Kuchnia orzechowa według Andrzeja Polana

W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował potrawy z orzechami. Co powiecie na makaron z orzechami, zupę porowo-ziemniaczaną z orzechami, a na deser ciasto orzechowe z gruszkami? Brzmi pysznie!

Ser pleśniowy z orzechami laskowymi w karmelu

Składniki:

  • 2szt ser typu camembert
  • 100g orzech laskowy młody
  • 4 łyżki cukier drobny
  • Tymianek świeży

Przygotowanie:

Ser wstawiamy do piekarnika, temp.150 stopni i podgrzewamy do momentu kiedy dotykając go poczujemy, że w środku stał się płynny. Na patelnię wlewamy ok.80ml wody, dodajemy cukier i gotujemy, woda odparowuje, cukier się karmelizuje. Do cukru dodajemy orzechy laskowe młode i takim karmelem z orzechami polewamy podgrzany w piekarniku ser camembert. Na wierzch dodatkowo wysypujemy kilka orzechów prażonych, listki tymianku.

Zupa ziemniaczano-porowa z borowikami i skwarkami z orzechów włoskich

Składniki:

  • 1kg ziemniak
  • 2szt białe części pora
  • 1l Bulion warzywny
  • 200ml Śmietanka 36%
  • Sok z cytryny
  • Gałka muszkatołowa
  • Sól, pieprz biały
  • Masło klarowane do smażenia
  • 300g ser tarty bursztyn lub parmezan
  • 100g orzechy włoskie
  • Natka pietruszki
  • koperek

Przygotowanie:

Orzechy drobno siekamy i łączymy z tartym serem. Rozgrzewamy patelnię i wysypujemy porcje sera z orzechami, ser zacznie nam się rozpuszczać, delikatnie podrumieniać. Plastry sera z orzechami przekładamy na pergamin, studzimy a następnie rozkruszamy na skwarki. Na maśle przesmażamy pory i po chwili dodajemy surowe ziemniaki pokrojone w kostkę. Chwilę smażymy i zalewamy bulionem ale tylko tak żeby bulion przykrył ziemniaki. Gotujemy do miękkości, miksujemy, dodajemy śmietankę. Doprawiamy sokiem z cytryny, gałką muszkatołową, pieprzem i solą. Borowiki kroimy na plasterki i przesmażamy na złoty kolor na maśle. Zupę wylewamy na talerz, na wierzch kładziemy przesmażone borowiki, listki natki pietruszki, koperku i posypujemy skwarkami z orzechów.

Makaron z orzechami, serem i czarnym pieprzem

Składniki:

  • 500g makaron penne
  • 250g ricotta
  • 100g orzech włoski
  • Świeżo mielony pieprz
  • Masło klarowane

Przygotowanie:

Na patelni na maśle przesmażamy orzechy włoskie, dodajemy ser, oprószamy świeżo mielonym pieprzem. Makaron gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu, odcedzamy i pozostawiamy troszkę wody z gotowania. Makaron dodajemy na patelnię, mieszamy, dodając w trakcie trochę wody z gotowania.

Ciasto z orzechami włoskimi, laskowymi i gruszkami

Składniki:

  • 400g mąka
  • 200g masło
  • 4 jajka
  • 100g cukier drobny
  • 1 cukier wanilinowy
  • Szczypta soli

Przygotowanie:

Z w/w składników przygotowujemy ciasto kruche, wylepiamy nim foremki i wstawiamy do zapieczenia.

  • 150g orzech włoski
  • 150g orzech laskowy
  • 1tabl. Czekolada biała
  • 1 puszka mleko skondensowane słodzone

Gruszki obieramy ze skórki, wrzucamy na patelnię z masłem, cukrem. Przesmażamy chwilę i zdejmujemy z palnika. Orzechy siekamy w miarę drobno, wysypujemy na podpieczony spód. Teraz startą czekoladę i układamy przesmażone gruszki. Wszystko zalewamy mlekiem skondensowanym. Wstawiamy do pieczenia, temp. 180 stopni około 40 minut.

Zobacz też:

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości