelni roztop cukier, aż stanie się płynny i złoty. Dodaj po kawałku masła, a następnie

bardzo małymi porcjami śmietankę 30%. Gdy powstanie sos karmelowy, ostudź go a potem dodaj serek mascarpone. Wstaw krem do lodówki na 30 minut.

4. W rondelku zagotuj syrop z czarnego bzu. Po tym czasie zestaw go z ognia i dodaj do niego owoce miechunki przekrojone na pół. Poczekaj aż syrop ostygnie.

5. Na każdego gofra nakładaj krem karmelowy i owoce miechunki.

Zdrowe gofry

Składniki:

2 szklanki płatków owsianych

1 szklanka niesłodzonego mleka migdałowego

1 łaska wanilii

2 jajka

1 rozgnieciony banan

1 łyżeczka proszku do pieczenia

łyżki ksylitolu

Niesłodzone masło orzechowe

Maliny

Banany

Płatki kokosowe

Syrop klonowy

Przygotowanie: Zmiksuj wszystkie składniki na gofry blenderem na jednolita masę. Posmaruj gofrownicę olejem kokosowym i usmaż gofry- około 3-4 minuty. Tak przygotowane gofry podawaj z masłem orzechowym, malinami, bananami i kokosem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości