Konfitura z dyni i pomarańczy - przepis
Składniki:
- 1 kg dyni Hokkaido,
- 2 pomarańcze,
- 2 cytryny,
- 1 kg cukru lub odpowiednio zamiennika (sprawdź, czym zastąpić cukier w przetworach),
- laska wanilii,
- 1 łyżka miodu,
- 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie).
Jak przygotować konfiturę z dyni i pomarańczy?
- Obrać dynię, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.
- Umyć dokładnie pomarańcze, sparzyć wrzątkiem, a następnie pokroić w cienkie plasterki (ze skórką). Wycisnąć cytryny, a sok zachować.
- Wrzucić do dużego garnka pokrojoną dynię, plasterki pomarańczy, sok z cytryn, cukier i przekrojoną na pół laskę wanilii. Mieszać wszystko razem, aż cukier całkowicie się rozpuści.
- Zmniejszyć ogień i gotować przez około 40-60 minut, aż dynia zmięknie i zacznie przypominać konfiturę. W międzyczasie dodać miód i cynamon dla wzmocnienia smaku.
- Gdy masa zacznie gęstnieć, wyjąć laskę wanilii, a następnie przełożyć przetwór do wyparzonych słoików.
- Zakręcić słoiki i odwrócić do góry dnem. Pozostawić do ostygnięcia.
Taki przetwór będzie świetną bazą do ciast i deserów, a także dodatkiem do śniadaniowych kanapek. Cynamon i miód nadadzą mu dodatkowego, jesiennego aromatu.
Zobacz także:
- Jak zrobić potrawy z dyni?
- Dynia w słoikach na zimę. Prosty przepis na pyszny mus
- Popularne rodzaje dyni. Jak je rozróżnić?
Autor: Diana Ryściuk
Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto
podziel się: