Idealnie upieczony kurczak
Składniki na idealnie upieczonego kurczaka:
- kurczak (około 2-2,5 kg)
Marynata:
- łyżka oliwy z oliwek
- łyżeczka kminu rzymskiego
- łyżeczka mielonej kolendry
- łyżeczka wędzonej papryki
- łyżeczka soli
- łyżeczka pieprzu
Glazura:
- 100 g marmolady pomarańczowej
- 2 łyżki octu winnego
- 2 łyżki brązowego cukru
- łyżka sosu sojowego
- szczypta płatków chilli
Jak przygotować idealnie upieczonego kurczaka:
Kurczaka przekroić na połowę i rozłożyć na płasko. Składniki marynaty wymieszać i natrzeć nią kurczaka. Zostawić do zamarynowania na minimum 30 minut lub na noc w lodówce.
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Kurczaka ułożyć na kratce do pieczenia którą umieścić na blaszce do pieczenia. Wstawić do piekarnika i piec około 50 minut.
W tym czasie wymieszać składniki na glazurę i wysmarować kurczaka z obu stron glazurą. Piec kurczaka jeszcze około 20 minut lub do momentu gdy wbita w nóżki sonda/termometr pokażą 75 st. C.
Przed podaniem kurczaka jeszcze raz posmarować glazurą.
Sałatka z polędwicą wołową
Składniki na sałatkę z polędwicą wołową:
- 300 g polędwicy wołowej
- klarowane masło do smażenia
- czosnek, rozmaryn, tymianek
- sól
Sałatka:
- 2 mini sałaty rzymskie
- czerwona cebula
- pęczek rzodkiewki
- pędy groszku
Sos:
- 4-5 filetów anchovis
- łyżka kaparów
- 3 łyżki majonezu
- łyżka śmietany
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- świeżo mielony pieprz
Jak przygotować sałatkę z polędwicą wołową:
Rozgrzać klarowane masło na patelni.
Polędwicę przyprawić solą i ułożyć na patelni. Obsmażyć z każdej strony.
Zmniejszyć temperaturę pod patelnią. Polędwicę dobrze doprawić pieprzem.
Dodać świeże masło, czosnek i zioła. Polędwicę polewać masłem z ziołami.
Termometrem sprawdzić temperaturę i zdjąć z patelni gdy temperatura w środku będzie 54 st. C.
Zdjąć z patelni i zostawić na 4-5 minut aby mięso odpoczęło.
W tym czasie wymieszać składniki na sałatkę.
Składniki na sos zmiksować i wymieszać z sałatką i ułożyć na deseczce, obok ułożyć pokrojoną w plasterki polędwicę.
Tarta malinowa z włoska bezą
Składniki na tartę malinową z włoską bezą:
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej tortowej
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 2 jajka
- szczypta soli
Malinowe wypełnienie:
- 700 g mrożonych malin
- 300 ml wody
- 2 łyżki żelatyny
Włoska beza:
- 360 g cukru
- 80 ml wody
- 6 dużych białek
Jak przygotować tartę malinową:
Na stolnicę wyłożyć pokrojone na kawałki masło, cukier i mąkę.
Posiekać wszystko nożem żeby się połączyło, następnie końcówkami palców szybko wymieszać żeby powstałą kruszonka. Zrobić dołek i wbić jajka. Dokładnie połączyć i przez chwilę zagnieść żeby składniki się połączyły.
Zawinąć w folię i schować do lodówki na 30 minut żeby się schłodziło.
Następnie rozwałkować i ułożyć w formie do tarty.
Na cieście ułożyć papier do pieczenia, obciążyć np. fasolą i ponownie wstawić do lodówki na 20 minut żeby ciasto się schłodziło.
Następnie upiec w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez 20 minut. Następnie zdjąć papier z fasolą i dopiec ciasto przez 10-15 minut.
Gdy ciasto się piecze w rondelku zagotować maliny z wodą. Gotować przez chwilę, następnie dodać żelatynę i ją rozpuścić.
Odstawić do schodzenia. Lekko tężejącą wylać na spód od tarty.
Beza włoska: wodę z cukrem umieścić w rondelku i zagotować. Okazjonalnie mieszać i rozpuszczać kryształki. Termometrem kontrolować temperaturę, przestać gotować gdy syrop osiągnie 121 st. C, odstawić na 30 sekund żeby przestało się gotować. W trakcie gotowania syropu ubić białka na sztywno. Dalej ubijając dodawać powoli syrop. Gdy dolejemy cały, dalej ubijać jeszcze przez około 15 minut na wolnych obrotach. Bezę wyłożyć na tartę i wstawić do piekarnika na 20 minut lub przypalić palnikiem cukierniczym.
Cannoli
Składniki na cannoli:
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej tortowej
- żółtko
- łyżeczka kakao
- szczypta cynamonu
- szczypta soli
- 20 g cukru pudru
- 30 g masła, bardzo miękkiego
- 5 łyżek słodkiego wina
- olej do smażenia
Serek:
- 3 opakowania serka ricotta (3 x 250 g)
- 125 ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej
- 0,5 szklanki cukru pudru
- skórka z cytryny (najlepiej niewoskowanej)
- 40 g startej gorzkiej czekolady
- cukier puder do posypania
Jak przygotować cannoli:
Składniki na ciasto dokładnie wyrobić w robocie kuchennym przez kilka minut. Następnie przełożyć do woreczka i odstawić na około godzinę na blacie żeby ciasto odpoczęło.
Ciasto podzielić na trzy części. Dwie ponownie schować do woreczka. Jedną z części rozwałkować bardzo cienko, najlepiej w wałkownicy do makaronu.
Ciasto złożyć kilkukrotnie i ponownie rozwałkować. Czynność powtórzyć kilkukrotnie.
Podczas ostatniego wałkowania rozwałkować jak najcieniej. Czynność powtórzyć z resztą ciasta.
Następnie wyciąć okręgi o średnicy około 9 cm.
Owinąć wokoło stalowych rurek, miejsce zachodzenia ciasta zlepić przy pomocy białka.
Rozgrzać olej do smażenia do temperatury 175 st. C i usmażyć cannoli aż zrobią się chrupiące i złoto-brązowe.
Krem: ricottę odsączyć na drobnym sitku i odstawić na godzinę. Następnie wymieszać z cukrem i skórką z cytryny. Bitą śmietanę ubić i wymieszać z serkiem. Kremem nadziewać rurki.
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
Zobacz też:
Obiad w 30 minut. Proste i ciekawe pomysły Sebastiana Olmy
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Mateusz Łysiak