Materiał promocyjny

Przepisy Szymona Czerwińskiego na szybkie i smaczne dania. Przygotujesz je w zaledwie kilka minut

W codziennym natłoku zajęć wielu z nas trudno znaleźć czas na przygotowanie smacznych i zdrowych posiłków. Domowa kuchnia kojarzy nam się z wieloma godzinami spędzonymi na gotowaniu - dlatego ratujemy się kupnymi daniami lub półproduktami. To błąd. Pyszne jedzenie można przygotować w zaledwie kilka minut. Jak to możliwe? Zobaczcie propozycje Szymona Czerwińskiego.

Spaghetti z pesto verde

Składniki na spaghetti z pesto verde:

  • pęczek bazylii lub pietruszki lub koperku lub kolendry
  • 2 łyżki orzeszków pinnii lub pestki dyni, słonecznika
  • 70 ml oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 20 g sera żółtego np. Parmezan
  • sok z 1 cytryny
  • sól morska i pieprz

Sposób przygotowania spaghetti con pesto verde:

Orzeszki pinii zrumień na takiej patelni. Uważaj, ponieważ bardzo łatwo jest je przypalić. Pęczek naczyniany, orzeszki pinii oliwę z aplikacji, snek, ser żółty, sok z cytry przełóż do szkoły.

Pomoc przy pomocy blendera lub malaksera zmiksuj wszystko na jednolitą masę. Masz moździerz możesz również jego. Na koniec dopraw do smaku pieprzem i solą. Pamiętaj, że ser może być słony.

Tak przygotowane pesto dodaj do ugotowanego wcześniej makaronu al dente. Połącz ze sobą.

Aromatyczna sałatka z ziołami

Składniki na aromatyczną sałatkę z ziołami

  • 4 chlebki pita
  • 2 cebule dymki
  • 1 ogórek zielony
  • 1 czerwona cebula
  • 1 papryka żółta
  • 4 pomidory koktajlowe
  • sałata rzymska
  • pęczek świeżej bazylii
  • pęczek świeżego majeranku
  • pęczek świeżej kolendry
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania aromatycznej sałatki z ziołami:

Wszystkie warzywa i zioła umyj pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Następnie do dużej miski porwij sałatę. Ogórka, cebulę, paprykę oraz pomidory pokrój w plastry i dodaj do sałaty. Na rozgrzanej patelni podgrzej chlebki Pita, aż będą rumiane i ciepłe.

Na desce do krojenia poszatkuj zioła i dodaj do warzyw. Całość dopraw oliwą z oliwek oraz solą i pieprzem.

Guacamole

Składniki na guacamole:

  • 1 sztuka awokado miekkie Hass
  • ½ sztuki cebula czerwona
  • ½ sztuki sok z limonki ew. cytryna
  • 1 garść świeżej kolendry
  • ½ łyżeczki kumin
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 1 ząbek czosnek polski
  • 1 sztuka pomidory opcjonalnie
  • 1 sztuka papryczka chilli dla odważnych ?
  • sól i pieprz
  • dodatki: nachos

Sposób przygotowania guacamole:

Awokado przekrój na pół i otwórz, usuń pestkę. Delikatnie wyjmij za pomocą łyżki miąższ. Użyj widelca do poszatkowania awokado. Skrop sokiem z limonki lub cytryny, aby nie zmieniło koloru (czarnieje). Cebulę poszatkuj na drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez prasę – dodaj produkty do awokado.

Dopraw solą i pieprzem razem z kuminem. Jeżeli masz życzenie możesz dodać poszatkowanego pomidora oraz papryczkę chilli. Pamiętaj o solidnej garści kolendry. Całość skrop oliwą z oliwek i dokładnie wymieszaj.

Sprzęt i akcesoria potrzebne do przygotowania potraw z przepisu Szymona można znaleźć na www.tefal.pl

Zobacz także:

Autor: Katarzyna Lackowska

Reporter: Szymon Czerwiński

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości