Dieta sirtfood, czyli dania, dzięki którym schudła Adele. Poznaj przepisy Jana Kuronia

Dania jak z diety Adele
Dieta sirtfood stała się modna, gdy okazało się, że to właśnie dzięki niej schudła wokalistka Adele. Nazwa "sirtfood" może brzmieć tajemniczo, jednak w rzeczywistości to określenie konkretnych produktów, które przyczyniają się do szybszego chudnięcia. Jan Kuroń w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował dania, które zawierają właśnie takie składniki. Oto jego przepisy.

Zupa cebulowa

Składniki na zupę cebulową:

  • 50 ml oliwy
    • 1 kg czerwonej cebuli pokrojonej w piórka
      • ½ łyżeczki soli
        • 3 liście laurowe
          • kilka gałązek tymianku
            • 3 łyżki mąki gryczanej
              • 100 ml czerwonego wytrawnego wina
                • 1,5 L bulionu
                  • odrobina mielonej gałki muszkatołowej
                    • kilka kawałków chleba z kaszy gryczanej
                      • starty pikantny ser, np. cheddar

                        Jak przygotować zupę cebulową?

                        1. W rondlu w niewielkiej podgrzej oliwę. Dodaj cebulę i liście laurowe, zwiększ nieznacznie moc grzania, posól i smaż mieszając przez około 20 minut, do lekkiego zrumienienia cebuli. Dodaj mąkę i smaż mieszając kolejną minutę. Wlej wino, kiedy się zagotuje, dodaj bulion.
                          1. Zmniejsz moc grzania, tak, aby zupa migotała i zostaw ją na godzinę. Na ostatnie 5 minut rozgrzej piekarnik. Posyp pieczywo serem i zapiekaj.
                            1. Serwuj zupę z grzankami i posiekaną natką pietruszki.

                              Łosoś zapiekany z owczym serem i jalapeno na tagiatelle z cukinii z pesto

                              Składniki na łososia zapiekanego z owczym serem i jalapeno na tagiatelle z cukinii z pesto (porcja dla dwóch osób):

                              • 2 kawałki łososia po 140 g (ze skórą lub bez)
                                • sól, pieprz, ½ łyżeczki suszonego tymianku
                                  • odrobina soku z cytryny
                                    • 2 plastry owczego sera
                                      • 8 – 10 plasterków papryki jalapeno (ewentualnie pepperoni)
                                        • 15 g oliwy
                                          • 2 ząbki czosnku w całości
                                            • 2 małe cukinie

                                              Jak przygotować łososia zapiekanego z owczym serem i jalapeno na tagiatelle z cukinii z pesto?

                                              1. Piekarnik ustaw na 160 st. C (bez termoobiegu). Filety skrop sokiem z cytryny i natrzyj solą i pieprzem. Ułóż na rybie po plastrze sera, posyp tymiankiem i ułóż plastry jalapeno. Piecz 13 minut.
                                                1. Za pomocą obieraczki do jarzyn skrój cukinie na długie szerokie pasy.
                                                  1. Na patelnie rozgrzej oliwę i obsmaż na niej czosnek z każdej strony (do zrumienienia). Zdejmij czosnek i smaż "makaron" z cukinii przez kilka minut.

                                                    Składniki na pesto (4-5 porcji):

                                                    • obfita garść świeżej posiekanej bazylii
                                                      • 50g oliwy z pierwszego tłoczenia
                                                        • posiekany duży ząbek czosnku
                                                          • sok z połowy cytryny lub 20 ml octu winnego lub jabłkowego
                                                            • 50g łuskanych pestek dyni
                                                              • 20g parmezanu lub polskiego odpowiednika
                                                                • pół łyżeczki soli
                                                                  • 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu
                                                                    • 75 ml zimnej wody

                                                                      Jak przygotować pesto?

                                                                      W blenderze zmiksuj wszystkie składniki.

                                                                      Tagliatelle z pietruszki z krewetkami i dipem Green garden

                                                                      Składniki na tagliatelle z pietruszki z krewetkami i dipem Green garden:

                                                                      • 3 spore pietruszki, obrane i pocięte w pasy (przy pomocy np. obieraczki)
                                                                        • 2 łyżki oliwy
                                                                          • 2 szalotki pokrojone w kosteczkę
                                                                            • 2 ząbki czosnku posiekane w płatki
                                                                              • ½ posiekanej papryczki pepperoni
                                                                                • 150 g obranych krewetek
                                                                                  • 100 ml białego wytrawnego wina
                                                                                    • sól, pieprz

                                                                                      Składniki na pesto z natki pietruszki:

                                                                                      • pęczek posiekanej natki pietruszki
                                                                                        • 30g oliwy z pierwszego tłoczenia
                                                                                          • posiekany duży ząbek czosnku
                                                                                            • sok z połowy cytryny lub 20 ml octu winnego lub jabłkowego
                                                                                              • 30 g orzechów włoskich
                                                                                                • 10g parmezanu lub polskiego odpowiednika
                                                                                                  • pół łyżeczki soli
                                                                                                    • 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu
                                                                                                      • 75 ml zimnej wody

                                                                                                        Jak przygotować tagliatelle z pietruszki z krewetkami i dipem Green garden?

                                                                                                        1. W blenderze zmiksuj wszystkie składniki pesto.
                                                                                                          1. W garnku zagotuj osoloną wodę. Dodaj "makaron" z pietruszki, gotuj przez 3 minuty. Odcedź i odstaw.
                                                                                                            1. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj szalotki, czosnek oraz pepperoni, smaż 2 minuty do zeszklenia. Dodaj krewetki i smaż po minucie z obu stron. Wlej wino i odparuj połowę, dodaj podgotowaną wcześniej pietruszkę i duś całość 2 – 3 minuty. Pod koniec dodaj pesto i całość wymieszaj.

                                                                                                              Roladki z cukinii

                                                                                                              Składniki na roladki z cukinii:

                                                                                                              • 2 cukinie
                                                                                                                • 200 g białego sera lub twarogu
                                                                                                                  • 1 mała czerwona cebula
                                                                                                                    • pół słoiczka suszonych pomidorów
                                                                                                                      • pół pęczka natki pietruszki
                                                                                                                        • łyżka posiekanego świeżego tymianku
                                                                                                                          • 2 – 3 ząbki czosnku
                                                                                                                            • sól, pieprz

                                                                                                                              Jak przygotować roladki z cukinii?

                                                                                                                              1. Cukinie umyj, osusz, obetnij końcówki i pokrój wzdłuż na 0,5 centymetrowe plastry. Podpiekaj je na dobrze rozgrzanym grillu przez półtorej minuty z każdej strony (tak by były zrumienione, lecz elastyczne.
                                                                                                                                1. Posiekaj natkę pietruszki, cebulę w drobną kosteczkę, suszone pomidory w drobne plastry i wymieszaj z białym serem roztartym na krem. Dopraw solą, pieprzem, tymiankiem i przeciśniętym czosnkiem.
                                                                                                                                  1. Całość jeszcze raz solidnie wymieszaj Rozsmaruj powstałą pastę na plastrach cukinii, po czym zwiń i zepnij kolorową dobrze widoczną wykałaczką.

                                                                                                                                    Jeżeli ciężko ci nałożyć masę na cukinie możesz dodać odrobinę jogurtu, śmietany lub majonezu.

                                                                                                                                    Czym jest dieta sirtfood?

                                                                                                                                    Dieta sirtfood została opracowana w 2015 roku przez dwóch dietetyków – Aidana Gogginsa i Glena Mattena. Opiera się na jedzeniu określonych pokarmów, które stymulują produkcję białek zwanych sirtuinami w organizmie. Sirt to skrót od Silent Information Regulator Protein .

                                                                                                                                    Istnieje siedem białek sirt (S1-7), a każde z nich pełni określone funkcje metaboliczne. Dla przykładu S1 wiąże się z rozpadem tłuszczu i utratą wagi, dlatego często nazywa się je związkiem, który aktywuje szlaki "chudego genu" w organizmie.

                                                                                                                                    Te ścieżki są tymi samymi, które włączają się podczas aktywnych ćwiczeń. Pomagają organizmowi spalać tłuszcz, zwiększają masę mięśniową i poprawiają stan zdrowia. Kraje, w których ludzie spożywają ogromną ilość sirtfoods w ramach swojej tradycyjnej diety, w tym Japonia i Włochy, mają najmniejszy odsetek zachorowań spowodowanych otyłością. Dzieje się tak, ponieważ sirt pomagają stabilizować poziom cukru we krwi i zwalczać stany zapalne.

                                                                                                                                    Dodatkowo warto wspomnieć, że sirtuiny zostały zidentyfikowane jako odgrywające ważną rolę w przeciwdziałaniu efektom starzenia. Niektórzy naukowcy uważają, że zwiększenie ich spożycia i podejmowanie większej ilości ćwiczeń fizycznych może wydłużyć życie człowieka.

                                                                                                                                    Co je się na diecie sirtfood?

                                                                                                                                    Sirtfoods obejmuje szereg specyficznych pokarmów bogatych w konkretne związki. Przykłady obejmują:

                                                                                                                                    • resweratrol, który znajduje się w winogronach i czerwonym winie;
                                                                                                                                      • kwercetynę występująca w kaszy gryczanej, cebuli, zielonych warzywach i jagodach;
                                                                                                                                        • kwasy tłuszczowe omega-3, w które bogate są tłuste ryby, orzechy i nasiona.

                                                                                                                                          Autorzy diety nalegają również, aby unikać żywności przetworzonej, bogatej w cukier i węglowodany, takie jak makaron, ziemniaki, fasola i rośliny strączkowe. Te produkty mogą być jak najbardziej zdrowe, jednak nie zaliczają się do grupy sirtfood. Przestrzegając tej konkretnej diety, należy taką żywność zastąpić większą ilością zielonych warzyw.

                                                                                                                                          Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

                                                                                                                                          Zobacz także:

                                                                                                                                          Autor: Kamila Glińska

                                                                                                                                          Źródło: Jan Kuroń

                                                                                                                                          podziel się:

                                                                                                                                          Pozostałe wiadomości

                                                                                                                                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                                                          Materiał promocyjny

                                                                                                                                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana