Materiał promocyjny

Przepisy Szymona Czerwińskiego na szybkie i smaczne dania. Przygotujesz je w zaledwie kilka minut

W codziennym natłoku zajęć wielu z nas trudno znaleźć czas na przygotowanie smacznych i zdrowych posiłków. Domowa kuchnia kojarzy nam się z wieloma godzinami spędzonymi na gotowaniu - dlatego ratujemy się kupnymi daniami lub półproduktami. To błąd. Pyszne jedzenie można przygotować w zaledwie kilka minut. Jak to możliwe? Zobaczcie propozycje Szymona Czerwińskiego.

Spaghetti z pesto verde

Składniki na spaghetti z pesto verde:

  • pęczek bazylii lub pietruszki lub koperku lub kolendry
    • 2 łyżki orzeszków pinnii lub pestki dyni, słonecznika
      • 70 ml oliwy z oliwek
        • 1 ząbek czosnku
          • 20 g sera żółtego np. Parmezan
            • sok z 1 cytryny
              • sól morska i pieprz

                Sposób przygotowania spaghetti con pesto verde:

                Orzeszki pinii zrumień na takiej patelni. Uważaj, ponieważ bardzo łatwo jest je przypalić. Pęczek naczyniany, orzeszki pinii oliwę z aplikacji, snek, ser żółty, sok z cytry przełóż do szkoły.

                Pomoc przy pomocy blendera lub malaksera zmiksuj wszystko na jednolitą masę. Masz moździerz możesz również jego. Na koniec dopraw do smaku pieprzem i solą. Pamiętaj, że ser może być słony.

                Tak przygotowane pesto dodaj do ugotowanego wcześniej makaronu al dente. Połącz ze sobą.

                Aromatyczna sałatka z ziołami

                Składniki na aromatyczną sałatkę z ziołami

                • 4 chlebki pita
                  • 2 cebule dymki
                    • 1 ogórek zielony
                      • 1 czerwona cebula
                        • 1 papryka żółta
                          • 4 pomidory koktajlowe
                            • sałata rzymska
                              • pęczek świeżej bazylii
                                • pęczek świeżego majeranku
                                  • pęczek świeżej kolendry
                                    • sól i pieprz
                                      • oliwa z oliwek

                                        Sposób przygotowania aromatycznej sałatki z ziołami:

                                        Wszystkie warzywa i zioła umyj pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Następnie do dużej miski porwij sałatę. Ogórka, cebulę, paprykę oraz pomidory pokrój w plastry i dodaj do sałaty. Na rozgrzanej patelni podgrzej chlebki Pita, aż będą rumiane i ciepłe.

                                        Na desce do krojenia poszatkuj zioła i dodaj do warzyw. Całość dopraw oliwą z oliwek oraz solą i pieprzem.

                                        Guacamole

                                        Składniki na guacamole:

                                        • 1 sztuka awokado miekkie Hass
                                          • ½ sztuki cebula czerwona
                                            • ½ sztuki sok z limonki ew. cytryna
                                              • 1 garść świeżej kolendry
                                                • ½ łyżeczki kumin
                                                  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
                                                    • 1 ząbek czosnek polski
                                                      • 1 sztuka pomidory opcjonalnie
                                                        • 1 sztuka papryczka chilli dla odważnych ?
                                                          • sól i pieprz
                                                            • dodatki: nachos

                                                              Sposób przygotowania guacamole:

                                                              Awokado przekrój na pół i otwórz, usuń pestkę. Delikatnie wyjmij za pomocą łyżki miąższ. Użyj widelca do poszatkowania awokado. Skrop sokiem z limonki lub cytryny, aby nie zmieniło koloru (czarnieje). Cebulę poszatkuj na drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez prasę – dodaj produkty do awokado.

                                                              Dopraw solą i pieprzem razem z kuminem. Jeżeli masz życzenie możesz dodać poszatkowanego pomidora oraz papryczkę chilli. Pamiętaj o solidnej garści kolendry. Całość skrop oliwą z oliwek i dokładnie wymieszaj.

                                                              Sprzęt i akcesoria potrzebne do przygotowania potraw z przepisu Szymona można znaleźć na www.tefal.pl

                                                              Zobacz także:

                                                              Autor: Katarzyna Lackowska

                                                              Reporter: Szymon Czerwiński

                                                              Materiał promocyjny
                                                              podziel się:

                                                              Pozostałe wiadomości

                                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                              Materiał promocyjny

                                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana