Popularny w Polsce krzew czarnej porzeczki zaczyna kwitnąć już wiosną, jednak jego owoce dojrzewają dopiero na przełomie lipca i sierpnia. To one cieszą się największym powodzeniem w kuchni, jednak duże liście rośliny, kształtem do złudzenia przypominające serca, także mogą być w niej wykorzystywane. Ze względu na ich cenne właściwości, coraz więcej osób przekonuje się do parzenia z nich zdrowych naparów.
Liście czarnej porzeczki - właściwości
Liście porzeczki nie cieszą się w naszym kraju dużą popularnością, jednak ze względu na zawarte w nich składniki, bez wątpienia warto zwrócić na nie uwagę. Zbierane przed owocami liście suszy się w cieniu i przewiewie, by wydobyć z nich jak najwięcej wartości odżywczych. Stanowią one niezastąpione źródło witamin i antyoksydantów, dlatego ich spożywanie wspiera dobre samopoczucie, a przy okazji wzmacnia naszą odporność. Wykazują one także działanie przeciwwirusowe i przeciwzapalne, a nawet skutecznie detoksykują organizm. Dawniej to niezwykłe zioło używane było do oczyszczania krwi, leczenia chorób serca, usprawniania pracy jelit oraz układu moczowego. Dzisiaj może odgrywać rolę naturalnego suplementu, po który z całą pewnością warto sięgać w kuchni jak najczęściej. To naturalna recepta na liczne problemy zdrowotne, z którymi borykamy się na co dzień.
Napar z liści czarnej porzeczki
W liściach porzeczki znajdują się olejki eteryczne oraz garbniki, które nie tylko wspierają prawidłowe funkcjonowanie organizmu, ale przy okazji wpływają też na smak i aromat przygotowywanego z nich naparu.
Napar z liści porzeczki często wykorzystywany jest w leczeniu kaszlu i bólu gardła. Skutecznie usuwa też z organizmu toksyny, dlatego chętnie sięgają po niego miłośnicy diet oczyszczających. Odwary z liści mogą także posłużyć jako naturalna płukanka do ust lub zdrowy okład na skórę.
Przygotowanie zdrowego naparu jest proste i zajmuje niewiele czasu. Sporządzamy go z garści świeżych lub suszonych listków. Wrzucamy je do szklanki, a następnie zalewamy gorącą wodą. Parzymy pod przykryciem przez około 10 minut.
Zobacz także:
- Hydrolat DIY – jak domowym sposobem zrobić kosmetyk idealny na lato?
- Przepisy na najlepsze nalewki domowej roboty
- Kiełki lucerny i jej cudowne właściwości
Zobacz wideo: Napary na odporność, które smakują dzieciom
Autor: Magdalena Brzezińska