Arabska sałatka z czerwoną porzeczką - przepis krok po kroku
Składniki:
- szklanka kuskusu lub kaszy bulgur,
- 1/2 szklanki posiekanych migdałów,
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek,
- szczypta cynamonu i kuminu,
- pęczek świeżej natki pietruszki,
- pęczek mięty lub kolendry,
- 250 g czerwonej porzeczki,
- 4 ogórki,
- cytryna,
- sól i świeżo mielony pieprz,
- opcjonalnie - czerwona cebula, ząbek czosnku.
Sposób przygotowania arabskiej sałatki z czerwoną porzeczką
Kuskus (lub bulgur) przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odstawiamy do ostygnięcia. Posiekane migdały wsypujemy na patelnię z olwią z oliwek i smażymy aż zaczną nabierać lekko złotego koloru, posypujemy je szczyptą cynamonu i kuminu, smażymy jeszcze małą chwilkę, odstawiamy do ostygnięcia.
Siekamy dokładnie zioła - natkę i miętę, dodajemy do przestudzonej kaszy. Dodajemy również czerwoną porzeczkę (kilka gałązek można odłożyć do dekoracji), obrane, pozbawione pestek i pokrojone w drobną kostkę ogórki, odrobinę skórki drobno otartej z cytryny oraz około łyżeczkę soku, a także migdały wraz z całą oliwą z patelni.
Wszystko mieszamy, próbujemy i doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli chcemy nadać sałatce nieco ostrzejszy smak możemy dodać posiekaną drobno cebulę i czosnek. Po przygotowaniu sałatkę odstawiamy na chwilę, by smaki idealnie się połączyły.
Zobacz także:
- Zamknij lato w słoiku - prosty i szybki przepis na konfiturę z wiśni i czerwonych porzeczek
- Przepisy na ciasta z porzeczkami: clafoutis, tarta i tartaletki
- Przetwory z porzeczek – jak przygotować dżem, konfiturę, sok i kompot?
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Katarzyna Bukowska
Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron