Uprawianie kiełków w domu. "Do wszystkiego mamy naturalną bombę witaminową"

Źródło: Dzień Dobry TVN
Kiełki i mikrolistki - zdrowie z parapetu
Kiełki i mikrolistki - zdrowie z parapetu
Zaproś wiosnę do domu
Zaproś wiosnę do domu
Rośliny i wiaty idealne na balkon
Rośliny i wiaty idealne na balkon
Ratujemy przesuszone kwiaty doniczkowe
Ratujemy przesuszone kwiaty doniczkowe
Najczęstsze błędy w pielęgnacji roślin doniczkowych jesienią i zimą
Najczęstsze błędy w pielęgnacji roślin doniczkowych jesienią i zimą
Dżungla w domu
Domowe sposoby na szkodniki roślin
Domowe sposoby na szkodniki roślin
Kaktusy - dzieci Słońca
Kaktusy - dzieci Słońca
Kwiatowe smaki. Łukasz Skop o kwiatach jadalnych
Kwiatowe smaki. Łukasz Skop o kwiatach jadalnych
Grunt to ziemia
Grunt to ziemia
Bukiety z suszonych kwiatów
Bukiety z suszonych kwiatów
Pielęgnacja osłabionych roślin
Pielęgnacja osłabionych roślin
Zimą, kiedy dostęp do świeżych warzyw jest ograniczony, warto hodować w domu rośliny obfitujące w mikroelementy. Jak uprawiać smaczne kiełki i mikrolistki? O tym w Dzień Dobry TVN opowiedziała dziennikarka i propagatorka zero waste, Sylwia Majcher.

Hodowanie kiełków

Kiełki to nasiona, które budzą się do życia. Są niezwykle cenne, ponieważ mają sporo witamin, minerałów i białek, w tym enzymów, potrzebnych by z małego nasionka wyrosła piękna roślina. Ich uprawa jest prosta i tania, a smak na tyle neutralny, że pokochają go również najmłodsi domownicy. Bez problemu można uruchomić ich hodowlę w domowym zaciszu, wcześniej kupując nasiona w sklepach ogrodniczych, bądź spożywczych. Gdzie je trzymać?

- Nie musi być to parapet taki mocno nasłoneczniony szczególnie w naszych warunkach atmosferycznych. Może to być zwykła szafka - mówiła Sylwia Majcher w Dzień Dobry TVN.

Jak uprawiać mikrolistki?

Kupione ziarna należy opłukać i przesypać do słoika. Następnie zalać wodą i zostawić na co najmniej 12 godzin. Potem wylać wodę, przykryć słoik gazą lub ściereczką, zabezpieczyć gumką i odstawić w suche, lekko nasłonecznione miejsce. 2 razy dziennie trzeba kiełki przelać wodą. Po opłukaniu odsączyć wodę i przełożyć kiełki znowu do słoika. Po 8-10 dniach kiełki będą nadawały się do zjedzenia. Potem należy przechowywać je w lodówce i płukać co 2 dni - wtedy przetrwają ponad tydzień.

- Zjadamy potem - na kanapkę, do surówki, do wszystkiego mamy naturalną bombę witaminową. Możemy nawet zrobić tak z ziarnami soczewicy, tylko musimy trochę dłużej je trzymać w tej wilgoci przed włożeniem do słoika - dodała Sylwia Majcher w naszym programie.

A jak uprawiać czosnek, cebulę, a nawet awokado? Sprawdźcie w naszym wideo.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.pl.

Zobacz także:

Autor: Sabina Zięba

Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Grochocki/East News

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana