Przepisy kulinarne

W kuchni DDTVN: pieczarki w roli głównej

W kuchni Dzień Dobry TVN Marieta Marecka przygotowała potrawy bazujące na pieczarkach. Co powiecie na: Carpaccio z pieczarek z wędzonym twarogiem i marynowanym pieprzem, krem z pieczarek pod ciastem francuskim, placek pieczarkowy oraz zapiekane portobello pod kruszonką.

Carpaccio z pieczarek z wędzonym twarogiem i marynowanym pieprzem

Składniki:

  • 4 średniej wielkości pieczarki
  • Sól, pieprz
  • 1 łyżeczka marynowanego pieprzu
  • Oliwa z oliwek
  • Ok. 100 g solonego, wędzonego twarogu
  • Świeży tymianek
  • Listki rukoli do dekoracji
  • Skórka starta z ¼ cytryny
  • ½ łyżeczki miodu
  • Bagietka do podania

Przygotowanie:

Pieczarki obieramy i kroimy na cienkie plastry najlepiej na mandolinie. Pieprz rozgniatamy na desce i łączymy w miseczce z miodem, skórką startą z cytryny, solą, pieprzem i oliwą. Rozkładamy na talerzach listki rukoli, plastry pieczarek i na wierzch rozkruszamy wędzony twaróg. Całość skrapiamy dressingiem i obsypujemy listkami tymianku. Podajemy ze świeżą bagietką.

Krem z pieczarek pod ciastem francuskim

Składniki:

  • Ciasto francuskie
  • 600 g pieczarek
  • 1 por (tylko biała część)
  • 125 ml białego wina
  • Ok. 80 g masła
  • 1 l jasnego, lekkiego bulionu
  • Nać pietruszki
  • Sól, pieprz
  • 100 g sera typu lazur
  • 200 ml śmietanki kremówki

Przygotowanie:

Pieczarki obieramy i kroimy w plastry (2 sztuki zostawiamy na później), por oczyszczamy i kroimy w plastry. Rozgrzewamy 50 g masła w dużym rondlu i przesmażamy na nim krótko, tylko do zeszklenia por. Dorzucamy pieczarki i przesmażamy razem. Następnie podlewamy winem i odparowujemy. Podlewamy bulionem, dodajemy pokruszony ser lazur i gotujemy pod przykryciem ok. 15 minut. W tym czasie na pozostałym maśle przesmażamy na złoto pozostawione, pokrojone w grube plastry pieczarki. Hartujemy śmietankę, wlewamy do zupy i całość miksujemy blenderem. Piekarnik nagrzewamy do 210 stopni. Przelewamy zupę do kokilek i do każdej wkładamy po kolka plasterków przesmażonych pieczarek. Wycinamy krążki z ciasta francuskiego o średnicy o 1-2 cm większej niż średnica miseczki di zapiekania. Układamy ciasto na wierzchu kokilki, nakłuwamy nożem i wstawiamy do pieca na ok. 15 minut aż do zezłocenia się ciasta. Podajemy prosto z pieca udekorowane nacią pietruszki.

Placek pieczarkowy

Składniki:

  • 200 g masła
  • 400 g mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jaja

Farsz:

  • 1 kg pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g masła
  • 300 g śmietany 22%
  • 4 jaja
  • 200 g startego żółtego sera
  • 1 łyżka mielonych, suszonych grzybów (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Z mąki, masła, jaj, soli, rozmarynu i proszku do pieczenia przygotowujemy kruche ciasto. Najlepiej wszystkie składniki przełożyć do malaksera i pulsacyjnie wyrobić ciasto aż zacznie się sklejać. Następnie sklejamy je w gładką kulę, owijamy folią spożywczą spłaszczamy i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania farszu. Pieczarki oczyszczamy, kroimy w cienkie półplasterki, cebulkę w drobną kostkę a czosnek przeciskamy przez praskę. Na maśle przesmażamy cebulę, lekko ją doprawiamy solą i jak się zeszkli wrzucamy pieczarki. Na dość dużym ogniu przesmażamy ja do czasu aż odparuje z nich cała woda. Możemy w trakcie podsypać pieczarki pudrem z grzybów leśnych. Całość doprawiamy solą i pieprzem i lekko studzimy. Ciasto rozwałkowujemy na placek wielkości dużej blachy z piekarnika i rozkładamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jaja mieszamy ze śmietaną a do wystudzonych pieczarek dodajemy starty ser. Mieszamy ze sobą masę jajeczną i pieczarki następnie wylewamy całość na przygotowany kruchy spód. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 170 stopni na ok. 25-30 minut aż ładnie wierzch się przypiecze. Podajemy na ciepło lub zimno.

Zapiekane portobello pod kruszonką

Składniki:

  • 4 kapelusze portobello
  • 1 pomidor
  • ½ pęczka szczypiorku
  • ½ szklanki startego parmezanu
  • 2-3 łyżki panko
  • Oliwa
  • Sól, pieprz
  • 100 g chorizo
  • Bagietka do podania

Przygotowanie:

Kiełbaskę chorizo kroimy w drobna kostkę i przesmażamy krótko na suchej patelni. Parmezan mieszamy z panko i odstawiamy. Pomidor obieramy ze skórki, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę, szczypior drobno szatkujemy. Kapelusze portobello układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy doprawiamy solą i pieprzem i lekko skrapiamy oliwą. Układamy pomidory, chorizo, posypujemy szczypiorkiem. Obsypujemy pieczarki mieszanką parmezanu i panko i skrapiamy ponownie oliwą. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 190 stopni i zapiekamy aż wierzch ładnie się zrumieni, czyli ok. 15-20 minut. Serwujemy gorące najlepiej z chrupiąca bagietką.

Zobacz też:

Co sądzisz o tym artykule?
90
8
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0