Baza przepisów na potrawy z dyni jest ogromna. Można ją przyrządzić na słodko i na słono.
Dlaczego warto przyrządzać dynię?
W obecnych czasach coraz więcej osób szuka sposobów na to, jak przerobić dynię na smaczną potrawę dla całej rodziny. Przez wiele lata była ona niedocenianym warzywem, jej rola ograniczała się do bycia podstawowym składnikiem zupy dyniowej. Dziś dynia to składnik wielu codziennych potraw. Niektórym smakuje dynia z piekarnika, inni z kolei uwielbiają dyniowe tarty i brownie. Przepisy na przygotowanie dyni tworzone są zarówno przez wegetarian, jak i zwolenników diet mięsnych.
Jak zrobić puree z dyni i jak ją upiec?
Puree dyniowe można potraktować jako przetwór na zimę – świetnie nadaje się do mrożenia oraz wekowania, można je również upiec. To świetna potrawa dla wszystkich, którzy zastanawiają się, co zrobić z dyni na zimę . Do przygotowania porcji dla 4 osób potrzebna będzie dynia Hokkaido .
Przygotowanie:
- Dynię należy pokroić ze skórką, usunąć pestki, podzielić na małe kawałki i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza (kawałki powinny leżeć skórką do dołu). Samo pieczenie nie powinno trwać dłużej niż 35 minut, gdyż warzywo może się przypalić.
- Po zakończeniu pieczenia dynię należy ostudzić, a następnie wyjąć z niej miąższ.
- Zanim puree z dyni trafi do słoików lub do potrawy, trzeba je zmiksować – dzięki temu uzyska puszystą konsystencję.
- Tak przygotowane danie można również przechowywać w lodówce, jednak po kilku dniach może się zepsuć, więc trzeba je dość szybko zjeść.
Co jeszcze warto wiedzieć na temat tego , jak upiec dynię w piekarniku? Przede wszystkim duża rolę odgrywa gatunek. Do pieczenie polecana jest dynia Hokkaido, gdyż posiada miękką skórkę i nie trzeba jej wcześniej obierać. Nie warto dodawać do niej zbyt dużej ilości przypraw, szczególnie tych słodkich. Dynia dobrego gatunku jest słodka nawet bez nich i świetnie nadaje się do przygotowania np. przecieru z dyni .
Jaki jest przepis na dynię marynowaną?
Puree z dyni można dodać do obiadu, w skład którego wchodzi mięso. Jednak do dań mięsnych równie dobrze pasuje dynia marynowana . Do przygotowania porcji dla około 6 osób potrzebne są następujące składniki:
- 1 dynia,
- 1 szklanka octu 10%,
- 1 szklanka cukru,
- 4 szklanki wody,
- goździki, anyż, cynamon, ziele angielskie.
Przygotowanie:
- Warzywo pokrój na mniejsze kawałki, usuń nasiona, a miąższ posiekaj w kostkę.
- Całość wrzuć do wrzątku i wyciągnij po 30 sekundach, aby odcedzić dynię.
- Gotową dynię marynowaną wrzuć do słoików i zalej gorącą zalewą z octu, cukru, soli i przypraw.
- Słoiki odwrócone do góry dnem przykryj kocem i zostaw na noc.
Dynia na zimę sprawdza się znakomicie, a przepisów na jej przyrządzenie jest mnóstwo.
Jakie są dyniowe przepisy w stylu fit?
Puree z dyni gotowane to nie jedyna zdrowa potrawa, jaką można przygotować. Zwolennicy zdrowego odżywiania często korzystają z dyni, dodając ją do różnych potraw, takich jak zapiekanka z makaronem. Aby przygotować porcję dla 3 osób, należy przygotować:
- 500 g mielonego mięsa z piersi kurczaka,
- 300 g nasion dyni,
- 2 jajka,
- 400 ml mleka 0,5 %,
- 2 łyżki tartego parmezanu,
- 120 g makaronu pełnoziarnistego suchego,
- 4 ząbki czosnku,
- przyprawy: biały pieprz mielony, czarny pieprz, bazylia, oregano, chili, sól.
Przygotowanie:
- Mięso należy zmielić w maszynce, a dynie oczyścić i obrać ze skóry.
- Makaron powinien być ugotowany na półtwardo.
- Gdy składniki będą już gotowe, można mięso wyłożyć na patelnię i smażyć bez użycia tłuszczu, na końcu dodając przyprawy.
- Do usmażonego już mięsa należy dodać pokrojoną dynię ( niegotowaną ), wodę i dusić do momentu, aż warzywo zmięknie.
- W międzyczasie wymieszać mleko z jajkami oraz dodać przeciśnięty czosnek wraz z przyprawami i parmezanem. Zmieszać to z dynią.
- Tak przygotowane składniki należy przełożyć do odpowiedniego naczynia i zalać wymieszanymi jajkami z mlekiem.
- Pieczenie zapiekanki z dyni w piekarniku nie powinno trwać dłużej niż 15 minut.
Jak przygotować zupę z dyniowego puree?
Dynia to warzywo, z którego można przygotować świetną potrawę. Sposób, w jaki robi się zupę z dyni, jest bardzo prosty. Potrzebne składniki to:
- 1 szklanka puree z dyni,
- 3 szklanki bulionu,
- 1 biała cebula,
- 1 marchewka,
- 2 duże ząbki czosnku,
- ¼ szklanki śmietany,
- 1 łyżeczka imbiru,
- sól, oliwa i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Robienie zupy z puree z dyni zaczyna się od pokrojenia cebuli i podsmażenia jej na oliwie wraz z przeciśniętym czosnkiem – najlepiej robić to w garnku.
- Do cebuli i czosnku dodać pokrojoną marchewkę oraz dolać bulionu i puree z dyni.
- Zupę gotować 10 minut, a na końcu doprawić solą, pieprzem i imbirem.
W kwestii przypraw można, ale nie trzeba ściśle trzymać się ustalonych receptur. Podobnie postąpić można, korzystając z przepisu na dynię na słodko lub na mus z pieczonej dyni. Warto dosypać chociażby pieprzu, który świetnie współgra z warzywem, podkreślając jego smak.
>>> Zobacz:
Na słodko, bez cukru. Przepisy Piotra Kucharskiego
Jak zrobić ciastka francuskie? Przepisy z jabłkami, serem, budyniem i dżemem