Kapusta pieczona z sosem koperkowym i chrupiącą szynką
Składniki:
- Kapusta w kształcie serca-młoda
- Olej rzepakowy
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
Kapustę kroimy w plastry ok. 2cm wzdłuż, układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Skrapiamy olejem rzepakowym, układamy plasterki masła, posypujemy odważnie solą i pieprzem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego, temp. 200 stopni, czas około 35 minut.
Szynka wędzona, boczek wędzony surowy plastry
Wędzonkę wysmażamy na patelni lub wypiekamy w piekarniku na chrupiąco. Zabieramy się za przygotowanie sosu koperkowego.
- 1 łyżka musztarda rosyjska
- 1 jajko
- 200ml olej rzepakowy
- Sól
- Sok z cytryny
- 1 pęczek koperek
- Natka pietruszki
Wszystko umieszczamy w naczyniu i za pomocą blendera miksujemy na gęsty sos majonezowy. Upieczoną kapustę, posypujemy boczkiem ,szynką, posypujemy natką pietruszki i skrapiamy sosem koperkowym.
Gołąbki z ziemniakami, serem solankowym, pietruszką w grzybach
Składniki:
- 500g ziemniak gotowany
- 1szt kapusta coolwrap do gołąbków
- 1000g ser solankowy
- 2szt cebula
- 1szkl. Kasza jęczmienna drobna
- 1 pęczek koperek
- Sól, pieprz,
- 2szt. korzeń pietruszki
- Masło klarowane do smażenia
Składniki:
Na maśle przesmażamy na złoty kolor cebulę i pietruszkę pokrojoną w drobną kostkę, dodajemy kaszę jęczmienną drobną, chwilę smażymy i podlewamy bulionem. Kiedy tylko kasza zmięknie, nadmiar bulionu odparuje, łączymy z ziemniakami, serem solankowym, koperkiem posiekanym. Doprawiamy pieprzem i solą. Farsz zwijamy w liście kapusty, gołąbki układamy w blaszce wyłożonej pozostałymi liśćmi kapusty.
- 500g grzyby ( maślaki, podgrzybki, borowiki) świeże lub mrożone
- 4szt cebula
- Sól, pieprz czarny
- Natka pietruszki
- Śmietanka 30%
Na maśle przesmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, jej ilość powinna być zbliżona do ilości grzybów. Smażymy i kiedy cebula straci swój surowy, intensywny aromat, dodajemy pokrojone grzyby. Smażymy razem, podlewamy wodą, dodajemy śmietankę i zalewamy tym nasze gołąbki. Wstawiamy do piekarnika, temp. 180 stopni, czas około 40 minut
Przekładana jak lasagne kapusta mięsem
Składniki:
- 1szt kapusta biała
- 1kg mięso wołowe mielone
- 4szt cebula
- 250ml zmiksowane pomidory
- 1op. Włoszczyzna
- Olej do smażenia
- Sól, pierz czarny
- Cząber
Przygotowanie:
Kapustę parzymy w wodzie, zdejmujemy pojedyncze liście. Samą końcówkę ze środka drobno szatkujemy. Na oleju przesmażamy pokrojoną drobno włoszczyznę, cebulę. Zdejmujemy z patelni i dodajemy partiami mięso. Smażymy i łączymy z warzywami. Dodajemy pomidory zmiksowane, posiekaną resztkę kapusty i przyprawy. Dusimy razem do miękkości, odparowania nadmiaru płynu. Kiedy sos będzie miał odpowiednią gęstość zdejmujemy z palnika.
- 100g masło
- 100g mąka
- 0o1l mleko
- Sól, pieprz biały mielony, kminek mielony
- 300g ser tarty mozzarella
- Masło rozpuszczamy, łączymy z mąką i zalewamy gorącym mlekiem, mieszamy doprawiamy kminkiem, solą i pieprzem.
Na dno naczynia w którym będziemy przygotowywać naszą zapiekankę wykładamy porcję sosu kminkowego. Liście kapusty, sos mięsny, beszamel i posypujemy serem. Ponownie liście, sos mięsny, sos kminkowy i ser. I tak do wykorzystania składników. Przygotowaną zapiekankę wstawiamy do piekarnika, temp. 200 stopni ,czas około 30 minut.
Zobacz też:
- Andrzej Polan i jego pomysł na leczo!
- Kuchnia orzechowa według Andrzeja Polana
- Kotlety mielone według przepisu Polana
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN