Weselne menu. Przepisy Piotra Kucharskiego

Dziś w DDTVN przepisy na rolady, kluski, barszcz, modrą kapustę, krokiety z pieczarkami i tatara. Klasyczne weselne potrawy wg. swoich, sprawdzonych przepisów przygotował Piotr Kucharski.

Rolady

Składniki:

  • 400 g wołowiny na rolady np. zrazowa
  • sól i pieprz
  • 8 cienkich plastrów wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 marchewka
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej
  • kieliszek czerwonego wytrawnego wina

Sposób przygotowania:

Wołowinę Pokroić na cztery plastry i dokładnie rozbić tłuczkiem. Każdy kawałek wołowiny przyprawić solą i pieprzem. Następnie na każdy kawałek ułożyć dwa plasterki boczku. Cebulę, ogórki i marchewkę pokroić w kostkę, dodać musztardę i wymieszać. Farsz równo rozłożyć na mięso. Boki mięsa zawinąć do środka i całość zrolować. Każdą roladę owinąć sznurkiem, obsmażyć z każdej strony, podlać winem i dusić aż mięso będzie miękkie. W trakcie do sosu dodać, liść laurowy, ziele angielskie, oraz pokrojoną cebulę. Mięso jeśli mamy podlewać wywarem lub wodą.

Kluski na dwa sposoby

Składniki:

  • 2 kg mącznych ziemniaków na kluski
  • 1 jajko
  • mąka ziemniaczana
  • sól
  • 2 bułki

Sposób przygotowania:

Bułkę pokroić na kostkę 0,5 cm i podpiec na patelni lub w piekarniku aż będzie sucha i chrupiąca.

Ziemniaki ugotować i jeszcze ciepłe przepuścić przez praskę do ziemniaków. Rozłożyć równo w misce i podzielić na cztery części. Wyjąć jedną część i w jej miejsce wsypać mąkę. Dodać jajo i 0,5 łyżeczki soli. Dodać odłożone ziemniaki i wszystko wymieszać.

Z polowy ciasta formować małe kluski o średnicy 1 zł, układać na obsypanej mąką desce i palcem robić dziurkę.

Z drugiej połowy formować kluski do każdej do środka wciskać podpieczony kawałek bułki.

Gotować w osolonej wodzie 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Podawać z sosem mięsnym.

Zobacz też: Przepisy na ciasta z porzeczkami: clafoutis, tarta i tartaletki >>>

Modra kapusta

Składniki:

  • 1 główka czerwonej kapusty
  • olej
  • 200 g porzeczki czerwonej
  • 100 ml soku z czarnej porzeczki
  • 50 ml wina czerwonego pół wytrawnego
  • 50 ml miodu
  • 50 ml octu balsamicznego
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Kapustę poszatkować i podsmażyć na oleju. Dodać porzeczki i sok z czarnej porzeczki. Dusić aż kapusta będzie miękka lecz jeszcze lekko chrupiącą. Dodać ocet i miód. Dusić jeszcze około 30 minut. Przyprawić solą i pieprzem.

Zobacz też: Podgrzybek zajączek – jadalny grzyb do marynowania i nie tylko >>>

Barszcz

Składniki:

  • 4 duże buraki
  • 2 marchewki
  • 2 korzenie pietruszki
  • mały kawałek selera
  • 1 cebula
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 4 ziarna pieprzu
  • 2 kwaśne jabłka np. szara reneta
  • 20 g suszonych grzybów
  • 5 litrów bulionu drobiowego
  • 500 ml zakwasu z buraków
  • cukier do smaku
  • ocet winny do smaku
  • pieprz i sól
  • majeranek
  • 2 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

Warzywa obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć razem z przyprawami i jabłkiem do garnka, zalać 5 litrami wywaru drobiowego i gotować około 2 godziny. Na wolnym ogniu aby barszcz się nie zagotował. Dolać zakwas z buraków. Gotować jeszcze 20-30 minut. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem, octem, cukrem i świeżo przeciśniętymi ząbkami czosnku.

Zobacz też: Włoskie przepisy na makaron i pyszne sosy >>>

Krokiety z pieczarkami i kurkami

Składniki:

Naleśniki:

  • 500 ml mleka
  • 200 ml wody
  • 1 jajko
  • 400 g mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki soli

Farsz:

  • gotowane mięso i warzywa z rosołu
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 500 g pieczarek
  • sól i pieprz
  • 2 Jajka
  • bułka tarta do panierowania
  • 400 g kurek
  • 3 łyżki masła

Sposób przygotowania:

Składniki na naleśniki wymieszać i usmażyć cienkie naleśniki na niewielkiej ilości oleju.

Farsz:

Cebulkę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle. Pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć razem z cebulką aż będą miękkie. Gotowane mięso i warzywa zmielić w maszynce i wymieszać z pieczarkami. Doprawić solą i pieprzem. Farsz przełożyć do rękawa cukierniczego.

Cztery naleśniki ułożyć jeden obok drugiego aby nachodziły na siebie bokami. Wycisnąć na nie dużo farszu i zrolować. Następnie pokroić na 5 cm kawałki. Zanurzyć w jajku i opanierować w bułce tartej. Smażyć na patelni z rozgrzanym olejem z każdej strony. W tym czasie podsmażyć na maśle kurki.

Podawać z barszczem i smażonymi kurkami na wierzchu.

Tatar

Składniki:

  • 300-400 g polędwicy wołowej
  • 2-3 korniszony
  • około 50-100 ml wody
  • sól i pieprz
  • sos Worcester
  • 1 szalotka
  • 3-4 anchois
  • 4 żółtka
  • musztarda Dijon

Sposób przygotowania:

Mięso oczyścić z błon i tłuszczu. Następnie dużym i ostrym nożem posiekać, starając się szarpać mięso. Dodać pokrojone fileciki anchovy. Wrabiać ręką aż mięso zacznie się mocno kleić. Wtedy dodać w kilku partiach około 50-80 ml wody, dalej wyrabiając. Przyprawić solą, pieprzem.

Ogórki, cebulkę drobno posiekać.

Tatar uformować, dodać żółtko oraz inne składniki obok, skropić sosem Worcester. Obok nałożyć musztardę. Dodać kilka listków ziół i pieczywo.

Autor: Gaba Kopyto

podziel się:

Pozostałe wiadomości