Meksykańska kuchnia Kasi Sowińskiej

Rodrigo De La Garza jest z pochodzenia Meksykaninem. Kasia Sowińska Polką i naszym towarem eksportowym. Dziś do kuchni Dzień Dobry TVN zaimportowała meksykańskie smaki, efekt jej muzycznej przygody ze światowej sławy muzykiem, Luisem Miguelem. Było ostre guacamole, soczyste Chicken Flautas oraz chrupkie Huevos Rancheros.

Guacamole

Składniki:

6 łyżek kolendry

5 dojrzałych awokado

4 limonki

1/4 szklanki żółtej cebuli pokrojonej na kawałki

1 papryczka jalapeno

1 ząbek czosnku

Przygotowanie:

Rozgnieść awokado. Poszatkować pozostałe składniki i zmiksować.

Pico De Gallo

Składniki:

2 pomidory

1 czerwona cebula

1 papryczka jalapeno

kolendra

Przygotowanie:

Wszystko pokroić na małe kawałki i zmiksować

Salsa Verde

Składniki:

6 zielonych pomidorów

3 papryczki jalapeno

1 biała cebula

kolendra

olej roślinny

sól

Przygotowanie:

Na patelnie wlać olej roślinny. Wrzucić zielone pomidory i smażyć na średnim ogniu. Jak się usmażą wyłączyć palnik. Pokroić kolendrę i cebulę a następnie wszystko zmiksować w blenderze.

Chicken Flautas

Składniki:

2 duże piersi z kurczaka ze skórą i kośćmi

kukurydziane tortille

wykałaczki

olej roślinny

ser feta

śmietana

sałata

Przygotowanie:

Do garnka z osoloną wodą dodać piersi z kurczaka. Niech się gotują ok. około 20 minut. Później wyjąć je i odłożyć do ostygnięcia. Następnie pozbyć się skóry i kości a mięso rozdzielić widelcem na kawałki Kawałki mięsa włożyć do tortilli i zrolować, tak żeby przybrało to kształt cygara. Użyć wykałaczki żeby nasze „cygaro” się nie rozpadło. Następnie rozgrzać patelnię i na średnim ogniu smażyć kawałki kurczaka w tortilli aż się zarumienią i zrobią chrupkie z każdej strony. Po usmażeniu wyciągnąć wykałaczki.

Huevos Rancheros

Składniki:

4 łyżki oleju roślinnego

4 kukurydziane tortille

4 jajka

2-3 szklanki smażonej fasoli

ser cotija

świeża kolendra

Przygotowanie:

Na średniej patelni usmażyć tortille , aż będą chrupiące. Smażyć na średnim ogniu przez 2-3 minuty z każdej strony. Następnie usmażyć jajka. Umieścić tortille na talerzach i dodać: łyżkę fasoli, salsę, ser i świeżą kolendrę. Na wszystko położyć usmażone jajka, dodać sól i pieprz dla smaku.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości