Drzewko awokado potrzebuje odpowiednich warunków, by móc odpowiednio rosnąć. O tym, jak zadbać o tę roślinę, opowiedział w Dzień Dobry TVN Dawid Oleszko.
Zdrowa i zrównoważona dieta to połowa sportowego sukcesu. Wiedzą o tym doskonale uczestnicy Igrzysk Olimpijskich. Jak się okazuje, niektóre popularne produkty spożywcze są jednak zakazane w tamtejszej kuchni.
Damian Michałowski: "Dzwoń po pogotowie".
Awokado to popularny owoc, który, choć jest kaloryczny, kryje w sobie masę właściwości odżywczych. Nie tylko można zjeść go w sałatce i na kanapce, ale i świetnie sprawdzi się w formie oleju. O tym, dlaczego warto wprowadzić go do swojej codziennej diety w Dzień Dobry TVN, opowiedziała psychodietetyczka Małgorzata Pielichowska.
Czy da się przyspieszyć proces dojrzewania?
Sprawdź przepisy Szymona Czerwinskiego na pastę z tuńczyka i pastę z awokado i pieczarek z kuchni Dzień Dobry TVN.
W kuchni Dzień Dobry TVN Sebastian Olma przygotował grillowanego dorsza w azjatyckiej marynacie z sałatką awokado i pomidorkami. To idealna propozycja na letni obiad lub kolację. Sprawdź przepis na to danie.
Zwróciła w ten sposób uwagę na bardzo ważny problem.
W kuchni Dzień Dobry TVN dietetyk kliniczny Hanna Stolińska przedstawiła swój przepis na danie, które odżywi nasz mózg. Sprawdź, jak przygotować placki z siemienia lnianego z pastą jajeczną z awokado.
Lekka wiosenna kuchnia według Darii Ładochy. W Dzień Dobry TVN przygotowała pyszną komosę ryżową z oregano i awokado. Komosa ryżowa to inaczej quinoa lub ryż peruwiański. Roślina podobna jest do polskiej komosy białej. Sprawdź, jak przygotować jej przepis.
Awokado to dosyć popularny owoc, który chętnie kupujemy. Nie trzeba nikogo przekonywać do jego zdrowotnych właściwości. Jednak jak to jest z jego pestką? Czy jest zdrowa? Co można z niej zrobić? Odpowiadamy na najbardziej nurtujące pytania.
W kuchni Dzień Dobry TVN tematem głównym stał się ogórek. Pomysłami na najlepsze dania z jego wykorzystaniem podzieliła się Daria Ładocha. Jak zrobić chłodnik z ogórkiem, fetą i awokado? Sprawdź przepis.
Bataty, kłącza imbiru i kurkumy, awokado, ananas - warto ukorzenić je już w lutym. Jak to zrobić krok po kroku? Zapytaliśmy eksperta.
Ten wypiek zaskoczy wszystkich domowników.
Chłodnik to idealna propozycja na obiad w upalne, letnie dni. Istnieją bardzo różne wersje tej zupy, a najpopularniejsza jest ta, gdzie bazą jest sezonowa botwinka. Jeśli jednak szukasz niecodziennego, oryginalnego przepisu, to wypróbuj ten od Ani Starmach. Zobacz, jak przyrządzić chłodnik z awokado.
Awokado, szparagi, bób, szpinak, rukola, sałata rzymska, koperek, cukinia i zielona papryka - to tylko część dostępnych w Polsce zielonych warzyw, z których można wyczarować niezwykłe dania. Sałatki, dania obiadowe na zimno i ciepło. Takie propozycje odnajdziecie dziś w kuchni Dzień Dobry TVN. Zainspirujcie się nimi.
Sylwia Majcher jest dziennikarką i propagatorką stylu życia w duchu zero waste. W studiu Dzień Dobry TVN podzieliła się wiedzą na temat uprawy awokado, mango i cytryn. Co trzeba zrobić, by z pestek tych owoców w domowych warunkach wyrosły dorodne rośliny?
Julek Guentzel ma niecodzienne hobby. 10-latek w swoim pokoju stworzył pokaźną plantację awokado. Jaki cel przyświeca małemu miłośnikowi egzotycznego owocu?
Jajka w czasie Wielkanocy królowały na naszych stołach pod różnymi postaciami. Co zrobić z tymi, które nam zostały po świętach? Na pewno się nie zmarnują. Oparte na nich dania przyrządza w naszej kuchni Katarzyna Bosacka. Oto jej praktyczne przepisy.
