Juan Sandoval Mendiolea uwielbia też polskie danie. Jakie?
Sos guacamole, inaczej salsa, znany jest już od czasów azteckich. Głównym jego składnikiem jest awokado, obok którego najważniejsze są limonka i sól. Istnieje niezliczona ilość przepisów na tę pastę. Różnią się one doborem dodatkowych składników. Mogą to być pomidory, papryka, kolendra, czosnek. Pastę guacamole najczęściej podaje się z kukurydzianymi chipsami, nachos.
W codziennym natłoku zajęć wielu z nas trudno znaleźć czas na przygotowanie smacznych i zdrowych posiłków. Domowa kuchnia kojarzy nam się z wieloma godzinami spędzonymi na gotowaniu - dlatego ratujemy się kupnymi daniami lub półproduktami. To błąd. Pyszne jedzenie można przygotować w zaledwie kilka minut. Jak to możliwe? Zobaczcie propozycje Szymona Czerwińskiego.
Planujesz letnie przyjęcie w ogrodzie? Skorzystaj z ciekawych propozycji na przekąski, które podasz bez talerzy. Jak przygotować dania "zero waste"? Sprawdź propozycje Kasi Bosackiej.
Dziś, w kuchni Dzień Dobry TVN, Damian Kordas przygotował gofry nietypowe. Poznajcie i wypróbujcie jego przepisy. Który z nich zapowiada się najbardziej kusząco?
2017 jest rokiem Fridy Kahlo w Polsce. W naszej kuchni dania inspirowane przepisami Fridy i Diego Rivery zaprezentowała nam szefowa kuchni Ambasady Meksyku - Pamela Montellano.
Co zrobić, żeby guacamole nie ściemniało? Czym tak naprawdę jest salsa? I skąd wzięli się mariachi? W kuchni Dzień Dobry TVN - meksykańskie szaleństwo! Właścicielka meksykańskiej restauracji Agnieszka Kręglicka i meksykański kucharz Alberto Zarazua-Cutino przygotowali salsę na trzy sposoby, smażoną fasolę, guacamole, marynowaną czerwoną cebulę, quesadillas i tacos. A Mikołaj Rey spotkał się z Meksykaninem, który postanowił zamieszkał w Polsce. Co razem ugotowali?
Czy w Warszawie, czy w Kołobrzegu zawsze zapraszamy do naszej kuchni najlepszych kucharzy i serwujemy Wam najsmaczniejsze potrawy. Tym razem do kuchni, na statku, zaprosiliśmy kucharzy: Roberta Bochenko i Ryszarda Pileckiego. Panowie przygotowują dla Was potrawy ze świeżych ryb: ceviche z troci z guacamole, turbota z patelni z karmelizowanymi świeżymi warzywami, sałatkę z dorsza oraz zupę rybną z nutą trawy cytrynowej i mleka kokosowego. Smacznego!
W kuchni dzień Dobry TVN Ania Starmach, która przygotowała pyszne i bardzo aromatycznie potrawy. Na naszym stole pojawiły się takie dania jak, potrawka z soczewicy, czy potrawka z czerwonej fasoli.
Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN było ostrrrro! Nasi goście: Eduardo Palazuelos, jeden z najlepszych szefów kuchni w Ameryce Łacińskiej i Ernesto Malda, konsul Ambasady Meksyku w Polsce przygotowali kilka dań typowych dla kuchni meksykańskiej: guacamole, marynowany tuńczyk z sosem pico de gallo, selva mextahi i tacos z krewetkami! Pysznie!
Rodrigo De La Garza jest z pochodzenia Meksykaninem. Kasia Sowińska Polką i naszym towarem eksportowym. Dziś do kuchni Dzień Dobry TVN zaimportowała meksykańskie smaki, efekt jej muzycznej przygody ze światowej sławy muzykiem, Luisem Miguelem. Było ostre guacamole, soczyste Chicken Flautas oraz chrupkie Huevos Rancheros.
W kuchni Dzień Dobry Wakacje Jacek Bilczyński, ekspert ds. żywienia i aktywności fizycznej przygotował posiłki dające mnóstwo energii: domowy napój izotoniczny z solą himalajską, pieczywo chrupkie z wędzonym łososiem, guacamole i solą himalajską oraz naleśniki z Musli Lo, gruszką i kawałkami arbuza.
Jak powiedziała Dorota Wellman, czasami w pastach kupionych w sklepach czai się zło. Remedium na nie są pasty domowe. I właśnie takie pasty przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN Jerzy Nogal. Na stole pojawiły się m.in.: pasta z czerwonej fasoli, pasta z makreli wędzonej, pora i fenkuła, pasta jajeczna, pasta z fety z granatem.