Spaghetti z pesto verde
Składniki na spaghetti z pesto verde:
- pęczek bazylii lub pietruszki lub koperku lub kolendry
- 2 łyżki orzeszków pinnii lub pestki dyni, słonecznika
- 70 ml oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 20 g sera żółtego np. Parmezan
- sok z 1 cytryny
- sól morska i pieprz
Sposób przygotowania spaghetti con pesto verde:
Orzeszki pinii zrumień na takiej patelni. Uważaj, ponieważ bardzo łatwo jest je przypalić. Pęczek naczyniany, orzeszki pinii oliwę z aplikacji, snek, ser żółty, sok z cytry przełóż do szkoły.
Pomoc przy pomocy blendera lub malaksera zmiksuj wszystko na jednolitą masę. Masz moździerz możesz również jego. Na koniec dopraw do smaku pieprzem i solą. Pamiętaj, że ser może być słony.
Tak przygotowane pesto dodaj do ugotowanego wcześniej makaronu al dente. Połącz ze sobą.
Aromatyczna sałatka z ziołami
Składniki na aromatyczną sałatkę z ziołami
- 4 chlebki pita
- 2 cebule dymki
- 1 ogórek zielony
- 1 czerwona cebula
- 1 papryka żółta
- 4 pomidory koktajlowe
- sałata rzymska
- pęczek świeżej bazylii
- pęczek świeżego majeranku
- pęczek świeżej kolendry
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania aromatycznej sałatki z ziołami:
Wszystkie warzywa i zioła umyj pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Następnie do dużej miski porwij sałatę. Ogórka, cebulę, paprykę oraz pomidory pokrój w plastry i dodaj do sałaty. Na rozgrzanej patelni podgrzej chlebki Pita, aż będą rumiane i ciepłe.
Na desce do krojenia poszatkuj zioła i dodaj do warzyw. Całość dopraw oliwą z oliwek oraz solą i pieprzem.
Guacamole
Składniki na guacamole:
- 1 sztuka awokado miekkie Hass
- ½ sztuki cebula czerwona
- ½ sztuki sok z limonki ew. cytryna
- 1 garść świeżej kolendry
- ½ łyżeczki kumin
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 1 ząbek czosnek polski
- 1 sztuka pomidory opcjonalnie
- 1 sztuka papryczka chilli dla odważnych ?
- sól i pieprz
- dodatki: nachos
Sposób przygotowania guacamole:
Awokado przekrój na pół i otwórz, usuń pestkę. Delikatnie wyjmij za pomocą łyżki miąższ. Użyj widelca do poszatkowania awokado. Skrop sokiem z limonki lub cytryny, aby nie zmieniło koloru (czarnieje). Cebulę poszatkuj na drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez prasę – dodaj produkty do awokado.
Dopraw solą i pieprzem razem z kuminem. Jeżeli masz życzenie możesz dodać poszatkowanego pomidora oraz papryczkę chilli. Pamiętaj o solidnej garści kolendry. Całość skrop oliwą z oliwek i dokładnie wymieszaj.
Sprzęt i akcesoria potrzebne do przygotowania potraw z przepisu Szymona można znaleźć na www.tefal.pl
Zobacz także:
- Jak zrobić domowy serek mascarpone?
- Sok z borówek – prawdziwa bomba witaminowa. Jak zmienić wystawić?
- Patison – właściwości, uprawa, przepisy
Autor: Katarzyna Lackowska
Reporter: Szymon Czerwiński