Przetwory z porzeczek – jak przygotować dżem, konfiturę, sok i kompot?

Różne odmiany porzeczek
Przetwory z porzeczek – jak przygotować dżem, konfiturę, sok i kompot?
Źródło: Schad1953/Getty Images
Lipiec i sierpień to czas na sezonowe owoce, jakimi są porzeczki. Wszystkie odmiany tych owoców są wyjątkowo bogatym źródłem witamin i doskonale nadają się na przetwory. Dżemy czy konfitury z porzeczek mogą być bardzo intensywne w smaku i aromatyczne. Podbijają smak mięs oraz serów, świetnie komponują się ze słodkimi daniami. Zobacz, jak przygotować sok, dżem, kompot i konfiturę z porzeczek. 

Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo

Owoce

 Doktor Hanna Stolińska
Źródło: Dzień Dobry TVN
Dlaczego trzeba myć owoce i warzywa?
Dlaczego trzeba myć owoce i warzywa?
Jak wybrać najlepsze przetwory owocowe?
Jak wybrać najlepsze przetwory owocowe?
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
Jabłko, gruszka czy śliwka? Smakołyki prosto z sadu
Jabłko, gruszka czy śliwka? Smakołyki prosto z sadu
Sok jabłkowy, nie tylko do picia
Sok jabłkowy, nie tylko do picia
Truskawkowe menu
Truskawkowe menu

Odmiany porzeczek i ich wartości odżywcze

Porzeczki to owoce z rodziny agrestowatych. Zazwyczaj zbiera się je w połowie lipca. W Polsce uprawia się porzeczki czarne (Ribes nigrum) i czerwone (Ribes rubrum) i białe (Ribes niveum).

Czarna porzeczka tak jak wszystkie owoce jagodowe jest bogatym źródłem witaminy C i flawonoidów. W związku z tym pomaga zwalczać wolne rodniki, które są niekorzystne dla zdrowia. Czarne porzeczki zawierają cztery razy więcej witaminy C niż pomarańcze i dwa razy więcej przeciwutleniaczy niż czarne jagody. Mają zastosowanie w produkcji suplementów diety i ziołolecznictwie. Ale ich owoce nadają się także idealnie na przetwory. Robi się z nich m.in. soki, dżemy, marmolady.

Czerwone porzeczki zawierają dużo witaminy B, szczególnie witaminy B5 (kwas pantotenowy) i witaminy B3 (niacyna), a także witaminę C i witaminę A (karoten). Witamina A jest tak, jak witamina C, bardzo silnym przeciwutleniaczem. Z czerwonych porzeczek robi się przede wszystkim konfiturę, która jest idealnym dodatkiem do serów i mięs – może być podawana zamiast żurawiny.

Białe porzeczki są słodsze od czarnych i czerwonych. One także są źródłem cennych dla zdrowia witamin: A, C, E i z grupy B. Z białych porzeczek robi się głównie soki.

Przepisy na przetwory z porzeczek

Konfitura z czerwonych porzeczek - przepis

Składniki:

  • 250 g cukru żelowego,
  • 500 g czerwonych porzeczek,
  • laska wanilii,
  • kawałek cynamonu,
  • pół łyżeczki czerwonego pieprzu.

Sposób wykonania:

  1. Porzeczki należy umyć, usunąć szypułki. Włożyć do dużego rondla, posypać cukrem żelowym i dobrze wymieszać.
  2. Dodaj korę cynamonu, ziarenka z laski wanilii i pieprz.
  3. Doprowadź wszystko do wrzenia przez cały czas mieszając, następnie gotuj przez 4 minuty (powinno bulgotać). Wyjmij cynamon.
  4. Od razu przelej konfiturę do czystych słoików, zamknij i na 5 minut postaw na pokrywce. Potem odwróć słoiki i pozostaw je do całkowitego ostygnięcia.

Kompot z białych porzeczek - przepis

Składniki:

  • 250 białych porzeczek,
  • 4-5 łyżek cukru,
  • 500 ml wody.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj owoce, oberwij szypułki. Włóż do słoika, zasyp cukrem i zalej wodą.
  2. Włóż słój do garnka z gorącą wodą (nie powinna sięgać zakrętki) i gotuj przez ok. 20 minut.
  3. Po pasteryzacji dokręć słoik i odwróć do góry dnem.

Dżem z czarnych porzeczek - przepis

Składniki:

  • 1 kg czarnych porzeczek
  • 500 g cukru żelującego

Sposób przygotowania:

  1. Porzeczki umyj i usuń szypułki. Zblenduj, dodaj cukier.
  2. W rondelku doprowadź do wrzenia miazgę owocową i gotuj przez około 5 minut, aż do powstania pęcherzyków powietrza.
  3. Napełnij słoiki, gdy dżem jest jeszcze gorący.
  4. Odwróć słoiki do góry dnem i pozostaw tak na 10 minut.

Sok z czerwonych lub czarnych porzeczek

Składniki:

  • 500 g porzeczek (czerwonych lub czarnych),
  • 250 ml wody,
  • 200 g cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Porzeczki umyj, usuń szypułki i dobrze odsącz owoce.
  2. Zalej porzeczki wodą, doprowadzić do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez około 15 minut.
  3. Następnie przecedź owoce przez gazę, by oddzielić sok.
  4. Dodaj do soku cukier i ponownie zagotuj.
  5. Przelej sok do sterylnych butelek i szczelnie zamknij. Przechowywany w chłodnym i ciemnym miejscu. Sok zachowuje trwałość przez co najmniej dwa miesiące.

Co jeszcze można przygotować z porzeczek? Poznaj nasze przepisy:

podziel się:

Pozostałe wiadomości