Okres przejściowy pomiędzy latem a jesienią to doskonały czas na przygotowywanie domowych przetworów. Najwięcej właściwości zdrowotnych i walorów smakowych będą miały te zrobione z sezonowych darów natury.
Dżemy można robić niemal ze wszystkich owoców. Nie inaczej jest z winogronami. Podobnie jak ze śliwek, tak z zielonych i czerwonych gron można zrobić nie tylko konfitury, ale też powidła. Sprawdź nasze proste przepisy.
Gdy sezon na letnie owoce powoli dobiega końca, warto zabrać się za przetwory. Dzięki temu smakiem i aromatem wakacji będziemy cieszyć się przez cały rok. Jesteście gotowi? Dziś zdradzamy najlepszy przepis na konfiturę z wiśni i czerwonej porzeczki.
Cebula jest wykorzystywana w medycynie od tysięcy lat. W starożytnym Egipcie wierzono, że ma moc odpędzania demonów. Ma całą masę leczniczych zastosowań, związki siarki i antyoksydanty. Warzywo to wykazuje też działanie antybakteryjne, obniża poziom cholesterolu i działa antynowotworowo. To bliska krewna czosnku i pora.
W kuchni Dzień Dobry TVN rozpoczęliśmy dziś sezon na przetwory! Jakie warzywa i owoce można zamknąć w słoikach? Jak to najlepiej zrobić i o czym musimy pamiętać? O konfiturach, kiszonkach i marynatach opowiedział nam Jakub Kasprzak. Robicie przetwory na zimę?
Jednym, tak jak Marcinowi Prokopowi, pomarańcze kojarzą się z jesienią i zimą. Innym, jak Ani Starmach - z latem. Jak wykorzystać te cudownie pomarańczowe cytrusy w kuchni? W kuchni Dzień Dobry TVN Anna Starmach, Jagoda Misztal i pomarańcze w niecodziennych odsłonach. Wypróbujcie ich przepisy na: budyń jaglany z pomarańczami, krewetki z cytrusami, kruchą tatę z pomarańczami, kandyzowaną skórkę pomarańczową, i pomarańczowe babeczki.
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Tomasza Jakubiaka. Kucharz udowodnił, że dżemy smakują dobrze nie tylko na kanpace. Co powiecie na roladę schabową z konfiturą wiśni? Jest naprawdę dobra! :)
Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN Jakub Kuroń przygotował: krem jabłkowy z chipsami warzywnymi, pieczonego łososia na placku z ziemniaczano-porowym z sałatką, a na deser ciasto czekoladowo - pomarańczowe z konfiturą mandarynkową. Było pysznie!
W naszej kuchni karnawał, za sprawą Beaty Kartowicz i jej córki Anny, które tym razem przygotowały m.in.: babeczki z sałatką krabową, szaszłyki z kurczaka, kotleciki brokułowe, morele faszerowane kremem z setka mascarpone, pierożki z ciasta francuskiego ze szpinakiem. Skorzystajcie z ich przepisów i przygotujcie te proste i smaczne potrawy!
Co powinniśmy jeść, by zwiększyć odporność ogranizmu i w ten sposob chronić się przed infekcjami? Co powinniśmy jeść, gdy już się przeziębimy? Z tymi pytaniami zwróciliśmy się do gościa Dzień Dobry TVN - Klaudyny Hebdy, kulinarnej blogerki, która zdradza swój sekretny przepis na ziołowy syrop zwiększający odporność, rozgrzewający napój imbirowy i konfiturę z owocami dzikiego bzu.
Zapraszamy na pierwszą kuchnię Dzień Dobry TVN po wakacjach! Jak smakuje lato? Przekonajcie się korzystając z przepisów Anny Starmach, jurorki w programie "MasterChef" i Marii Ożgi, uczestniczki I i II edycji programu. Oto przepisy na: ucierane ciasto z sosem śliwkowym, tartę czekoladową z malinami i powidła śliwkowe z imbirem!
Wypróbujcie przepisów mistrza Andrzeja Polana! Przekonajcie się, że naleśniki mogą mieć bardzo oryginalne smaki, jeżeli przygotuje się je z kaczką, kapustą i miodem lub z serem i boczkiem. A jakie są Twoje ulubione naleśniki?