Guacamole
Składniki:
6 łyżek kolendry
5 dojrzałych awokado
4 limonki
1/4 szklanki żółtej cebuli pokrojonej na kawałki
1 papryczka jalapeno
1 ząbek czosnku
Przygotowanie:
Rozgnieść awokado. Poszatkować pozostałe składniki i zmiksować.
Pico De Gallo
Składniki:
2 pomidory
1 czerwona cebula
1 papryczka jalapeno
kolendra
Przygotowanie:
Wszystko pokroić na małe kawałki i zmiksować
Salsa Verde
Składniki:
6 zielonych pomidorów
3 papryczki jalapeno
1 biała cebula
kolendra
olej roślinny
sól
Przygotowanie:
Na patelnie wlać olej roślinny. Wrzucić zielone pomidory i smażyć na średnim ogniu. Jak się usmażą wyłączyć palnik. Pokroić kolendrę i cebulę a następnie wszystko zmiksować w blenderze.
Chicken Flautas
Składniki:
2 duże piersi z kurczaka ze skórą i kośćmi
wykałaczki
olej roślinny
ser feta
śmietana
sałata
Przygotowanie:
Do garnka z osoloną wodą dodać piersi z kurczaka. Niech się gotują ok. około 20 minut. Później wyjąć je i odłożyć do ostygnięcia. Następnie pozbyć się skóry i kości a mięso rozdzielić widelcem na kawałki Kawałki mięsa włożyć do tortilli i zrolować, tak żeby przybrało to kształt cygara. Użyć wykałaczki żeby nasze „cygaro” się nie rozpadło. Następnie rozgrzać patelnię i na średnim ogniu smażyć kawałki kurczaka w tortilli aż się zarumienią i zrobią chrupkie z każdej strony. Po usmażeniu wyciągnąć wykałaczki.
Huevos Rancheros
Składniki:
4 łyżki oleju roślinnego
4 kukurydziane tortille
4 jajka
2-3 szklanki smażonej fasoli
ser cotija
świeża kolendra
Przygotowanie:
Na średniej patelni usmażyć tortille , aż będą chrupiące. Smażyć na średnim ogniu przez 2-3 minuty z każdej strony. Następnie usmażyć jajka. Umieścić tortille na talerzach i dodać: łyżkę fasoli, salsę, ser i świeżą kolendrę. Na wszystko położyć usmażone jajka, dodać sól i pieprz dla smaku.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN