Salsa mexicana/pico de gallo
Składniki:
4 dojrzałe pomidory
1 biała cebula
1 zielona papryka
3 łyżki posiekanej marynowanej papryki jalapeno
Pęczek naci kolendry
Sok z cytryny, marynata z jalapeno, sól
Przygotowanie:
Warzywa posiekaj w drobną kostkę, wymieszaj i dopraw kwaśno pikantnie.
Odstaw, by sos się przegryzł.
Ta salsa jest zawsze obecna na meksykańskim stole
Salsa ranchera
Składniki:
4 pomidory
2 słodkie papryki
2 cebule
1 szklanka posiekanych pomidorów pelati
Sok z 2 limonek lub z cytryny
Papryczka jalpenio w zalewie
Sól, pieprz, oregano
Przygotowanie:
Warzywa opiecz nad ogniem lub nad grillem, tak by cała skórka sczerniała.
Ostudź, obierz, posiekaj i wrzuć do garnka.
Dodaj pomidory z puszki.
Dopraw solą, pieprzem, oregano i sokiem z limonek oraz papryczką jalapeno, zależni od własnego przekonania do ostrości.
Zagotuj sos, ostudź i podawaj na zimno do mięsa z grilla i duszonej fasoli.
Salsa verde
Składniki:
5 zielonych pomidorów tomatillos z puszki
Sok z 2 limonek
Papryczki jalapenio w zalewie
1 cebula pokrojona w kostkę
Pęczek naci kolendry
Przygotowanie:
Pomidory zmiksuj.
Dopraw sokiem z limonek, posiekaną drobno papryczką jalapeno i zalewą od papryczek.
Dodaj posiekaną kolendrę i cebulę.
Wymieszaj, dopraw do smaku.
Podawaj do kurczaka, do wieprzowiny i do ryb.
Można wkroić do sosu dojrzałe awokado.
Zielone pomidory tomatillos można kupić konserwowe w supermarketach.
Smażona fasola – frijoles refritos
Składniki:
200 g fasoli czarnej w puszce
1 cebula pokrojona w kostkę
6 łyżek oleju, 2 łyżki masła
Sól, mielony kminek, mielony kumin
Przygotowanie:
Fasolę odlej z zalewy.
W garnku rozgrzej olej (Meksykanie wolą smalec), dodaj cebulę pokrojoną w kostkę, smaż aż będzie szklista.
Fasolę dodaj do garnka z cebulą, dodaj przyprawy: kminek, kumin, pieprz.
Drewnianym tłuczkiem do ziemniaków rozcieraj fasolę w garnku, cały czas ją smażąc i mieszając z cebulą, dodaj masło.
Powinno powstać niezbyt jednolite puree.
Jeżeli pasta jest bardzo gęsta, dodaj trochę wody.
Czerwona cebula marynowana
Składniki:
4 małe czerwone cebule
1/2 szklanki czerwonego octu winnego
1 ostra suszona papryczka lub szczypta kruszonego chili
10 goździków
2 liście laurowe
1 łyżka cukru
Przygotowanie:
Cebulę pokrój w cienkie krążki.
Ocet zagotuj z 1 szklanką wody i z przyprawami.
Zalej gorącą marynatą cebulę i odstaw na noc, aż się zamarynuje.
Można przechowywać ją długo w lodówce, zanurzoną w marynacie.
Guacamole
Składniki:
Nachos – chipsy kukurydziane
3-4 miękkie awokado
1 biała cebula
Sok z 1 limonki
Posiekane jalapeno
Nać świeżej kolendry
Sól
Przygotowanie:
Awokado oczyścić i ugnieść widelcem na prawie jednolitą masę.
Cebulę pokrojć w drobną kostkę, połączyć z awokado, jalapeno i kolendrą, doprawić sokiem z limonki i solą, wymieszać.
Przykryć dokładnie folią spożywczą.
Awokado łatwo się utlenia i ciemnieje, jeżeli jest przykryte, dłużej utrzyma piekny, zielony kolor.
Można dodać do kremu posiekanego pomidora bez skórki i nasion.
Guacamole podawać na przekąskę z chrupiącymi nachos do nabierania, lub jako dodatek do tacos.
Tacos – dodatki obowiązkowe
Rzodkiewki
Awokado
Czerwona cebula
Nać kolendry
Pomidory
Rzymska sałata
Papryka czerwona
Ser biały
Kwaśna śmietana
Żółty ser
Majonez
Marynowana papryka jalapeno w słoiku lub puszce
Kukurydza w puszcze
Chile chipotle adobado w puszce zrobione na miejscu: czerwona cebula marynowana, salsy, frijoles
Taco z kurczakiem
Składniki:
Kurczak - pierś kurczaka z hodowli ekologicznej lub zagrodowej, pokrojona w paski
Marynata
1/2 szklanki oleju słonecznikowego
4 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
2 łyżki posiekanej naci kolendry
1 posiekana marynowana papryka jalapeno
3 łyżki sosu sojowego
Sól, pieprz, brązowy cukier
Przygotowanie:
Składniki marynaty wymieszaj z paskami piersi kurczaka.
Zostaw na kilka godzin w marynacie.
Rozgrzej patelnię grillową (lub zwykłą, jeśli nie masz grillowej).
Smaż na bardzo gorącej patelni, obróć kilka razy.
Na suchej patelni podgrzej tortillę z obu stron, kładź na niej gorące nadzienie i zimne dodatki, zgodnie z wyobraźnią.
Składaj tortillę na pół i jedz jak kanapkę.
Nadzienie z mięsa mielonego
Składniki:
500 g mielonej wołowiny
6 łyżek oleju
2-3 ząbki czosnku
2 cebule
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki drobnych rodzynek
2 łyżeczki mielonego kuminu
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
Posiekane jalapeno lub suszone chili (do smaku)
Sól, pieprz, cukier
Przygotowanie:
Cebule pokrój w drobną kostkę, czosnek wyciśnij w prasce do czosnku lub drobno posiekaj.
W sporym garnku rozgrzej olej, dodaj cebulę, lekko posól, zamieszaj i smaż na średnim ogniu.
Gdy cebula zmięknie, zeszkli się, dodaj czosnek i suche przyprawy, zamieszaj.
Po chwili dodaj mięso, zwiększ ogień, smaż i mieszaj.
Gdy całe mięso zmieni kolor, dodaj sos sojowy, rodzynki i koncentrat pomidorowy.
Mieszaj intensywnie, by dokładnie rozprowadzić przyprawy, zmniejsz ogień.
Jeśli masz ochotę na ostrzejszy smak (polecam), dodaj posiekane jalapeno lub suszone chili.
Duś powoli ok. 10 minut pod przykryciem.
Spróbuj i uzupełnij przyprawy, używaj jako nadzienie do tacos.
Taco z paskami papryki i grzybów
Składniki:
2 czerwone papryki
1 cebula biała
200 g boczniaków
Oregano
2 ząbki czosnku
4 łyżki oleju
Sól, chili, pieprz
Przygotowanie:
Paprykę obierz obieraczką do warzyw, pokrój wzdłuż w paski.
Boczniakom odetnij twarde ogonki, pokrój je tak samo jak papryki, po linii blaszek.
Cebulę pokrój w piórka, czosnek w plasterki.
Rozgrzej olej na patelni, wrzuć cebulę, smaż na średnim ogniu, aż będzie szklista.
Dodaj paski grzybów i papryki oraz przyprawy.
Smaż powoli, gdy warzywa na patelni zmiękną, zwiększ gaz, by się lekko zrumieniły.
Podrzucaj na patelni, lub mieszaj.
Używaj do nadziewania taco, wraz z fasolą, salsą, zimnymi dodatkami.
Quesadillas
Składniki:
Tortille - gotowe placki z mąki pszennej lub kukurydzianej
0,5 kg sera Radamer
Przygotowanie:
Na okrągłym placku rozsyp ser, na wierzchu połóż drugi placek i grilluj na płycie grillowej, na płycie raclette lub opiekaj z obu stron na suchej patelni.
Albo na placku rozsyp ser, na tym połóż wybrane nadzienie, np.: paski kurczaka, paski szynki lub kukurydzę z cebulą, posyp tartym serem i przykryj drugim plackiem.
Grilluj na płycie grillowej, na blasze raclette lub opiekaj z obu stron na suchej patelni.
Gdy placek się zrumieni, a ser rozpuści, zdejmij i pokrój w trójkąty.
Podawaj na gorąco z salsą i kwaśną śmietaną.
Nadzienia:
Z CEBULI I KUKURYDZY
Kukurydzę z puszki wymieszaj z surową cebulą pokrojoną w kostkę, rozsyp na placku z serem, posyp serem i świeżo mielonym pieprzem.
Opiekaj z obu stron.
Można dodać do kukurydzy posiekaną nać kolendry.
Z ZIEMNIAKAMI I CHORIZO
Surowe ziemniaki, pokrojone w kostkę smaż na oliwie razem z cebulą pokrojoną w piórka i rozdrobnioną paprykową kiełbasą chorizo.
Pod koniec dodaj posiekaną nać kolendry.
Nadzienie kładź na placku posypanym serem, posyp serem z wierzchu i przykryj drugim plackiem.
Opiekaj z obu stron.
Z KURCZAKIEM I SEREM
przygotuj paski kurczaka wg przepisu na taco z kurczakiem, na placku rozsyp ser, połóż paski kurczaka zgrillowanego, przykryj serem i opiekaj z obu stron na suchej patelni.
Z SZYNKĄ I SEREM
Na placku z serem połóż paski szynki, posyp serem, przykryj plackiem i opiekaj z obu stron na suchej patelni.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN