Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Owoce i warzywa
Co to jest patison?
Patison to warzywo pochodzące z rodziny dyniowatych. Oryginalnie pochodzi z Ameryki Północnej i należy do roślin ciepłolubnych. Powszechnie uważa się, że jest warzywem dość prostym w uprawie, które akceptuje także polski klimat. Jego pierwsze uprawy odnotowano w Ameryce Północnej, na teren Europy sprowadzili je Hiszpanie. Ma ciekawy wygląd, ale przede wszystkim pyszny smak i wyjątkowo pozytywny wpływ na nasz organizm.
Patison - wartości odżywcze
Jadalna część patisona to oczywiście jego owoce. Ich kształt kojarzy się niektórym ze statkiem kosmicznym (okrągłe, lekko spłaszczone i o subtelnie falowanych brzegach). W zależności od odmiany mają kolor biały, żółty, zielony, kremowy, a nawet granatowy. Osiągają rozmiar od 4 do nawet 12 centymetrów.
Warzywa te doskonale sprawdzą się w diecie osób, które starają się utrzymać prawidłową masę ciała. Owoc patisona bowiem w 95 proc. składa się z wody, a dodatkowo jest niskokaloryczny. W 100 g jest ok. 28 kalorii. Patisony pomagają w regulacji pracy układu trawiennego i wspomagają procesy przemiany materii. Co ważne – mają w sobie śladowe ilości węglowodanów i tłuszczy. Zamiast tego zawierają w sobie: potas, wapń, magnez oraz żelazo. Dodatkowym plusem jest fakt, że patisony nie gromadzą w sobie metali ciężkich. Są także lekkostrawne, dlatego bardzo dobrze nadają się dla dzieci, osób starszych, a także tych, którzy zmagają się z problemami gastrycznymi. Dzięki bogatej ilości składników odżywczych patisony poprawiają kondycję skóry, dobrze wpływają na wzrok.
Uprawa patisona
Patison to warzywo, które szybko wzrasta i łatwo daje się uprawiać z nasion. Kiedy zbierać owoce patisona ? Pierwsze z nich są dojrzałe już po miesiącu od wysiewu, choć częściej będzie to ok. 5 tygodni. Dodatkową zaletą uprawy patisona jest fakt, że warzywo owocuje aż do pierwszych przymrozków, a dodatkowo jest odporne na wiele rodzajów chorób i szkodniki.
Patison najlepiej rośnie na nasłonecznionych stanowiskach i w piaszczysto-gliniastych glebach, choć z powodzeniem toleruje także inne gleby. Nasiona należy siać wiosną (przełom kwietnia i maja). Mniej więcej w połowie maja sadzonki można wsadzić na tzw. miejsce stałe, w rozstawie min. 100x100 centymetrów.
Patison jest rośliną jednoroczną z rodziny dyniowatych. Warzywo maksymalnie może osiągnąć 1 metr wysokości, ma krzaczasty pokrój. Kwiaty wyrastają mu bezpośrednio z kątów liści. Dojrzałe owoce patisona mają około 20 centymetrów średnicy.
Czy patisony się obiera?
Młode okazy nie muszą być obrane ze skórki, ale starsze owszem. Staje się ona bowiem z czasem grubsza, twardsza i zwyczajnie mniej smaczna. Jak obrać patisona? Najczęściej wystarczy użyć po prostu obieraka, a najtwardszą skórę odkroić nożem.
Patison - przepisy i sposoby przyrządzania
Patison jest warzywem o bardzo delikatnym smaku, dzięki czemu ma uniwersalne zastosowanie żywieniowe. Można go smażyć, dusić i marynować. Bardzo dobrze sprawdzi się jako składnik sałatek, gulaszu, potrawek warzywnych, a nawet przetworów, dzięki którym będziemy mogli cieszyć się jego smakiem przez cały rok.
Przykładem na bardzo proste i smaczne przygotowanie patisona jest podanie go w jajku. Poniżej znajdziesz przepis na to pyszne i zdrowe danie dla 3–4 osób.
Składniki:
- 1 patison,
- 1 jajo,
- mieszanka przypraw ziołowych,
- olej do smażenia,
- sól oraz pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Patisona pokrój w plastry, a każdy z nich zamocz w roztrzepanym jajku i połóż na dobrze rozgrzanej i polanej olejem patelni. Następnie usmaż go z dwóch stron, aż stanie się rumiany. Teraz użyj ręcznika papierowego, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
Usmażone patisony posyp ulubionymi ziołami oraz innymi przyprawami. Możesz je podać solo lub z ziemniakami, kaszą, sosem lub surówką. Dobrym pomysłem na wykorzystanie patisona będzie już wspomniane wcześniej zamarynowanie go. Poniżej przepis na marynowane, lekko pikantne patisony.
Marynowane patisony z chili (przepis na około 5–6 słoików)
Składniki:
- 1,5 kilograma małych patisonów,
- 6 listków laurowych,
- 8 ziaren czarnego pieprzu,
- 8 ziaren gorczycy,
- 8 ziaren ziela angielskiego,
- 4 ząbki czosnku,
- ½ papryczki chili,
- 3 gałązki kopru.
Składniki na zalewę:
- 4 szklanki wody,
- 2 łyżki cukru,
- 2 łyżeczki soli,
- szklanka octu 10 %.
Przygotowanie:
Patisony umyj i dokładnie osusz przy pomocy papierowego ręcznika. Słoiki wyparz, a następnie dodaj do nich: liście laurowe, ziarna gorczycy, pieprz, ziele angielskie, papryczkę chili, czosnek i koper. W tak przygotowanych słoikach umieść patisony. Wodę zagotuj z cukrem i solą, a później dodaj ocet i całość dokładnie wymieszaj. Gotową zalewą zalej patisony, słoiki zakręć, a na koniec pasteryzuj przez około pół godziny.
Zupa krem z patisonów - przepis
Patison doskonale sprawdza się jako baza do zupy krem. Po ugotowaniu z innymi warzywami, takimi jak marchew, ziemniaki i cebula, można zmiksować go na gładki krem i serwować z chrupiącymi grzankami. Potrawa ta świetnie sprawdzi się zarówno jako pierwsze danie obiadowe, jak i kolacja na ciepło.
Zobacz także:
- Ile i jak gotować kalafiora, aby był pyszny, biały i pachnący?
- Cukinia w zalewie curry, kiszona, a może marynowana z papryką? Oto pyszne przetwory na zimę
- Wartości odżywcze i zalety zdrowotne jedzenia nabiału
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: zia_shusha / Getty Images