Na słodko, bez cukru. Przepisy Piotra Kucharskiego

Przepisy na dania bez cukru: gruszki na kruszonce, brownie z burakami i chałwą oraz cytrynowe tosty francuskie ze śliwkami przedstawił w DDTVN Piotr Kucharski.

Gruszki na kruszonce

Składniki:

  • 4 gruszki
    • 500 ml tłoczonego soku gruszkowego
      • lub jabłkowego-ważne żeby był mętny
        • kawałek imbiru wielkości kciuka
          • kawałek cynamonu
            • 2 ziela angielskie
              • 3 goździki
                • 100 g zimnego masła
                  • garść włoskich orzechów

                    Kruszonka:

                    • Składniki:
                      • 120 g zimnego masła
                        • 250 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
                          • 0,5 łyżeczki soli
                            • 1 łyżka miodu
                              • 1 łyżka grubo mielonej kawy

                                Sposób przygotowania:

                                Kruszonka:

                                Rozgrzać piekarnik do 180ºC.

                                Masło, mąkę, sól i kawę wysypać na stolnicę i przy pomocy noża kroić masło, mieszając ze sobą wszystkie składniki. Pod koniec szybko dokładnie wymieszać palcami. Dodać miód i ponownie wymieszać aż się połączą. Przesypać na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika. Piec około 10-12 minut. Wyjąc z piekarnika i zostawić do ostygnięcia.

                                Gruszki w całości obrać z skórki, umieścić w garnku, zalać sokiem, dodać przyprawy, posiekany imbir i gotować na małym ogniu aż gruszki będą miękkie. Gruszki przełożyć do miseczki a płyn zredukować do konsystencji gęstego syropu. W trakcie dodać lekko przekrojone orzechy. Wyjąć przyprawy. Garnek z sosem zdjąć z gazu i do ciepłego dodawać po kawałku masła ciągle mieszając.

                                Kruszonkę ułożyć na talerzach, na nich położyć pokrojoną gruszkę, całość polać sosem z orzechami.

                                Brownie z burakami i chałwą

                                Składniki:

                                • 500 g surowych buraków
                                  • 100 g masła
                                    • 200 g gorzkiej czekolady 70%
                                      • 100 g daktyli
                                        • 3 jajka
                                          • 100 g mąki pszennej
                                            • 25 g kakao
                                              • 200 g chałwy sezamowej z miodem

                                                Sposób przygotowania:

                                                Rozgrzać piekarnik do 180ºC.

                                                Buraki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ułożyć w naczyniu do zapiekania podlać odrobiną wody, przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika na 15-20 minut. Następnie przełożyć na sito i odcedzić.

                                                W tym czasie wyłożyć papierem do pieczenia blaszkę o wymiarach 20x30 cm. W robocie kuchennym zmiksować czekoladę na proszek, dodać masło i ponownie zmiksować. Dodać buraki, daktyle, jajka i zmiksować wszystko na gładką papkę. Dodać mąkę, kakao i dokładnie wszystko wymieszać. Pod koniec dodać pokruszona na duże kawałki chałwę i wymieszać. Całość przelać do przygotowanej formy i wstawić do piekarnika na 25 minut.

                                                Cytrynowe tosty francuskie ze śliwkami

                                                Składniki:

                                                • 2 jajka
                                                  • skórka otarta z jednej cytryny
                                                    • 100 ml mleka
                                                      • szczypta soli
                                                        • 4 kromki chałki
                                                          • masło do smażenia
                                                            • 500 g śliwek-różnych
                                                              • sok z jednej cytryny
                                                                • 3 gwiazdy anyżu
                                                                  • 200 g twarogu
                                                                    • syrop daktylowy

                                                                      Sposób przygotowania:

                                                                      Śliwki wypestkować, przełożyć na blaszkę, skropić sokiem z cytryny, dodać połamane gwiazdy anyżu, wymieszać i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC na 20 minut.

                                                                      Jajka rozbełtać i wymieszać z mlekiem i skórką otartą z cytryny. Na patelni rozgrzać masło, kromki chałki namoczyć w mleku z jajkami i usmażyć z obu stron na złoty kolor. Ciepłe tosty podawać z upieczonymi śliwkami, u góry posypać całość twarogiem i ewentualnie polać syropem daktylowym.

                                                                      Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                                      podziel się:

                                                                      Pozostałe wiadomości

                                                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                      Materiał promocyjny

                                                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana