kiełki

    kiełki

    Kiełki lucerny mają mnóstwo cudownych właściwości, które warto poznać. Można je wyhodować samodzielnie i dodawać do różnych potraw. Na pewno warto je włączyć do swojej codziennej diety.

    W kiełkach znajduje się mnóstwo witamin i minerałów. Kiełki mają więcej mikroelementów niż dojrzałe warzywa. Ich siła tkwi w świeżości. W studiu Dzień Dobry TVN dietetyk Agata Dąbrowska opowiedziała o rodzajach kiełków, ich zdrowotnych właściwościach, podpowiedziała również, jak w warunkach domowych możemy je wyhodować.

    Czy kiełki z rzodkiewki są zdrowe? Takie pytanie zadaje sobie wiele osób, stojąc w sklepie przed półką wypełnioną kiełkami, sałata, rukolą i szpinakiem. Kiełki rzodkiewki uważa się za jeden z najzdrowszych produktów. Dostarczają wielu składników odżywczych i cennych kwasów wspomagających różne procesy w organizmie. Warto więc po nie sięgać jak najczęściej!

    Każdy z nas miał kiedyś okazję hodować rzeżuchę. Jeśli nie na Wielkanoc, to na lekcji biologii. Czy to oznacza, że mamy już tytuł "kiełkmastera"? Oczywiście nie. Dlatego w Dzień Dobry TVN Tomasz Kok, specjalista w dziedzinie ogrodnictwa, zdradził nam wszystkie arkana sztuki domowej hodowli kiełków. Co możemy wykiełkować? Czy potrzebny jest do tego specjalistyczny sprzęt? Dlaczego warto jeść kiełki? I ile trwa ich hodowla?

    Na co dzień są niedoceniane. Jednak zimą, zanim na naszych stołach pojawią się wiosenne nowalijki, to właśnie kiełki są w stanie dostarczyć nam wszystkich potrzebnych witamin i składników mineralnych. Mikołaj Rey ruszył na poszukiwanie tych najsmaczniejszych i tych najbogatszych w składniki odżywcze. Zobaczcie, czego się dowiedział!

    Dlaczego niektóre produkty spożywcze można ze sobą łączyć, a inne nie? Co jeść, by dostarczyć organizmowi jak najwięcej, jak najlepszych składników odżywczych? O tym w kuchni Dzień Dobry TVN kucharze: Monika Mrozowska-Szaciłlo i jej mąż Maciej.

    Czy przejście na wegetarianizm w czasie ciąży to dobry pomysł? Czym można zastąpić mięso? Co powinna jeść wegetarianka, która wkrótce zostanie mamą? Z tymi pytaniami zwróciliśmy się do naszych ekspertów - Moniki Mrozowskiej-Szaciłło i Maciej Szaciłło, którzy przygotowali w kuchni i Dzień Dobry TVN potrawy dla przyszłych mam, które są na diecie wegetariańskiej. Monika podczas obu ciąż nie spożywała mięsa.

    Jak gotować zimą, by zadbać o swoją odporność? Co jeść, kiedy o tej porze roku nie ma świeżych owoców i warzyw? Sięgnij wtedy po przetwory, suszone owoce, kiszoną kapustę i... kiełki. Co tym razem wyczarował w kuchni Dzień Dobry TVN Grzegorz Łapanowski?