W kuchni DDTVN: Andrzej Polan i dary jesieni

Gruszki w maślance
fot. Kamil Piklikiewicz/East News
W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował potrawy bazujące na sezonowych produktach. Dary jesieni, na naszym stole pojawiły się takie pyszności jak: ryż z figą, makiem i pasternakiem, kalafior z kaszą i orzechami, a na deser gruszka w maślance.

Ryż i figa z makiem i pasternakiem

Składniki:

  • 1 szkl ryż basmati
  • 2szkl bulion warzywny
  • Mały kawałek dyni
  • 1 cebula dymka z zielonym
  • Kilka sztuk figa suszona
  • 4szt pasternak
  • Kminek mielony
  • Olej do smażenia
  • Masło klarowane
  • 2 łyżki miód
  • 1 łyżka mak
  • Pieprz, sól

Przygotowanie:

Na oleju przesmażamy cebulę pokrojoną, po chwili dodajemy pasternak pokrojony(2szt) w kostkę, figi, skórkę z cytryny, startą dynię oraz mielony kminek. Jeżeli lubimy możemy dodać troszkę kurkumy dla ładniejszego koloru. Chwilę smażymy aż zacznie nam delikatnie się przyrumieniać i dodajemy gorący bulion. Mieszamy i wstawimy do piekarnika, temp. 150 stopni. Pozostały pasternak kroimy w paski lub ćwiartki, figi przekrawamy na połówki i układamy na pergaminie, skrapiamy miodem wymieszanym z rozpuszczonym masłem i makiem, posypujemy solą i wstawiamy do pieczenia.

  • Natka pietruszki
  • Werbena świeża
  • Kiedy ryż gotowy, figi i pasternak również, wszystko posypujemy liśćmi werbeny i natki pietruszki.

Borowiki z brukselką i jajkami sadzonymi

Składniki:

  • 10szt borowik
  • 20szt brukselka
  • 1 szczypiorek
  • 4szt jajka
  • Sól, pieprz czarny
  • Masło klarowane do smażenia
  • Koperek
  • Szczypiorek
  • Listki szczawiku lub buraka młodego
  • Bagietka pszenna

Przygotowanie:

Na maśle przesmażamy brukselkę ale tak żeby ją delikatnie przyrumienić, ważne aby główki brukselki przed smażeniem rozdzielić na pojedyncze listki. Kiedy tylko brukselka będzie podrumieniona, zdejmujemy ją z patelni a wrzucamy pokrojone w plasterki borowiki. Smażymy na złoty kolor, oczywiście pamiętamy o soli i pieprzu. Do borowików przekładamy brukselkę, wbijamy jajka chwilę smażymy i przykrywamy patelnię pokrywką aby białko nam się ścięło. Kiedy tylko tak się stanie, wszystko posypujemy szczypiorkiem, koperkiem. Danie podajemy z pieczywem.

Kalafior z kaszą, papryką i orzechami

Składniki:

  • 3szt kalafior
  • 1szkl Kasza jęczmienna średnia
  • 2szt cebula
  • 1 papryka zielona
  • Sól, pieprz,

Przygotowanie:

Na patelni przesmażamy cebulę, po chwili dodajemy zmiksowaną paprykę zieloną. Następnie dodajemy kaszę i podlewamy 1szkl bulionu. Zagotowujemy, kiedy tylko kasza zgęstnieje, łączymy ją z serem dojrzewającym, natkę pietruszki, koperkiem. Z kalafiorów wycinamy głąby jak u kapusty kiedy przygotowujemy gołąbki. Kalafiory gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Po zagotowaniu kalafiory wyjmujemy, studzimy i za pomocą worka cukierniczego wciskamy gdzie tylko jest to możliwe w kalafiorze kaszę paprykową. Kalafiory układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, smarujemy masłem i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi wymieszanymi z bułką tartą. Wstawiamy do pieczenia na około 20 minut, temp. 190 stopni.

Gruszka jesienna w maślance

Składniki:

  • 4 gruszki
  • 500ml maślanka
  • 200g cukier trzcinowy
  • 200g herbatniki maślane
  • 50g masło

Gruszki obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazd nasiennych. Jeżeli są twarde, parzymy w wodzie. Gruszki umieszczamy w maślance, a następnie obtaczamy w panierce z masła rozpuszczonego, herbatników i cukru trzcinowego.

  • 6szt żółtka
  • 1 cukier wanilinowy
  • 3 łyżki cukier drobny
  • 1 łyżka masło
  • 50ml śmietanka 36%

Z żółtek i cukru wanilinowego robimy klasyczny kogel-mogel. Cukier pozostały karmelizujemy, dodajemy masło, śmietankę, powstaje nam sos karmelowy. Gruszki podajemy z koglem-moglem i sosem karmelowym.

Zobacz też:

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!