Arabska sałatka z czerwoną porzeczką, która idealnie sprawdzi się w upalne dni. Jak ją przygotować?

Źródło: Dzień Dobry TVN
Kuchnia na upalne dni: pyszne sałatki na lato
Kuchnia na upalne dni: pyszne sałatki na lato
Smaczna i zdrowa kuchnia na każdą kieszeń
Smaczna i zdrowa kuchnia na każdą kieszeń
Sezon na jabłka
Sezon na jabłka
Dania z jednego garnka
Dania z jednego garnka
Tania i zdrowa - kuchnia ziołowa
Tania i zdrowa - kuchnia ziołowa
Upał doskwiera tak bardzo, że nie masz apetytu, a coś zjeść trzeba? To idealny czas na arabską sałatkę z czerwoną porzeczką Katarzyny Bukowskiej. Wypróbuj przepis, który przedstawiła w Dzień Dobry TVN.

Arabska sałatka z czerwoną porzeczką - przepis krok po kroku

Składniki:

  • szklanka kuskusu lub kaszy bulgur,
    • 1/2 szklanki posiekanych migdałów,
      • 1/4 szklanki oliwy z oliwek,
        • szczypta cynamonu i kuminu,
          • pęczek świeżej natki pietruszki,
            • pęczek mięty lub kolendry,
              • 250 g czerwonej porzeczki,
                • 4 ogórki,
                  • cytryna,
                    • sól i świeżo mielony pieprz,
                      • opcjonalnie - czerwona cebula, ząbek czosnku.

                        Sposób przygotowania arabskiej sałatki z czerwoną porzeczką

                        Kuskus (lub bulgur) przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odstawiamy do ostygnięcia. Posiekane migdały wsypujemy na patelnię z olwią z oliwek i smażymy aż zaczną nabierać lekko złotego koloru, posypujemy je szczyptą cynamonu i kuminu, smażymy jeszcze małą chwilkę, odstawiamy do ostygnięcia.

                        Siekamy dokładnie zioła - natkę i miętę, dodajemy do przestudzonej kaszy. Dodajemy również czerwoną porzeczkę (kilka gałązek można odłożyć do dekoracji), obrane, pozbawione pestek i pokrojone w drobną kostkę ogórki, odrobinę skórki drobno otartej z cytryny oraz około łyżeczkę soku, a także migdały wraz z całą oliwą z patelni.

                        Wszystko mieszamy, próbujemy i doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli chcemy nadać sałatce nieco ostrzejszy smak możemy dodać posiekaną drobno cebulę i czosnek. Po przygotowaniu sałatkę odstawiamy na chwilę, by smaki idealnie się połączyły.

                        Zobacz także:

                        Autor: Teofila Siewko

                        Źródło: Katarzyna Bukowska

                        Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron

                        podziel się:

                        Pozostałe wiadomości

                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                        Materiał promocyjny

                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana