Przetwory na sezon jesienno-zimowy
Dawniej spiżarnia była obowiązkowym elementem każdego domu. Gospodarze robili więc mnóstwo kiszonek, dżemów czy konfitur, którymi rodzina mogła się cieszyć przez cały rok. Obecnie większość produktów dostępnych jest na sklepowych półkach, jednak ich skład często daleki jest do ideału. Dlatego też zachęcamy do eksperymentowania w kuchni i tworzenia własnych, zdrowych wyrobów.
Jeśli dopiero zaczynacie przygodę z przetworami, mamy kilka dobrych rad. Po pierwsze po przelaniu produktu do słoiczka pamiętajcie o pasteryzacji. Dzięki temu nasz dżem, konfitura czy kiszonki, będą mogły trochę postać w spiżarce i poczekać na swoją kolej. Po drugie, jeśli używacie starych słoików, sprawdźcie ich nakrętki. Naczynie otwierane za pomocą noża lub uderzenia o blat może być uszkodzone. Nieszczelność słoika oznacza tylko jedno – zepsucie się zapraw.
Przepis na konfiturę z wiśni i czerwonej porzeczki
Konfitura z wiśni i czerwonej porzeczki idealnie sprawdzi się zarówno do naleśników, ciast, jak i zimowej, rozgrzewającej owsianki. Jeśli jeszcze nie próbowaliście tego przetworu, zdradzamy, łatwy i szybki przepis na idealny, domowy wyrób.
Składniki:
- 1 kg wiśni
- 1 kg czerwonej porzeczki
- pól kg cukru
Wykonanie:
Myjemy owoce, pozbawiamy ich ogonków, a następnie bierzemy się za drylowanie wiśni. Składniki wrzucamy do garnka z grubym dnem, dodajemy cukier i przesmażamy. Kiedy owoce puszczą sok, lekko zwiększamy ogień. Gotujemy tak długo, aż sok odparuje, a konfitura przyjmie gęstą konsystencję. Po tym czasie przekładamy nasz wyrób do czystych słoików i pasteryzujemy 20 min.
Zobacz także:
- Największe błędy przy kiszeniu ogórków małosolnych. Daria Ładocha zdradza swój trik
- Jak zrobić wino z porzeczek?
- Kiszonki można zrobić niemal ze wszystkich owoców i warzyw. Na czym polega ten proces?
- Maliny w syropie - słodki dodatek do herbaty i deserów. Jak je zrobić?
Autor: Nastazja Bloch
Źródło zdjęcia głównego: Fot. Aleksey Rezin/Getty Images