Gotujemy z Piotrem Kucharskim. Sprawdzone przepisy na pieczonego kurczaka, sałatkę z polędwicą i tartę z bezą

Piotr Kucharski
Pola Namysł/Dzień Dobry TVN
Piotr Kucharski po raz kolejny w kuchni Dzień Dobry TVN. Tym razem podzielił się z widzami sprawdzonymi przepisami zarówno na dania słone, jak i słodkie przekąski. Wypróbujcie je w swoich domach.

Idealnie upieczony kurczak

Składniki na idealnie upieczonego kurczaka:

  • kurczak (około 2-2,5 kg)

Marynata:

  • łyżka oliwy z oliwek
  • łyżeczka kminu rzymskiego
  • łyżeczka mielonej kolendry
  • łyżeczka wędzonej papryki
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka pieprzu

Glazura:

  • 100 g marmolady pomarańczowej
  • 2 łyżki octu winnego
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • łyżka sosu sojowego
  • szczypta płatków chilli

Jak przygotować idealnie upieczonego kurczaka:

Kurczaka przekroić na połowę i rozłożyć na płasko. Składniki marynaty wymieszać i natrzeć nią kurczaka. Zostawić do zamarynowania na minimum 30 minut lub na noc w lodówce.

Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Kurczaka ułożyć na kratce do pieczenia którą umieścić na blaszce do pieczenia. Wstawić do piekarnika i piec około 50 minut.

W tym czasie wymieszać składniki na glazurę i wysmarować kurczaka z obu stron glazurą. Piec kurczaka jeszcze około 20 minut lub do momentu gdy wbita w nóżki sonda/termometr pokażą 75 st. C.

Przed podaniem kurczaka jeszcze raz posmarować glazurą.

Sałatka z polędwicą wołową

Składniki na sałatkę z polędwicą wołową:

  • 300 g polędwicy wołowej
  • klarowane masło do smażenia
  • czosnek, rozmaryn, tymianek
  • sól

Sałatka:

  • 2 mini sałaty rzymskie
  • czerwona cebula
  • pęczek rzodkiewki
  • pędy groszku

Sos:

  • 4-5 filetów anchovis
  • łyżka kaparów
  • 3 łyżki majonezu
  • łyżka śmietany
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • świeżo mielony pieprz

Jak przygotować sałatkę z polędwicą wołową:

Rozgrzać klarowane masło na patelni.

Polędwicę przyprawić solą i ułożyć na patelni. Obsmażyć z każdej strony.

Zmniejszyć temperaturę pod patelnią. Polędwicę dobrze doprawić pieprzem.

Dodać świeże masło, czosnek i zioła. Polędwicę polewać masłem z ziołami.

Termometrem sprawdzić temperaturę i zdjąć z patelni gdy temperatura w środku będzie 54 st. C.

Zdjąć z patelni i zostawić na 4-5 minut aby mięso odpoczęło.

W tym czasie wymieszać składniki na sałatkę.

Składniki na sos zmiksować i wymieszać z sałatką i ułożyć na deseczce, obok ułożyć pokrojoną w plasterki polędwicę.

Tarta malinowa z włoska bezą

Składniki na tartę malinową z włoską bezą:

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 2 jajka
  • szczypta soli

Malinowe wypełnienie:

  • 700 g mrożonych malin
  • 300 ml wody
  • 2 łyżki żelatyny

Włoska beza:

  • 360 g cukru
  • 80 ml wody
  • 6 dużych białek

Jak przygotować tartę malinową:

Na stolnicę wyłożyć pokrojone na kawałki masło, cukier i mąkę.

Posiekać wszystko nożem żeby się połączyło, następnie końcówkami palców szybko wymieszać żeby powstałą kruszonka. Zrobić dołek i wbić jajka. Dokładnie połączyć i przez chwilę zagnieść żeby składniki się połączyły.

Zawinąć w folię i schować do lodówki na 30 minut żeby się schłodziło.

Następnie rozwałkować i ułożyć w formie do tarty.

Na cieście ułożyć papier do pieczenia, obciążyć np. fasolą i ponownie wstawić do lodówki na 20 minut żeby ciasto się schłodziło.

Następnie upiec w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez 20 minut. Następnie zdjąć papier z fasolą i dopiec ciasto przez 10-15 minut.

Gdy ciasto się piecze w rondelku zagotować maliny z wodą. Gotować przez chwilę, następnie dodać żelatynę i ją rozpuścić.

Odstawić do schodzenia. Lekko tężejącą wylać na spód od tarty.

Beza włoska: wodę z cukrem umieścić w rondelku i zagotować. Okazjonalnie mieszać i rozpuszczać kryształki. Termometrem kontrolować temperaturę, przestać gotować gdy syrop osiągnie 121 st. C, odstawić na 30 sekund żeby przestało się gotować. W trakcie gotowania syropu ubić białka na sztywno. Dalej ubijając dodawać powoli syrop. Gdy dolejemy cały, dalej ubijać jeszcze przez około 15 minut na wolnych obrotach. Bezę wyłożyć na tartę i wstawić do piekarnika na 20 minut lub przypalić palnikiem cukierniczym.

Cannoli

Składniki na cannoli:

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • żółtko
  • łyżeczka kakao
  • szczypta cynamonu
  • szczypta soli
  • 20 g cukru pudru
  • 30 g masła, bardzo miękkiego
  • 5 łyżek słodkiego wina
  • olej do smażenia

Serek:

  • 3 opakowania serka ricotta (3 x 250 g)
  • 125 ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • skórka z cytryny (najlepiej niewoskowanej)
  • 40 g startej gorzkiej czekolady
  • cukier puder do posypania

Jak przygotować cannoli:

Składniki na ciasto dokładnie wyrobić w robocie kuchennym przez kilka minut. Następnie przełożyć do woreczka i odstawić na około godzinę na blacie żeby ciasto odpoczęło.

Ciasto podzielić na trzy części. Dwie ponownie schować do woreczka. Jedną z części rozwałkować bardzo cienko, najlepiej w wałkownicy do makaronu.

Ciasto złożyć kilkukrotnie i ponownie rozwałkować. Czynność powtórzyć kilkukrotnie.

Podczas ostatniego wałkowania rozwałkować jak najcieniej. Czynność powtórzyć z resztą ciasta.

Następnie wyciąć okręgi o średnicy około 9 cm.

Owinąć wokoło stalowych rurek, miejsce zachodzenia ciasta zlepić przy pomocy białka.

Rozgrzać olej do smażenia do temperatury 175 st. C i usmażyć cannoli aż zrobią się chrupiące i złoto-brązowe.

Krem: ricottę odsączyć na drobnym sitku i odstawić na godzinę. Następnie wymieszać z cukrem i skórką z cytryny. Bitą śmietanę ubić i wymieszać z serkiem. Kremem nadziewać rurki.

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

Zobacz też:

Obiad w 30 minut. Proste i ciekawe pomysły Sebastiana Olmy

Schab na sucho, pieczony i faszerowany oraz najlepszy schabowy. Poznaj przepisy Szymona Czerwińskiego

Pyszne desery na każdą okazję. Przepisy Beaty Kartowicz na faworki, babeczki, sernik i ciasto czekoladowe

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Autor: Mateusz Łysiak

podziel się:

Pozostałe wiadomości