Przepisy kulinarne

Kuchnia sezonowa: grzyby duszone z sumem i risotto z kiszonym burakiem

W kuchni Dzień Dobry TVN Katarzyna Błażejewska – Stuhr  i Marcin Molik przygotowali potrawy sezonowe. Dlaczego warto jeść sezonowo? Jakie to ma znaczenie dla naszego zdrowia?

Grzyby duszone z sumem i plackami ziemniaczanymi z ziołami

Składniki duszonych grzybów:

  • pół kilograma ulubionych grzybów
  • 200 g kwaśnej śmietany
  • 5 ząbków czosnku
  • kilka gałązek tymianku
  • 2 filety z suma

Składniki placków ziemniaczanych:

  • kilogram ziemniaków
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • kilka gałązek świeżego majeranku
  • kilka gałązek szczypioru
  • jajko
  • sól
  • pieprz
  • estragon (opcjonalnie)
  • pół pęczka natki pietruszki
  • pół łyżeczki kozieradki
  • olej do smażenia

Przygotowanie duszonych grzybów:

Grzyby oczyszczamy, zesmażamy na bardzo rozgrzanym tłuszczu przez 4 minuty. Zdejmujemy grzyby na bok. Na tej samej patelni smażymy czosnek z tymiankiem. Solimy, dorzucamy suma i zalewamy kwaśną śmietaną. Dusimy przez 8 minut. Na koniec dodajemy grzyby.

Przygotowanie placków ziemniaczanych:

Ziemniaki obieramy, obgotowujemy w całości przez 10 minut. Studzimy, trzemy na tarce. Dodajemy mąkę, jajko, posiekane zioła i przyprawy. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu, formując placki.

Risotto z kiszonym burakiem i pieczoną kaczką

Składniki risotto:

  • 300 g ryżu arborio
  • 2 filety z piersi kaczki
  • sól do smaku
  • 2 średnie cebule
  • łyżka masła
  • garść wędzonego sera dojrzewającego lub parmezanu
  • olej do smażenia
  • kilka gałązek świeżego majeranku
  • pół szklanki białego wytrawnego wina

Składniki kiszonych buraków:

  • 8 buraków
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 5 liści laurowych
  • sól kamienna – 30 g na litr wody
  • 2 kwiaty kopru
  • 3-4 gwiazdki anyżu
  • laska cynamonu
  • 5 ząbków czosnku

Przygotowanie kiszonych buraków:

W słoiku układamy koper, buraki przekrojone na ćwiartki, czosnek. Wodę zagotowujemy z solą, liśćmi, zielem, anyżem i cynamonem. Po wystudzeniu zalewamy tym wywarem buraki. Odstawiamy na 2 tygodnie w temperaturze pokojowej. Po tym czasie trzymamy słoik w lodówce. Buraki nadają się do spożycia w ciągu miesiąca.

Przygotowanie risotto:

Czosnek, cebulę i kiszone buraki kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek podsmażamy w garnku razem z ryżem. Podlewamy białym winem, redukujemy. Sukcesywnie podlewamy wodą albo wywarem mięsnym lub warzywnym, aż ryż będzie al dente. Zaciągamy zimnym masłem, serem, dodajemy siekany majeranek i kiszone buraki.

Skórę kaczej piersi nacinamy w kratkę, układamy na zimnej patelni i włączamy bardzo wolny ogień. Kaczka zacznie puszczać tłuszcz, w którym będzie się smażyć. Po 12 minutach (kiedy skórka będzie chrupiąca) przewracamy kaczkę na drugą stronę. Smażymy dalej przez 8-10 minut.

Usmażoną kaczkę kroimy w plasterki, układamy na risotto.

Tatar z jabłka z wędzonym pstrągiem

Składniki:

  • jabłko
  • pół cytryny
  • pęczka kolendry lub natki pietruszki
  • 2 szalotki
  • 2 filety wędzonego pstrąga
  • kardamon lub trawa żubrowa
  • pół łyżeczki musztardy
  • 4 łyżki majonezu
  • cykoria
  • 3 łyżki pestek dyni prażonych na suchej patelni
  • pieprz, sól do smaku
  • 100 ml słodkiej śmietany o zawartości tłuszczu 30%

Przygotowanie:

Jabłko i szalotkę kroimy w bardzo drobną kostkę. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy siekaną kolendrę i pokrojoną cykorię.

Śmietanę gotujemy z trawą żubrową, redukujemy o ponad połowę, aż zgęstnieje. Studzimy i mieszamy z majonezem i musztardą.

Pstrąga układamy na tatarze z jabłka, podajemy z majonezem i pestkami dyni.

Jabłka pieczone na cieście francuskim z solonym karmelem

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • kilogram kwaśnych jabłek
  • 200 g cukru
  • płaska łyżeczka soli
  • pół kostki masła
  • jajko do posmarowania
  • cukier

Przygotowanie:

Jabłka obieramy, wydrążamy nasiona i kroimy w ósemki. Na patelnię ze stalową rączką wsypujemy cukier, wlewamy odrobinę wody (około 50 ml), czekamy, aż cukier się rozpuści. Odparowujemy wodę i czekamy, aż zacznie karmelizować. Wrzucamy masło i sól, energicznie mieszamy.

Na powstałej masie układamy jabłka, przykrywamy ciastem francuskim, smarujemy roztrzepanym jajkiem i wkładamy do pieca rozgrzanego do 180o na około 20 minut (aż ciasto francuskie wyrośnie i się zrumieni).

Po wyjęciu przykrywamy ciasto talerzem (większym od patelni) i przekręcamy do góry nogami. Obstukujemy patelnię, uważając, żeby nie doprowadzić do pęknięcia talerza.

Zobacz też:

Co sądzisz o tym artykule?
52
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0