W kuchni Dzień Dobry TVN Jakub Kasprzak - zwycięzca konkursu Wine&Food Noble! Poznajcie jego przepisy na leczo w wersji z dynią, papryką i boczkiem oraz z orkiszem pomidorami i dorszem!
W płaskim garnku roztapiamy smalec, przesmażamy pokrojoną kiełbasę z boczkiem oraz cebulę i czosnek. Gdy wszystko się zrumieni dodajemy pokrojoną w dużą kostkę dynię, smażymy jeszcze przez chwilę i podlewamy winem. Gdy wino odparuje o połowę dodajemy puszkę pomidorów i dusimy pod przykryciem około 15 minut, tak aby dynia zachowała formę i nie rozpadła się. Paprykę opalamy nad gazem aż cała zrobi się czarna. Wkładamy do plastikowego worka i czekamy około 5 minut, po tym czasie paprykę obieramy ze skóry i kroimy na kawałki. Gdy dynia już zmięknie wyłączamy gaz i dodajemy słodka śmietankę, posiekaną pietruszkę i upieczoną paprykę. Doprawiamy solą i pieprzem.
Brokuł dzielimy na różyczki zalewamy mlekiem i 200ml wywaru, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy aż brokuł będzie już bardzo miękki. Miksujemy wszystko przy pomocy blendera na gładkie puree, doprawiając solą. Na dużej głębokiej patelni roztapiamy masło i szklimy pokrojoną cebulę z czosnkiem dodajemy pokrojoną paprykę chwilę smażymy i dodajemy ugotowany orkisz. Orkisz gotujemy około 25 minut w osolonej wodzie. Zalewamy wszystko bulionem i dusimy przez kilka minut, gdy bulion się zredukuję dodajemy kilką łyżek puree brokułowego tak aby zachować cały czas konsystencję lecza. Wrzucamy pokrojoną na kawałki rybe i dusimy na małym ogniu pod przykryciem około 5 minut. Pomidory kroimy na kawałki mieszamy w misce z posiekanym szczypiorkiem, sokiem z cytryny i oliwą z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem. Pomidory układamy na wierzchu przed podaniem.
Z mąki, jogurtu i dodatku soli zagniatamy ciasto. Formujemy małe kulki i rozwałkowujemy je pojedynczo na placki. Smażymy na suchej rozgrzanej patelni po 30-40 sekund z każdej strony. Po zdjęciu podpłomyków z patelni smarujemy je roztopionym masłem. Podajemy z leczo z dynią.