Bomba witaminowa
Kiełki stanowią wartościowe uzupełnienie diety szczególnie w okresie jesienno-zimowym oraz wczesną wiosną, kiedy nie mamy jeszcze dostępu do świeżych warzyw i owoców.
Kiełki są bogate w białka, kwasy tłuszczowe omega–3 oraz błonnik. Kiełki to również witaminy z grupy B, D, E, K, PP. Dzięki zawartości witaminy C, kiełki wzmacniają naszą odporność. Kiełki to skarbnica żelaza, fosforu, wapnia, magnezu, potasu, cynku, jodu, manganu, miedzi, litu i selenu. Żadne owoce i warzywa, które możemy kupić zimą, nie mają w sobie tyle wartości odżywczych, co wyhodowane przez nas, świeże kiełki. Ciekawostką jest również fakt, że nie mają właściwości wzdymających, przez co są lepiej przyswajalne niż dojrzałe warzywa. Kiełki zapewniają również prawidłowy rozwój flory bakteryjnej przewodu pokarmowego. Są niskokaloryczne, a więc możemy je jeść bez większych ograniczeń.
Regularne spożywanie kiełków nie tylko wzmocni nasz system odpornościowy, ale również zapobiega wielu groźnym chorobom, ponieważ kiełki są bogatym źródłem antyutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki. Kiełki pomagają zapobiegać chorobom serca, chronią przed osteoporozą, torbielami w piersiach i jajnikach. Dzięki zawartości magnezu i potasu poprawiają nasze samopoczucie.
Najbardziej popularne kiełki to:
lucerna – zawiera żelazo i białko
brokuł –bogaty w sulforafany, które likwidują wolne rodniki
soja – wit. A, B1, B2, B5, B9, C, E, K, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, miedź, mangan, lecytyny, fitoestrogeny, błonnik i białko
burak – wit. A, C i B1 oraz potas, wapń, żelazo, magnez, miedź, mangan, kobalt, rubid i cez, błonnik, beta cyjaniny i białko
fasola mung – wit: A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E i K, błonnik, karoten, białko oraz wapń, magnez, fosfor, żelazo, potas, cynk, jod, mangan, lit, selen i miedź
kapusta – wit: A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E i K, błonnik, chlorofil, karoten, białko oraz wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, cynk i selen
cebula –wit. A, B, C i E, potas, wapń, żelazo, magnez, cynk, fosfor, fluor, mangan, selen i siarka) jak również w karoten, chlorofil i białko
kozieradka – wit: A, B1, B2, B3, B5 i C, saponiny, flawonoidy, lecytynę, białko, wapń, żelazo, cynk, potas, fosfor i siarka
pszenica –wit: A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, żelazo, wapń, magnez, fosfor, potas, selen, mangan, jod, miedź, cynk, krzem i molibden,. Bogata w błonnik, amigdalinę i białko
rzodkiewka – wit: A, B1, B2, B3, C, E, wapń, żelazo, magnez, cynk, siarka, potas, fosfor, miedź i mangan) oraz chlorofilu, inozytolu, PABA i białko
rzeżucha – wit: A, B1, B2, B3, B9, C i K, białko, wapń, żelazo, fosfor, cynk, mangan, magnez, potas i jod
słonecznik – wit: A, B1, B2, B3, B5, B6, B7, B11, C, D, E, K, wapń, żelazo, fosfor, cynk, miedź, magnez, potas, kobalt, fluor, jod, mangan, selen, krzem i sód oraz nienasycone kwasy tłuszczowe, koenzym Q10, saponiny, albuminy, lecytynę, betainy, taniny, pektynę, inozytol, PABA, lignany, kwas pangamowy i białko
soczewica – wit: A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, K, wapń, żelazo, fosfor, cynk, miedź, magnez, potas, bor, molibden, selen, sód i siarka oraz beta karoten, koenzym Q10, błonnik, amigdalina, lignany, kwas pangamowy, inozytol, PABA, lecytyna i białko. Zawiera kwas foliowy o działaniu krwiotwórczym
Kiełkuj w domu
Kiełki gotowe do spożycia możemy kupić w większości sklepów ze zdrową żywnością oraz w warzywniakach. Zachęcamy Was jednak do tego, by wyhodować kiełki w domu. By zacząć kiełkować potrzebujesz większego naczynia, może to być talerz lub słoik oraz ligninę. W sklepach są również dostępne profesjonalne, piętrowe kiełkownice. Wówczas nie potrzebujemy już ligniny. Wystarczy rozsypać nasiona wybranych kiełków na sitku kiełkownicy i regularnie podlewać. Przewaga kiełkownicy nad tradycyjnym talerzem jest taka, że na każdym poziomie naczynia możemy zasiać inne nasiona kiełków.
Zobacz też:
Dziś Dzień Czekolady. Polecamy najpyszniejsze przepisy
Dieta sirtfood, czyli dania, dzięki którym schudła Adele. Poznaj przepisy Jana Kuronia
Poznaj zabajone i dowiedz się jak łatwo przygotować desery o tym smaku
Autor: Adrian Adamczyk