Konfitura z dyni i pomarańczy - prosty przepis

GettyImages-1424199919
Źródło: Dzień Dobry TVN
Dynia – królowa jesieni
Dynia – królowa jesieni
Kącik jesieniary
Kącik jesieniary
Styl jesieniary - swetry i spódnice
Styl jesieniary - swetry i spódnice
Dary jesieni z ogrodu Małgosi Pieczyńskiej
Dary jesieni z ogrodu Małgosi Pieczyńskiej
Skarby jesieni – pomysły na pyszne przetwory
Skarby jesieni – pomysły na pyszne przetwory
Jesienne wianki do każdego wnętrza
Jesienne wianki do każdego wnętrza
Jesienne smaki
Jesienne smaki
Rozgrzej się na jesień
Rozgrzej się na jesień
Okres przejściowy pomiędzy latem a jesienią to doskonały czas na przygotowywanie domowych przetworów. Najwięcej właściwości zdrowotnych i walorów smakowych będą miały te zrobione z sezonowych darów natury. We wrześniu zaczyna królować dynia. Jak zrobić z niej pyszną konfiturę z dodatkiem pomarańczy? Sprawdź przepis.

Konfitura z dyni i pomarańczy - przepis

Składniki:

Jak przygotować konfiturę z dyni i pomarańczy?

  1. Obrać dynię, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.
  2. Umyć dokładnie pomarańcze, sparzyć wrzątkiem, a następnie pokroić w cienkie plasterki (ze skórką). Wycisnąć cytryny, a sok zachować.
  3. Wrzucić do dużego garnka pokrojoną dynię, plasterki pomarańczy, sok z cytryn, cukier i przekrojoną na pół laskę wanilii. Mieszać wszystko razem, aż cukier całkowicie się rozpuści.
  4. Zmniejszyć ogień i gotować przez około 40-60 minut, aż dynia zmięknie i zacznie przypominać konfiturę. W międzyczasie dodać miód i cynamon dla wzmocnienia smaku.
  5. Gdy masa zacznie gęstnieć, wyjąć laskę wanilii, a następnie przełożyć przetwór do wyparzonych słoików.
  6. Zakręcić słoiki i odwrócić do góry dnem. Pozostawić do ostygnięcia.

Taki przetwór będzie świetną bazą do ciast i deserów, a także dodatkiem do śniadaniowych kanapek. Cynamon i miód nadadzą mu dodatkowego, jesiennego aromatu.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości