Arabska sałatka z czerwoną porzeczką, która idealnie sprawdzi się w upalne dni. Jak ją przygotować?

Arabska sałatka z czerwoną porzeczką, która idealnie sprawdzi się w upalne dni. Jak ją przygotować?
Źródło: Dzień Dobry TVN
Kuchnia na upalne dni: pyszne sałatki na lato
Kuchnia na upalne dni: pyszne sałatki na lato
Smaczna i zdrowa kuchnia na każdą kieszeń
Smaczna i zdrowa kuchnia na każdą kieszeń
Sezon na jabłka
Sezon na jabłka
Dania z jednego garnka
Dania z jednego garnka
Tania i zdrowa - kuchnia ziołowa
Tania i zdrowa - kuchnia ziołowa
Upał doskwiera tak bardzo, że nie masz apetytu, a coś zjeść trzeba? To idealny czas na arabską sałatkę z czerwoną porzeczką Katarzyny Bukowskiej. Wypróbuj przepis, który przedstawiła w Dzień Dobry TVN.

Arabska sałatka z czerwoną porzeczką - przepis krok po kroku

Składniki:

  • szklanka kuskusu lub kaszy bulgur,
  • 1/2 szklanki posiekanych migdałów,
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek,
  • szczypta cynamonu i kuminu,
  • pęczek świeżej natki pietruszki,
  • pęczek mięty lub kolendry,
  • 250 g czerwonej porzeczki,
  • 4 ogórki,
  • cytryna,
  • sól i świeżo mielony pieprz,
  • opcjonalnie - czerwona cebula, ząbek czosnku.

Sposób przygotowania arabskiej sałatki z czerwoną porzeczką

Kuskus (lub bulgur) przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odstawiamy do ostygnięcia. Posiekane migdały wsypujemy na patelnię z olwią z oliwek i smażymy aż zaczną nabierać lekko złotego koloru, posypujemy je szczyptą cynamonu i kuminu, smażymy jeszcze małą chwilkę, odstawiamy do ostygnięcia.

Siekamy dokładnie zioła - natkę i miętę, dodajemy do przestudzonej kaszy. Dodajemy również czerwoną porzeczkę (kilka gałązek można odłożyć do dekoracji), obrane, pozbawione pestek i pokrojone w drobną kostkę ogórki, odrobinę skórki drobno otartej z cytryny oraz około łyżeczkę soku, a także migdały wraz z całą oliwą z patelni.

Wszystko mieszamy, próbujemy i doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli chcemy nadać sałatce nieco ostrzejszy smak możemy dodać posiekaną drobno cebulę i czosnek. Po przygotowaniu sałatkę odstawiamy na chwilę, by smaki idealnie się połączyły.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości