Sierpień to sezon pomidorowy. Świeże warzywa warto jeść, ponieważ zmniejszają ryzyko zawału serca, wzmacniają odporność i wspomagają trawienie. W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował niezwykłą sałatkę z pomidorów i czarnej porzeczki. Sprawdź przepis na to danie.
Porzeczki są jednym z najchętniej uprawianych krzewów w Polsce. Świetnie radzą sobie ze zmianami pogody i niedoborem niektórych składników odżywczych w glebie, ale mimo to zdarza się, że padają ofiarą szkodników. Na szczęście choroby porzeczek są dość łatwe w identyfikacji i już po zauważeniu pierwszych objawów można skutecznie pozbyć się problemu. Sprawdź, jak rozpoznać szkodniki żerujące na krzewach i o czym świadczą czerwone plamy na liściach porzeczki.
Krzewy to grupa roślin lubiana przez wielu pasjonatów ogrodnictwa. Mają wiele zalet i zastosowań i można je, w przeciwieństwie do ogromnych drzew liściastych sadzić także w małych ogrodach. Jednym z bardziej interesujących krzewów jest porzeczka alpejska.
W kuchni Dzień Dobry TVN zagościła francuska kuchnia. Kucharz pasjonat, Bartek Durda, przygotował tarte migdałową z czarną porzeczką z ciastem “sablé”. Sprawdź, jak przygotować to danie.
Pleśniak to ciasto, które może i nazywa się dziwacznie, ale za to jak smakuje! To świetna propozycja dla wszystkich, którzy lubią wypieki z dodatkiem owoców. Sprawdź nasz przepis.
Porzeczki dostępne są w trzech odmianach - czerwonej, białej i czarnej. Mimo że wszystkie są bardzo smaczne, to najwięcej witamin i substancji odżywczych mają te czarne. Jak je zatrzymać? Jak przygotować z nich kompot, aby cieszyć się ich smakiem przez cały rok?
W tym roku producenci czarnych porzeczek nie powinni narzekać na ceny, wyższe niż w 2020 roku. Przemysł chętnie kupuje jagody, poszukują ich też konsumenci - mówi PAP dyrektor generalna Krajowej Unii Producentów. Zbiory owoców mogą być niższe od oczekiwanych.
Lipiec to czas zbiorów porzeczek. Wszystkie odmiany tych owoców są wyjątkowo bogatym źródłem witamin i doskonale nadają się na przetwory. Dżemy czy konfitury z porzeczek mogą być bardzo intensywne w smaku i aromatyczne. Podbijają smak mięs oraz serów, świetnie komponują się ze słodkimi daniami. Zobacz, jak przygotować sok, dżem, kompot i konfiturę z porzeczek.
Liście czarnej porzeczki są naturalnym źródłem cennych składników odżywczych, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Przygotowany z nich napar może skutecznie wspomagać leczenie wielu chorób i dokuczliwych dolegliwości, a jego regularne spożywanie wpływa na poprawę odporności. Bez wątpienia warto włączyć go do codziennej diety i skorzystać tym samym z jego z dobroczynnych właściwości.
Nalewki domowe to rodzaj alkoholu, który z powodzeniem można przygotować, nawet jeśli nie ma się w tym doświadczenia. Szczególnie nieskomplikowane są receptury na trunki z miękkich owoców, których nie trzeba drylować i kroić. Do takich należy czarna porzeczka, a sezon na nią wypada w lipcu. Nalewka z czarnej porzeczki świetnie smakuje jako aperitif i doskonale pasuje do dań mięsnych.
Czarna porzeczka to świetnie znana roślina w naszym kraju, bywa uprawiana w ogródkach, rośnie też dziko. Szczególnie często wykorzystuje się jej owoce do zrobienia soku z czarnej porzeczki i różnego rodzaju przetworów. W poniższym artykule zgromadziliśmy wszystkie najważniejsze informacje na temat tej rośliny, które umożliwią jej uprawę i właściwe wykorzystanie.
Porzeczka. Jest jednym z owoców, które posiadają największe ilości witaminy C. Dodatkowo też, jej spożycie obniża cholesterol i jest zalecane dla osób chorych na miażdżycę. W Dzień Dobry TVN swoje przepisy na pyszne ciasta z porzeczkami zaprezentował Jakub Kasprzak.
Czarna porzeczka to nasza rodzima bomba witaminowa. Niestety w naszych ogrodach jej krzaki coraz częściej zastępuje borówka amerykańska. Wróćmy do porzeczki! W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan i Agnieszka Cegielska pokazali przepisy z porzeczką. Zobacz, jak zrobić schabowego z kostką, tort i sałatkę. Smacznego!