Grzyby duszone z sumem i plackami ziemniaczanymi z ziołami
Składniki duszonych grzybów:
- pół kilograma ulubionych grzybów
- 200 g kwaśnej śmietany
- 5 ząbków czosnku
- kilka gałązek tymianku
- 2 filety z suma
Składniki placków ziemniaczanych:
- kilogram ziemniaków
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- kilka gałązek świeżego majeranku
- kilka gałązek szczypioru
- jajko
- sól
- pieprz
- estragon (opcjonalnie)
- pół pęczka natki pietruszki
- pół łyżeczki kozieradki
- olej do smażenia
Przygotowanie duszonych grzybów:
Grzyby oczyszczamy, zesmażamy na bardzo rozgrzanym tłuszczu przez 4 minuty. Zdejmujemy grzyby na bok. Na tej samej patelni smażymy czosnek z tymiankiem. Solimy, dorzucamy suma i zalewamy kwaśną śmietaną. Dusimy przez 8 minut. Na koniec dodajemy grzyby.
Przygotowanie placków ziemniaczanych:
Ziemniaki obieramy, obgotowujemy w całości przez 10 minut. Studzimy, trzemy na tarce. Dodajemy mąkę, jajko, posiekane zioła i przyprawy. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu, formując placki.
Risotto z kiszonym burakiem i pieczoną kaczką
Składniki risotto:
- 300 g ryżu arborio
- 2 filety z piersi kaczki
- sól do smaku
- 2 średnie cebule
- łyżka masła
- garść wędzonego sera dojrzewającego lub parmezanu
- olej do smażenia
- kilka gałązek świeżego majeranku
- pół szklanki białego wytrawnego wina
Składniki kiszonych buraków:
- 8 buraków
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 5 liści laurowych
- sól kamienna – 30 g na litr wody
- 2 kwiaty kopru
- 3-4 gwiazdki anyżu
- laska cynamonu
- 5 ząbków czosnku
Przygotowanie kiszonych buraków:
W słoiku układamy koper, buraki przekrojone na ćwiartki, czosnek. Wodę zagotowujemy z solą, liśćmi, zielem, anyżem i cynamonem. Po wystudzeniu zalewamy tym wywarem buraki. Odstawiamy na 2 tygodnie w temperaturze pokojowej. Po tym czasie trzymamy słoik w lodówce. Buraki nadają się do spożycia w ciągu miesiąca.
Przygotowanie risotto:
Czosnek, cebulę i kiszone buraki kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek podsmażamy w garnku razem z ryżem. Podlewamy białym winem, redukujemy. Sukcesywnie podlewamy wodą albo wywarem mięsnym lub warzywnym, aż ryż będzie al dente. Zaciągamy zimnym masłem, serem, dodajemy siekany majeranek i kiszone buraki.
Skórę kaczej piersi nacinamy w kratkę, układamy na zimnej patelni i włączamy bardzo wolny ogień. Kaczka zacznie puszczać tłuszcz, w którym będzie się smażyć. Po 12 minutach (kiedy skórka będzie chrupiąca) przewracamy kaczkę na drugą stronę. Smażymy dalej przez 8-10 minut.
Usmażoną kaczkę kroimy w plasterki, układamy na risotto.
Tatar z jabłka z wędzonym pstrągiem
Składniki:
- jabłko
- pół cytryny
- pęczka kolendry lub natki pietruszki
- 2 szalotki
- 2 filety wędzonego pstrąga
- kardamon lub trawa żubrowa
- pół łyżeczki musztardy
- 4 łyżki majonezu
- cykoria
- 3 łyżki pestek dyni prażonych na suchej patelni
- pieprz, sól do smaku
- 100 ml słodkiej śmietany o zawartości tłuszczu 30%
Przygotowanie:
Jabłko i szalotkę kroimy w bardzo drobną kostkę. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy siekaną kolendrę i pokrojoną cykorię.
Śmietanę gotujemy z trawą żubrową, redukujemy o ponad połowę, aż zgęstnieje. Studzimy i mieszamy z majonezem i musztardą.
Pstrąga układamy na tatarze z jabłka, podajemy z majonezem i pestkami dyni.
Jabłka pieczone na cieście francuskim z solonym karmelem
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- kilogram kwaśnych jabłek
- 200 g cukru
- płaska łyżeczka soli
- pół kostki masła
- jajko do posmarowania
- cukier
Przygotowanie:
Jabłka obieramy, wydrążamy nasiona i kroimy w ósemki. Na patelnię ze stalową rączką wsypujemy cukier, wlewamy odrobinę wody (około 50 ml), czekamy, aż cukier się rozpuści. Odparowujemy wodę i czekamy, aż zacznie karmelizować. Wrzucamy masło i sól, energicznie mieszamy.
Na powstałej masie układamy jabłka, przykrywamy ciastem francuskim, smarujemy roztrzepanym jajkiem i wkładamy do pieca rozgrzanego do 180o na około 20 minut (aż ciasto francuskie wyrośnie i się zrumieni).
Po wyjęciu przykrywamy ciasto talerzem (większym od patelni) i przekręcamy do góry nogami. Obstukujemy patelnię, uważając, żeby nie doprowadzić do pęknięcia talerza.
Zobacz też:
- Leczo z dynią i boczkiem czy z orkiszem i dorszem?
- Dania z dyni. Nie tylko dla wegan.
- Dania z papryką – faszerowaną, duszoną i pieczoną.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto