Zamknij lato w słoiku - prosty i szybki przepis na konfiturę z wiśni i czerwonych porzeczek

Prosty i szybki przepis na konfiturę z wiśni i czerwonych porzeczek
Zainspiruj się porzeczką
Źródło: Dzień Dobry TVN
Gdy sezon na letnie owoce powoli dobiega końca, warto zabrać się za przetwory. Dzięki temu smakiem i aromatem wakacji będziemy cieszyć się przez cały rok. Jesteście gotowi? Dziś zdradzamy najlepszy przepis na konfiturę z wiśni i czerwonej porzeczki.

Przetwory na sezon jesienno-zimowy

Dawniej spiżarnia była obowiązkowym elementem każdego domu. Gospodarze robili więc mnóstwo kiszonek, dżemów czy konfitur, którymi rodzina mogła się cieszyć przez cały rok. Obecnie większość produktów dostępnych jest na sklepowych półkach, jednak ich skład często daleki jest do ideału. Dlatego też zachęcamy do eksperymentowania w kuchni i tworzenia własnych, zdrowych wyrobów.

Jeśli dopiero zaczynacie przygodę z przetworami, mamy kilka dobrych rad. Po pierwsze po przelaniu produktu do słoiczka pamiętajcie o pasteryzacji. Dzięki temu nasz dżem, konfitura czy kiszonki, będą mogły trochę postać w spiżarce i poczekać na swoją kolej. Po drugie, jeśli używacie starych słoików, sprawdźcie ich nakrętki. Naczynie otwierane za pomocą noża lub uderzenia o blat może być uszkodzone. Nieszczelność słoika oznacza tylko jedno – zepsucie się zapraw.

Przepis na konfiturę z wiśni i czerwonej porzeczki

Konfitura z wiśni i czerwonej porzeczki idealnie sprawdzi się zarówno do naleśników, ciast, jak i zimowej, rozgrzewającej owsianki. Jeśli jeszcze nie próbowaliście tego przetworu, zdradzamy, łatwy i szybki przepis na idealny, domowy wyrób.

Składniki:

  • 1 kg wiśni
  • 1 kg czerwonej porzeczki
  • pól kg cukru

Wykonanie:

Myjemy owoce, pozbawiamy ich ogonków, a następnie bierzemy się za drylowanie wiśni. Składniki wrzucamy do garnka z grubym dnem, dodajemy cukier i przesmażamy. Kiedy owoce puszczą sok, lekko zwiększamy ogień. Gotujemy tak długo, aż sok odparuje, a konfitura przyjmie gęstą konsystencję. Po tym czasie przekładamy nasz wyrób do czystych słoików i pasteryzujemy 20 min.

Zobacz także:

Autor: Nastazja Bloch

podziel się:

Pozostałe wiadomości