Kiełki lucerny i jej cudowne właściwości

kiełki lucerny
NoDerog/Getty Images
Źródło: E+
Kiełki lucerny mają mnóstwo cudownych właściwości, które warto poznać. Można je wyhodować samodzielnie i dodawać do różnych potraw. Na pewno warto je włączyć do swojej codziennej diety.

Kiełki lucerny, nazywane także kiełkami alfalfa, są wykorzystywane w medycynie chińskiej od ponad 1500 lat. Stosowano je przede wszystkim w dolegliwościach układu trawiennego i moczowego, a także w artretyzmie i reumatyzmie. Jednak ich prozdrowotne działanie jest znacznie szersze. Kiełki lucerny stają się coraz popularniejszym dodatkiem do menu. Nie bez powodu określa się je „kiełkami życia”. Co warto o nich wiedzieć?

Wartości odżywcze kiełków lucerny

Wartościami odżywczymi kiełki lucerny przewyższają pozostałe kiełki. Zawierają bowiem nie tylko wszystkie podstawowe witaminy: A, B, C, D, E, K i PP, ale także rzadko występującą w roślinach witaminę B12 i U , która ma działanie przeciwwrzodowe. Ponadto w lucernie znajdują się też cenne pierwiastki: żelazo, magnez i potas, jest ona bogata również w wapń i fosfor, które są ważne dla zębów i kości. Kiełki lucerny polecane są osobom z anemią, które źle reagują na preparaty z żelazem. Wspomagają one także przyswajalność witamin i minerałów.

Lucerna – kiełki i ich właściwości

Dzięki zawartości lecytyny, kiełki lucerny poprawiają pamięć i koncentrację. Wspomagają także system odpornościowy, oczyszczają organizm z toksyn, obniżają poziom złego cholesterolu i cukru. Są bogate w fitoestrogeny, które chronią serce i łagodzą objawy menopauzy. Kiełki z lucerny mają także udowodnione działanie antynowotworowe.

Lucerna pobudza też apetyt i wzmacnia siły witalne – jest świetnym dodatkiem zarówno dla młodych niejadków, jak i osób starszych.

Lucerna jest wskazana także w przypadku infekcji – kiełki lucerny wykazują właściwości przeciwzapalne i przeciwgorączkowe. Działają przeciwbólowo w dolegliwościach reumatycznych i artretycznych.

Przy wszystkich właściwościach leczniczych kiełki lucerny są lekkostrawne i delikatne – 100 g zawiera zaledwie 23 kcal.

Istnieją także przeciwwskazania do stosowania kiełków: należy unikać ich w ciąży – ze względu na to, że mogą powodować skurcze macicy. Nie wolno ich stosować w chorobach układu immunologicznego oraz razem z lekami immunosupresyjnymi, ponieważ osłabiają ich skuteczność. Nie zaleca się też regularnego stosowania kiełków dłużej niż 3 miesiące, ponieważ ze względu na wysoką zawartość witamin mogą przyczynić się do ich przedawkowania.

Hodowla kiełków lucerny

Żeby mieć pewność, że kiełki lucerny mają odpowiednie właściwości, należy kupować je tylko u sprawdzonych sprzedawców. Warto sprawdzić, czy nasiona są przebadane i mają odpowiedni certyfikat. Koniecznie należy pamiętać także o tym, by przepłukać je przed spożyciem. Można także w bardzo prosty sposób wyhodować kiełki lucerny samodzielnie.

Nasiona należy dokładnie opłukać i namoczyć (ok. 12 godzin), a następnie umieścić je w czystym, wyparzonym pojemniku. Może to być nawet zwyczajny słoik. Istotne jest to, aby odprowadzić nadmiar wody i zapewnić nasionom dostęp tlenu. Ważne jest również odpowiednie nasłonecznienie. Po około 7–8 dniach kiełki są gotowe do spożycia.

Można je jeść od razu, na świeżo, a jeśli jest ich sporo – odpowiednio przechować. Najlepszym miejscem będzie lodówka. Warto jednak pamiętać, aby przepłukiwać je przynajmniej raz dziennie. Własna hodowla kiełków lucerny jest naprawdę łatwa, a dzięki niej można mieć pewność, że są zdrowe i pozbawione chemii.

Kiełki lucerny – przepisy

Kiełki lucerny można śmiało dodawać do sałatek czy surówek, położyć na kanapce, dorzucić do jogurtu naturalnego, a także urozmaicić nimi danie obiadowe – zwłaszcza takie w nieco orientalnym stylu. Poniżej kilka ciekawych, a jednocześnie łatwych przepisów z kiełkami lucerny.

Roladki z łososia z kiełkami lucerny – dla dwóch osób:

Składniki:

  • 50 g twarogu,
    • 50 g ostrego sera, np. roquefort,
      • 2 łyżki kwaśnej śmietany,
        • 3 plastry wędzonego łososia,
          • 40 g mieszanki kiełków (np. rzodkiewki i lucerny),
            • 1/2 pęczka szczypiorku.

              Sposób przygotowania:

              Twaróg z serem roquefort i śmietaną zmiksuj na jednolitą masę. Dodaj posiekany szczypior. Farszem posmaruj plastry łososia, następnie posyp kiełkami, zwiń w rulony i przekrój na pół.

              Sałatka z kiełkami lucerny i orzechami – dla dwóch osób:

              Składniki:

              • 100 g sałaty roszponki,
                • 100 g kiełków rzodkiewki,
                  • 100 g kiełków słonecznika,
                    • 50 g kiełków lucerny,
                      • 80 g pomidorków cherry,
                        • 50 g orzechów włoskich,
                          • 50 g orzechów laskowych,
                            • 3 łyżki oliwy z oliwek,
                              • sos sałatkowy koperkowo-ziołowy lub ulubiona mieszanka ziół.

                                Sposób przygotowania:

                                Orzechy upraż na suchej patelni, następnie pozostaw do ostygnięcia. Pomidorki koktajlowe umyj i pokrój na ćwiartki, a rzodkiewkę – w cienkie plasterki. W osobnej misce przygotuj sos, mieszając zioła z wodą i oliwą. W dużej misce wymieszaj listki roszponki z kiełkami, orzechami, pomidorkami i rzodkiewką. Tuż przed podaniem polej całość sosem i wymieszaj. Dzięki temu sałatka będzie chrupiąca.

                                Zobacz też:

                                Co jemy w czerwcu? Sezonowe warzywa i owoce

                                Kiełki, czyli zdrowie z zarodka. Dietetyk o ich właściwościach: "Są niskokaloryczne i bardzo odżywcze"

                                Poznaj właściwości kiełków rzodkiewki!

                                Zobacz video: Kiełki. Dlaczego warto je jeść?

                                Autor: Diana Ryściuk

                                Źródło zdjęcia głównego: E+

                                podziel się:

                                Pozostałe wiadomości

                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                Materiał promocyjny

                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana