Przepis na ciasto z porzeczkami: Clafoutis
- 250 g mąki,
- 150 g miękkiego masła,
- 1 jajko,
- łyżka zimnego mleka,
- szczypta soli i cukru.
Składniki farsz:
- 450 g czarnych porzeczek,
- 2 jajka,
- 80 g mąki,
- 80 g roztopionego i ostudzonego masła,
- 2 łyżki nalewki porzeczkowej,
- 60 g cukru,
- 150 ml zimnego mleka,
- 1 laska wanilii,
- cukier puder do posypania.
Sposób przygotowania
Ciasto:
- Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło, jajko, sól i cukier. Ciasto wyrabiać na gładką masę.
- Dodać mleko i wyrabiać tak długo aż ciasto będzie jednolite i gładkie.
- Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej 20 minut.
Wypiekanie ciasta:
- Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować, wylepić ciastem formę do tarty, ciasto ponakłuwać widelcem. Następnie ciasto wyłożyć pergaminem i wsypać monety do obciążenia ciasta.
- Ciasto piec w temperaturze 170 stopni przez 15 minut. Następnie wyjąć ciasto i usunąć pergamin wraz z monetami.
- Piekarnik przestawić na 180 stopni. Tartę posmarować roztrzepanym jajkiem z łyżką mleka, co zapobiegnie wsiąkaniu nadzienia w dalszym pieczeniu. Piec tartę w 180 stopniach jeszcze przez 5 minut.
Farsz:
- Do miski wbijamy jajka i dodajemy mąkę, mieszamy trzepaczką lecz nie ubijamy. Dodajemy stopione masło i nalewkę.
- Mieszamy i dodajemy cukier i mleko oraz ziarenka z jednej laski wanilii.
- Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni. Spód tarty wykładamy porzeczkami i zalewamy zrobioną masą do krawędzi formy.
- Pieczemy około 25 minut, po włożeniu czubka noża w tartę ostrze powinno być czyste - to oznaka, że tarta jest już gotowa. Po wyjęciu posypujemy tartę cukrem pudrem. Podajemy ciepłą.
Przepis na tartaletki z czerwoną porzeczką, migdałami i miękkim białym serem
Składniki ciasto:
- 250g mąki tortowej,
- 200g miękkiego masła,
- 100g przesianego cukru pudru,
- 2 żółtka,
- szczypta soli.
Składniki farsz:
- 400 g czerwonych porzeczek (kilka dodatkowo do dekoracji),
- 100g cukru,
- 50 ml nalewki wiśniowej,
- 20g masła,
- 80 posiekanych migdałów,
- 200 g miękkiego białego sera,
- Sok z jednej limonki,
- Łyżka posiekanej mięty,
- 40g miodu gryczanego.
Ciasto:
- Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło, sól i cukier i delikatnie wyrabiamy ciasto, następnie dodajemy żółtka i wyrabiamy dalej do uzyskania jednolitej konsystencji ciasta.
- Ciasto owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
Wypiekanie ciasta:
- Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować, wylepić ciastem foremki do tarty, ciasto ponakłuwać widelcem.
- Następnie ciasto wyłożyć pergaminem i wsypać monety do obciążenia ciasta lub przycisnąć druga foremka tego samego kształtu.
- Ciasto piec w temperaturze 180 stopni przez 15 minut. Następnie wyjąć ciasto i usunąć pergamin wraz z monetami lub drugą foremką. Piec dalej 5 minut w 180 stopniach.
Farsz:
- Na patelnię wsypujemy cukier i roztapiamy do momentu uzyskania jasnego karmelu, dodajemy nalewkę i czekamy aż karmel się rozpuści.
- Następnie dodajemy masło i porzeczki. Dusimy do momentu, aż porzeczki zaczną się rozpadać.
- Na osobnej patelni prażymy posiekane migdały i dodajemy do porzeczek.
- Biały ser delikatnie łączymy z miodem, miętą posiekaną i sokiem z limonki.
- Wystudzone tartaletki napełniamy do połowy serem, a resztę wypełniamy nadzieniem z porzeczek. Dekorujemy świeżymi porzeczkami.
Przepis na tartę z porzeczkami, czekoladą i anyżem
Składniki ciasto:
- 250g mąki tortowej,
- 200g miękkiego masła,
- 100g przesianego cukru pudru,
- 2 żółtka,
- szczypta soli.
Farsz:
- 400 g czerwonych porzeczek (podzielonych na dwie części),
- 50g cukru,
- 50 ml nalewki wiśniowej,
- 20g masła,
- 2 gwiazdki anyżu.
Polewa czekoladowa:
- 250ml śmietany 30%
- 200g gorzkiej czekolady
- 50g masła
Ciasto:
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło, sól i cukier i delikatnie wyrabiamy ciasto, następnie dodajemy żółtka i wyrabiamy dalej do uzyskania jednolitej konsystencji ciasta. Ciasto owijamy w folie spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
Wypiekanie ciasta:
Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować, wylepić ciastem foremki do tarty, ciasto ponakłuwać widelcem. Następnie ciasto wyłożyć pergaminem i wsypać monety do obciążenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez 15 minut. Następnie wyjąć ciasto i usunąć pergamin wraz z monetami. Piec dalej 5 minut w 180 stopniach.
Farsz:
- Na patelnię wsypujemy cukier i roztapiamy do momentu uzyskania jasnego karmelu, dodajemy nalewkę, gwiazdy anyżu i czekamy aż karmel się rozpuści.
- Następnie dodajemy masło i połowę porzeczki. Dusimy do momentu, aż porzeczki zaczną się rozpadać. Spód tarty wypełniamy świeżymi porzeczkami i zalewamy masą z patelni.
- W garnku o grubym dnie zagotować śmietanę, zdjąć z ognia i dodać czekoladę, przy pomocy ręcznego blendera zmiksować wszystko na gładka masę dodając na koniec po kawałku masła do miksowania.
- Masą zalać tartę i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. Podawać w temperaturze pokojowej.
Zobacz też:
Drożdżówki i kruche ciasto z budyniem i porzeczką
Nalewka z czarnych jagód (czarnych borówek) – przepis na spirytusie i na wódce
Ratafia - sezonowa nalewka z owoców. Jak zrobić ratafię?
Zobacz video: Letnie owoce i ich wpływ na zdrowie
Autor: Adrian Adamczyk