OPONKI Z JABŁEK
Składniki:
- 6 kwaśnych jabłek
- 400 g mąki
- 4 jajka
- 3 łyżki rumu
- 400 ml mleka
- łyżeczka cynamonu
- cukier puder do posypania
- 1l olej do smażenia
- szczypta soli
Przygotowanie:
Mąkę wsypać do miski, dodać żółtka, rum i szczyptę soli. Stopniowo wlewać mleko, cały czas mieszając, aż ciasto będzie gładkie. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z ciastem., jabłka obrać, pokroić w krążki, wyciąć gniazda nasienne. Oprószyć cynamonem. Dużą ilość oleju rozgrzać w rondlu. Jabłek nabijać na widelec, zanurzać w cieście i wkładać na rozgrzany olej. Smażyć na złoto (po 1-2 minuty z każdej strony). Gotowe oponki wyjąć, osuszyć na papierze kuchennym, oprószyć cukrem pudrem.
CIASTO MIODOWE Z JABŁKAMI
Składniki:
- 200 g masła
- 40 g drobnego cukru do wypieków
- 180 g płynnego miodu
- 3 duże jajka
- 250 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka zmielonego kardamonu
- 1 łyżeczka zmielonego cynamonu
- 2 dużego jabłka
Na wierzch:
duże jabłko lub dwa małe,50 g miodu
Przygotowanie:
Jabłka do ciasta - obrać, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w kostkę. Jabłko na wierzch - nie trzeba obierać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w plasterki. Masło i cukier utrzeć do uzyskania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodać miód i utrzeć. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Bezpośrednio do utartej masy przesiać mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i przyprawy. Wymieszać szpatułką. Dodać kawałki jabłek i wymieszać. Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód. Przełożyć ciasto i wyrównać. Na wierzchu poukładać plasterki jabłka. Piec w temperaturze 160ºC, najlepiej bez termoobiegu, przez około 60 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, podgrzać dodatkowy miód i posmarować pędzelkiem ciasto.
SAŁATKA Z JABŁKIEM, BURAKIEM, SEREM GORGONZOLA I INDYKIEM PIECZONYM
Składniki:
- 2 średnie buraki
- 1-2 jabłka z zieloną skórką
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 1/4 szklanki octu jabłkowego
- 1 łyżeczka sosu worcestershire
- szczypta soli i pieprzu
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
- 4 łyzki cukru brązowego
- dag. fileta z indyka
- 100 gr ser gorgonzola
- kiełki rzodkiewki
do sałatki: miks kolorowych sałat, kwiaty, roszponaka itp.
Przygotowanie:
Buraki umyć i upiec w piekarniku owijając folią aluminiową 250 ºC 30 minut. Po upieczeniu obrać buraki i pokroić w cienkie plasterki. Jabłka pokroić w ćwiartki a następnie w cienkie talarki. Zostawić koniecznie skórę na jabłku. W pojemniku z przykryciem ułóż na zmianę plastry buraków i jabłka. Z oleju, octu, cukru, musztardy, sosu worcestershire i przypraw zrobić sos. Sosem zalać buraki i jabłka oraz wstawić do lodówki do schłodzenie i zamarynowania najlepiej na noc. Przygotować sałatkę z ulubionego mixu sałat i marynowanego buraka i jabłka, pokroić cienko opcjonalnie upieczonego indyka i poukładać rozkruszony ser gorgonzola. Na koniec dodać kiełki buraka.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło zdjęcia głównego: Aniko Hobel/Getty Images