W kuchni DDTVN w roli głównej: jabłka!

Rozpoczął się sezon na jabłka. Champion, Ligol, Lobo, Szara Reneta. Każdy ma swoje ulubione. W studiu Dzień Dobry TVN Maria Ożga podpowiedziała, jakie jabłka wybrać do pieczenia, smażenia, a jakie do dań na wytrawnie oraz na słodko. Pani Maria przygotowała takie pyszności jak: oponki z jabłek, ciasto miodowe z jabłkami, a także sałatkę z jabłkami, burakami i serem gorgonzola.

OPONKI Z JABŁEK

Składniki:

  • 6 kwaśnych jabłek
  • 400 g mąki
  • 4 jajka
  • 3 łyżki rumu
  • 400 ml mleka
  • łyżeczka cynamonu
  • cukier puder do posypania
  • 1l olej do smażenia
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Mąkę wsypać do miski, dodać żółtka, rum i szczyptę soli. Stopniowo wlewać mleko, cały czas mieszając, aż ciasto będzie gładkie. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z ciastem., jabłka obrać, pokroić w krążki, wyciąć gniazda nasienne. Oprószyć cynamonem. Dużą ilość oleju rozgrzać w rondlu. Jabłek nabijać na widelec, zanurzać w cieście i wkładać na rozgrzany olej. Smażyć na złoto (po 1-2 minuty z każdej strony). Gotowe oponki wyjąć, osuszyć na papierze kuchennym, oprószyć cukrem pudrem.

CIASTO MIODOWE Z JABŁKAMI

Składniki:

  • 200 g masła
  • 40 g drobnego cukru do wypieków
  • 180 g płynnego miodu
  • 3 duże jajka
  • 250 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka zmielonego kardamonu
  • 1 łyżeczka zmielonego cynamonu
  • 2 dużego jabłka

Na wierzch:

duże jabłko lub dwa małe,50 g miodu

Przygotowanie:

Jabłka do ciasta - obrać, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w kostkę. Jabłko na wierzch - nie trzeba obierać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w plasterki. Masło i cukier utrzeć do uzyskania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodać miód i utrzeć. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Bezpośrednio do utartej masy przesiać mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i przyprawy. Wymieszać szpatułką. Dodać kawałki jabłek i wymieszać. Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód. Przełożyć ciasto i wyrównać. Na wierzchu poukładać plasterki jabłka. Piec w temperaturze 160ºC, najlepiej bez termoobiegu, przez około 60 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, podgrzać dodatkowy miód i posmarować pędzelkiem ciasto.

SAŁATKA Z JABŁKIEM, BURAKIEM, SEREM GORGONZOLA I INDYKIEM PIECZONYM

Składniki:

  • 2 średnie buraki
  • 1-2 jabłka z zieloną skórką
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 1/4 szklanki octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka sosu worcestershire
  • szczypta soli i pieprzu
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 4 łyzki cukru brązowego
  • dag. fileta z indyka
  • 100 gr ser gorgonzola
  • kiełki rzodkiewki

do sałatki: miks kolorowych sałat, kwiaty, roszponaka itp.

Przygotowanie:

Buraki umyć i upiec w piekarniku owijając folią aluminiową 250 ºC 30 minut. Po upieczeniu obrać buraki i pokroić w cienkie plasterki. Jabłka pokroić w ćwiartki a następnie w cienkie talarki. Zostawić koniecznie skórę na jabłku. W pojemniku z przykryciem ułóż na zmianę plastry buraków i jabłka. Z oleju, octu, cukru, musztardy, sosu worcestershire i przypraw zrobić sos. Sosem zalać buraki i jabłka oraz wstawić do lodówki do schłodzenie i zamarynowania najlepiej na noc. Przygotować sałatkę z ulubionego mixu sałat i marynowanego buraka i jabłka, pokroić cienko opcjonalnie upieczonego indyka i poukładać rozkruszony ser gorgonzola. Na koniec dodać kiełki buraka.

Zobacz film: Jabłka w roli głównej. Źródło: Dzień dobry TVN

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości