Jajeczna kuchnia Kasi Bosackiej. Poznaj sprawdzone przepisy

Co zrobić z jedzeniem, które zostało po świętach?
Jajka w czasie Wielkanocy królowały na naszych stołach pod różnymi postaciami. Co zrobić z tymi, które nam zostały po świętach? Na pewno się nie zmarnują. Oparte na nich dania przyrządza w naszej kuchni Katarzyna Bosacka. Oto jej praktyczne przepisy.

Dutch baby, czyli pieczony naleśnik

Składniki na dutch baby:

  • 3 jaja w temperaturze pokojowej
  • pół szklanki mleka
  • pół szklanki mąki pszennej
  • laska wanilii lub 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią lub pół łyżeczki wanilii w płynie
  • kilka łyżek syropu klonowego lub cukier puder
  • owoce sezonowe
  • kilak łyżek jogurtu naturalnego
  • łyżka masła najlepiej klarowanego

Jak przyrządzić dutch baby?

  1. Rozgrzać piekarnik do 220 stopni.
  2. Jajka roztrzepać rózgą w misce. Dodać mleko i na końcu mąkę. Dokładnie wymieszać. Dodać ziarenka z przekrojonej laski wanilii lub cukier waniliowy lub wanilię w płynie.
  3. Na patelni (takiej, którą można wstawić do piekarnika) rozgrzać łyżkę masła. Można też wysmarować masłem naczynie żaroodporne, jeśli nie mamy takiej patelni.
  4. Wlać masę jajeczną i wstawić na 15-20 minut do piekarnika. Naleśnik mocno wyrośnie. Podawać z owocami, jogurtem i odrobiną cukru pudru lub syropu klonowego.

Jajka - chmurki

Składniki na jajka - chmurki:

  • 4 jaja
  • dodatki: garść tartego sera, posiekany szczypiorek, resztka wędliny, suszone pomidory, rukola, itp.
  • sól, pieprz
  • łyżka masła najlepiej klarowanego do wysmarowania blachy

Jak przyrządzić jajka - chmurki?

  1. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Jajka wyjmij z lodówki (muszą być schłodzone).
  2. Białka oddzielone od żółtek ubij na sztywną masę z dodatkiem odrobiny soli i pieprzu. Żółtka przechowaj ostrożnie, by się nie rozpłynęły.
  3. Do ubitych białek dodaj starty ser i inne dodatki. Na blaszce wysmarowanej masłem rozłóż cztery gniazdka z ubitych białek, w każdym zostaw dziurkę na żółtko. Zapiecz przez 3-4 minuty. Wyjmij, dodaj żółtko i piecz przez kolejne 2-3 minuty.

Sałata wiosenna z awokado, kiełkami i jajkami przepiórczymi

Składniki na sałatę wiosenną z awokado, kiełkami i jajkami przepiórczymi:

  • 12 jajek przepiórczych
  • mieszanka sałat, może być trochę cykorii, trochę rukoli
  • garść ulubionych kiełków
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 mała czerwona cebula
  • kilka rzodkiewek
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Jak przyrządzić sałatę wiosenną z awokado, kiełkami i jajkami przepiórczymi?

  1. Jajka przepiórcze gotujemy na półtwardo (3 minuty). Salaty rwiemy i mieszamy. Układamy na dużym talerzu w wieniec, dekorujemy pokrojoną w piórka cebulą, plasterkami rzodkiewek, pokrojonym w półksiężyce awokado, kiełkami i przekrojonymi na pół, obranymi jajkami przepiórczymi.
  2. Z jogurtu, majonezu i przeciśniętego przez praskę czosnku robimy sos, który podajemy osobno, by każdy dodał sobie do sałaty tyle, na ile ma ochotę.

Tarta na cieście filo z jajkami i szparagami

Składniki na tartę na cieście filo z jajkami i szparagami:

  • 4 jajka
  • pęczek zielonych szparagów
  • 1 mozarella
  • 4 łyżki fety
  • 1 duża cebula
  • pół szklanki śmietanki 30 proc.
  • pół szklanki mleka
  • opakowanie ciasta filo
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Jak przyrządzić tartę na cieście filo z jajkami i szparagami?

  1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Szparagi umyć, oderwać zdrewniałe końcówki. Przekroić na pół.
  2. Na patelni rozgrzać masło i dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy cebula zarumieni się, odstawić do wystygnięcia.
  3. Jajka rozbić do miski, dodać mleko, śmietankę. Ubić rózgą, dodać cebulę. Doprawić małą ilością soli (feta jest słona!), pieprzem i gałką muszkatołową. Z ciasta filo wykorzystać tylko dwie-trzy warstwy. Wyłożyć nim blaszkę 24 cm, posmarowaną masłem klarowanym. Wlać masę jajeczną, dodać pokrojony w kostkę ser i na końcu szparagi. Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Kogel-mogel zapiekany z owocami

Składniki na kogel-mogel zapiekany z owocami:

  • 4 żółtka (po jednym na osobę)
  • 4 czubate łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki płatków migdałowych lub pokruszonych pistacji
  • cukier z prawdziwą wanilią lub laska wanilii
  • pół kilo owoców - malin, truskawek, śliwek (mogą być mrożone)

Jak przyrządzić kogel-mogel zapiekany z owocami?

  1. Żółtka oddzielamy od białek, umieszczamy w misce. Do żółtek wsypujemy cukier i ubijamy na gładką, puszystą masę. Aromatyzujemy ziarenkami wanilii lub cukrem waniliowym.
  2. W naczynkach do zapiekania umieszczamy kilka łyżek kogla-mogla i owoce, posypujemy płatkami migdałowymi lub kruszonymi pistacjami. Zapiekamy 8-10 minut w temperaturze 200 stopni.

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

Zobacz też:

Lekkie i kolorowe tarty na wiosnę. Poznaj przepisy Bartka Boratyna

Keksy, tarty, babki - ale w wersji wytrawnej. Proste przepisy Andrzeja Polana

Drożdżówki i kruche ciasto z budyniem w roli głównej

Autor: Luiza Bebłot

Źródło: Katarzyna Bosacka

podziel się:

Pozostałe wiadomości