Przepisy kulinarne

Przepisy na ciasta z porzeczkami: clafoutis, tarta i tartaletki

Porzeczka. Jest jednym z owoców, które posiadają najwięszke ilości witaminy C. Dodatkowo też jej spożycie obniża cholesterol i jest zalecane dla osób chorych na miażdżycę. W Dzień Dobry TVN swoje przepisy na pyszne ciasta z porzeczkami zaprezentował Jakub Kasprzak. 

Zobacz też: Tarta bez pieczenia i profiterolki z kremem jeżynowym. Desery w kuchni Dzień Dobry Wakacje >>>

Clafoutis z porzeczkami:

Składniki ciasto:
  • 250 g mąki
  • 150 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • łyżka zimnego mleka
  • szczypta soli i cukru

Składniki farsz:

  • 450 g czarnych porzeczek
  • 2 jajka
  • 80 g mąki
  • 80 g roztopionego i ostudzonego masła
  • 2 łyżki nalewki porzeczkowej
  • 60 g cukru
  • 150 ml zimnego mleka
  • 1 laska wanilii
  • cukier puder do posypania

Opis przygotowania:

Ciasto:

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło, jajko, sól i cukier. Ciasto wyrabiać na gładką masę. Dodać mleko i wyrabiać tak długo aż ciasto będzie jednolite i gładkie. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej 20 minut.

Wypiekanie ciasta:

Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować, wylepić ciastem formę do tarty, ciasto ponakłuwać widelcem. Następnie ciasto wyłożyć pergaminem i wsypać monety do obciążenia ciasta. Ciasto piec w temperaturze 170 stopni przez 15 minut. Następnie wyjąć ciasto i usunąć pergamin wraz z monetami. Piekarnik przestawić na 180 stopni. Tartę posmarować roztrzepanym jajkiem z łyżką mleka, co zapobiegnie wsiąkaniu nadzienia w dalszym pieczeniu. Piec tartę w 180 stopniach jeszcze przez 5 minut.

Farsz:

Do miski wbijamy jajka i dodajemy mąkę, mieszamy trzepaczką lecz nie ubijamy. Dodajemy stopione masło i nalewkę. Mieszamy i dodajemy cukier i mleko oraz ziarenka z jednej laski wanilii. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni. Spód tarty wykładamy porzeczkami i zalewamy zrobiona masą do krawędzi formy. Pieczemy około 25 minut, po włożeniu czubka noża w tartę ostrze powinno być czyste, oznaka tego że tarta jest już gotowa. Po wyjęciu posypujemy tartę cukrem pudrem. Podajemy ciepłą.

Zobacz też: Przepis na pierogi czekoladowe z malinami i pyszną zupę z wiśniami! >>>

Tartaletki z czerwoną porzeczką, migdałami i miękkim białym serem

Składniki ciasto:

  • 250g mąki tortowej
  • 200g miękkiego masła
  • 100g przesianego cukru pudru
  • 2 zółtka
  • szczypta soli

Składniki farsz:

  • 400 g czerwonych porzeczek (kilka dodatkowo do dekoracji)
  • 100g cukru
  • 50 ml nalewki wiśniowej
  • 20g masła
  • 80 posiekanych migdałów
  • 200 g miękkiego białego sera
  • Sok z jednej limonki
  • Łyżka posiekanej mięty
  • 40g miodu gryczanego

Ciasto:

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło, sól i cukier i delikatnie wyrabiamy ciasto, następnie dodajemy zółtka i wyrabiamy dalej do uzyskania jednolitej konsystencji ciasta. Ciasto owijamy w folie spożywcza i wkładamy do lodówki na minimum godzinę.

Wypiekanie ciasta:

Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować, wylepić ciastem foremki do tarty, ciasto ponakłuwać widelcem. Następnie ciasto wyłożyć pergaminem i wsypać monety do obciążenia ciasta lub przycisnąć druga foremka tego samego kształtu. Ciasto piec w temperaturze 180 stopni przez 15 minut. Następnie wyjąć ciasto i usunąć pergamin wraz z monetami lub drugą foremkę. Piec dalej 5 minut w 180 stopniach.

Farsz:

Na patelnię wsypujemy cukier i roztapiamy do momentu uzyskania jasnego karmelu, dodajemy nalewkę i czekamy aż karmel się rozpuści. Następnie dodajemy masło i porzeczki. Dusimy do momentu aż porzeczki zaczną się rozpadać. Na osobnej patelni prażymy posiekane migdały i dodajemy do porzeczek. Biały ser delikatnie łączymy z miodem, miętą posiekaną i sokiem z limonki. Wystudzone tartaletki napełniamy do połowy serem a resztę wypełniamy nadzieniem z porzeczek. Dekorujemy świeżymi porzeczkami.

Tarta z czekoladą, porzeczkami i anyżem

Składniki ciasto:

  • 250g mąki tortowej
  • 200g miękkiego masła
  • 100g przesianego cukru pudru
  • 2 zółtka
  • Szczypta soli

Farsz:

  • 400 g czerwonych porzeczek (podzielonych na dwie części)
  • 50g cukru
  • 50 ml nalewki wiśniowej
  • 20g masła
  • 2 gwiazdki anyżu

Polewa czekoladowa:

  • 250ml śmietany 30%
  • 200g gorzkiej czekolady
  • 50g masła

Zobacz też: Borówka amerykańska ‒ uprawa, odmiany, właściwości >>> 

Ciasto:

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło, sól i cukier i delikatnie wyrabiamy ciasto, następnie dodajemy zółtka i wyrabiamy dalej do uzyskania jednolitej konsystencji ciasta. Ciasto owijamy w folie spożywcza i wkładamy do lodówki na minimum godzinę.

Wypiekanie ciasta:

Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować, wylepić ciastem foremki do tarty, ciasto ponakłuwać widelcem. Następnie ciasto wyłożyć pergaminem i wsypać monety do obciążenia ciasta . Ciasto piec w temperaturze 180 stopni przez 15 minut. Następnie wyjąć ciasto i usunąć pergamin wraz z monetami. Piec dalej 5 minut w 180 stopniach.

Farsz:

Na patelnię wsypujemy cukier i roztapiamy do momentu uzyskania jasnego karmelu, dodajemy nalewkę, gwiazdy anyżu i czekamy aż karmel się rozpuści. Następnie dodajemy masło i połowę porzeczki. Dusimy do momentu aż porzeczki zaczną się rozpadać. Spód tarty wypełniamy świeżymi porzeczkami i zalewamy masą z patelni. W garnku o grubym dnie zagotować śmietanę, zdjąć z ognia i dodać czekoladę, przy pomocy ręcznego blendera zmiksować wszystko na gładka masę dodając na koniec po kawałku masła do miksowania. Masą zalać tartę i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. Podawać w temperaturze pokojowej.


Co sądzisz o tym artykule?
61
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0