Czarna porzeczka to świetnie znana roślina w naszym kraju, bywa uprawiana w ogródkach, rośnie też dziko. Szczególnie często wykorzystuje się jej owoce do zrobienia soku z czarnej porzeczki i różnego rodzaju przetworów. W poniższym artykule zgromadziliśmy wszystkie najważniejsze informacje na temat tej rośliny, które umożliwią jej uprawę i właściwe wykorzystanie.

Czarna porzeczka jest rośliną z rodziny agrestowatych. Wywodzi się z Europy i Azji, a dokładniej z obszarów, których klimat określilibyśmy jako umiarkowany. Gatunek ten występuje naturalnie także w Polsce, szczególnie na obszarach nizinnych i pasie wyżyn. Ponoć pierwsze uprawy czarnej porzeczki powstały już w 1400 roku na terenie Holandii i Danii. Dziś roślina ta jest uprawiana także w Polsce.

Czarna porzeczka - krzew

Krzew czarnej porzeczki osiąga wysokość nawet 2 metrów. Jego liście są duże, ścięte u nasady lub w kształcie serca, od spodu posiadają żywiczne gruczoły, które wydzielają bardzo charakterystyczny zapach. Krzew posiada małe, obupłciowe kwiaty, zebrane w grona wielokwiatowe. Najważniejsze w tej roślinie są oczywiście owoce, które są małe, czarne i o słodkim posmaku, posiadają nieregularne gruczołki, tak jak liście. Czarna porzeczka jest rośliną wieloletnią, której okres kwitnienia przypada od kwietnia do maja.

Uprawa czarnej porzeczki

Uprawa czarnej porzeczki nie jest trudna . Warto wiedzieć, że roślinę tę należy regularnie podlewać, najlepiej obficie, ale raz na kilka dni - żeby woda mogła dotrzeć na głębokość korzenia (ok. 10 cm). Pamiętajmy również o tym, żeby podlewać glebę, na której wyrasta roślina, a nie sam krzak.

Aby Twoja roślina dawała pyszne owoce, musisz pamiętać, by usuwać stare gałęzie. Najwięcej owoców dają pędy jednoroczne i dwuletnie, ściąć należy 3 letnie i starsze (poznasz je po tym, że ich kora jest ciemna). Pędy najlepiej odcinać jesienią, ale jeśli przegapisz ten czas, możesz jeszcze spróbować na wiosnę, koniecznie przed okresem wegetacyjnym.

Czarna porzeczka - sadzonki. Jak wybrać odpowiednie miejsce?

Najlepiej jest posadzić czarną porzeczkę w silnie nasłonecznionym miejscu, które równocześnie będzie osłonięte przed działaniem silnego wiatru. Krzew ten najlepiej będzie się czuł w przepuszczalnej glebie, która posiada odczyn obojętny. Pamiętajmy - im więcej słońca, tym większe zbiory!

Otwór, który wykopiesz, powinien być na tyle duży, by po wsypaniu kompostu i popiołu drzewnego możliwe było wsadzenie wszystkich korzeni. Pamiętajmy jednak, by szyjka korzeniowa znajdowała się na głębokości około 5-centymetrów pod ziemią. Korzenie oczywiście należy zasypać glebą. Czarna porzeczka jest rośliną mrozoodporną, ale młode sadzonki warto jest osłonić przed działaniem silnych mrozów.

Czarna porzeczka - kiedy sadzić?

W zasadzie termin sadzenia krzewu zależy od rodzaju wybranej przez nas sadzonki. Te krzewy, które posiadają odkryte korzenie, należy wsadzić do gruntu na jesień (najlepiej na przełomie października i listopada). Z kolei sadzonkę, która posiada uformowaną bryłę korzeniową, można sadzić przez cały okres wegetacji.

Jeśli zdecydujesz się na kilka sadzonek, pamiętaj, by pozostawić im przestrzeń około 1 metra - wtedy roślina będzie mogła swobodnie wzrastać.

Czarna porzeczka - nawożenie

Warto sprawdzić najpierw, w jakiej glebie rośnie roślina, by przypadkiem jej nie zaszkodzić. Warto zastanowić się nad naturalnymi nawozami - kompost możesz stosować przez cały rok, a jesienią możesz zastąpić go obornikiem. Nawozy te posiadają duże ilości minerałów, które wzbogacą glebę i ułatwią roślinie rozwój.

Wartości odżywcze czarnej porzeczki

Czarna porzeczka posiada wiele wartości odżywczych, które mają zbawienny wpływ na nasz organizm. Jej właściwości doceniła już medycyna naturalna, wykorzystując porzeczkę w leczeniu anginy i innych schorzeń górnych dróg oddechowych, a także artretyzmu oraz reumatyzmu. Bardzo zdrowy jest sok z czarnej porzeczki - może pomóc na migrenę, wyczerpanie, a także kłopoty żołądkowe. Zdrowotne zastosowanie mają także liście czarnej porzeczki - napar, który można z nich przygotować, przyspiesza wydalanie toksyn, a także wspomaga pracę nerek.

Czarna porzeczka - witaminy

Czarna porzeczka jest jednym z owoców leśnych, które posiadają największe ilości witaminy C (w 100 g owoców znajduje się nawet 181 mg witaminy C!).

Ponadto owoce czarnej porzeczki posiadają w sobie spore ilości flawonoidów, które hamują powstawanie toksycznych związków, mogących prowadzić do chorób nowotworowych. Obniżają także poziom cholesterolu we krwi i dobrze wpływają na organizmy osób chorych na miażdżycę.

Zobacz film: Naturalnie! - nowy cykl Agnieszki Cegielskiej.


Zobacz film: Naturalnie! - nowy cykl Agnieszki Cegielskiej. Źródło: Dzień Dobry TVN

Co sądzisz o tym artykule?
55
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0