Awokado jest bardzo specyficzne. Nie jest tak słodkie jak inne owoce, ale ma za to mnóstwo witamin i mikroelementów. Wyjątkowy jest także jego miąższ – można go przyrządzać na różne sposoby. Jak jeść awokado? Najlepiej wykorzystywać je jako dodatek do zdrowej diety.
Planujesz letnie przyjęcie w ogrodzie? Skorzystaj z ciekawych propozycji na przekąski, które podasz bez talerzy. Jak przygotować dania "zero waste"? Sprawdź propozycje Kasi Bosackiej.
Moda na zdrowe odżywianie sprawia, że w naszych kuchniach coraz częściej pojawiają się egzotyczne owoce i warzywa. Czasami trudno je dostać w sklepie, jednak z czasem, tak jak w przypadku awokado, oferuje je coraz więcej marketów, na nawet mniejszych sklepów spożywczych. Co ciekawe bardzo popularne stało się sadzenia awokado w domu. Jak sadzić awokado samodzielnie, by wyrosła z niego piękna roślina, która z czasem będzie dawać pyszne i zdrowe owoce?
Oczekiwanie cały dzień na paczkę, bo kurier nie określił godziny dostawy, zapomniane hasło do konta internetowego, zbyt wolne buforowanie się filmów i za twarde awokado - to według badań największe problemy pierwszego świata. Czy brytyjscy naukowcy popełnili gdzieś błąd i wyniki ich badań są zakłamane? Czy to możliwe, żeby ludzie przejmowali się takimi rzeczami? Dziennikarz Dzień Dobry TVN Filip Chajzer wyszedł na polską ulicę, by dowiedzieć się, jakie problemy mają rodzimi milenialsi. I czy wiedzą, że "nie ma takiego miasta Londyn. Jest Lądek, Lądek Zdrój..."
Mikołaj Rey spotkał się z rodowitym Koreańczykiem Angelem Kimem, który opowiedział mu o kulturze i kuchni swojego kraju. Skąd wzięło się jego mało koreańskie imię? I co razem ugotowali? A co z kuchni koreańskiej do kuchni Dzień Dobry TVN przyniósł Mikołaj Rey? Wypróbujcie jego proste, acz egzotyczne przepisy na: smażonego kurczaka z ananasem i papryką, czekoladowe Mojito, mango lassi i mus z awokado i limonki z nutą tabasco.
Pewien fiński milioner stwierdził ostatnio, że odmawiając sobie awokado i kawy na mieście można zaoszczędzić na dom. No to ilu kaw należy nie wypić, a awokado nie zjeść, aby zbudować wypasioną chatę? Dziennikarz Dzień Dobry TVN Filip Chajzer po raz kolejny wkracza do akcji, przepytuje ekonomistów, milionerów i zwykłych (ale tylko tych z kawą w ręku) Polaków. A ty potrafisz żyć bez kromki chleba z rozmazanym awokado?
Owsianka, chlebek, kanapka, sałatka, a wszystko to na bazie buraków. W naszej kuchni Samar Khanafer – blogerka kulinarna i uczestniczka „MasterChef” postanowiła pokazać nam, że buraki to nie tylko składnik ćwikły i czerwonego barszczu.
Dieta ma ogromne znaczenie dla naszego samopoczucia. W drugim odcinku cyklu "Naturalnie" Agnieszka Cegielska opowiedziała o zaletach awokado, które kryje w sobie mnóstwo właściwości odżywczych. Między innymi działa przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie. Kto w szczególności powinien jeść awokado i jak je odpowiednio przyrządzić?
Czas na wiosenne przysmaki. W kuchni Dzień Dobry TVN Beata Kartowicz przygotowała: tatara z awokado, łódeczki z sałaty rzymskiej z krewetkami, zupę z sałaty z karmelizowaną cykorią, tartę z ciasta francuskiego z mozzarellą, suszonymi pomidorami i bazylią oraz kogel-mogel zapiekany z truskawkami. Smacznego!
W kuchni Dzień Dobry TVN rządziła zwyciężczyni pierwszej edycji MasterChefa Basia Ritz. Przygotowała dla nas przepyszne dania energetyczne z awokado. Na stole pojawiły się: sorbet z awokado, smoothie z awokado, szpinakiem i ananasem oraz ciasto z awokado i limonkowym lukrem z pistacjami. Smacznego!
W kuchni Dzień Dobry TVN Bartek Boratyn. Bloger i cukiernik przygotował dla nas potrawy bazujące na awokado. Czy wiedzieliście, że awokado można przygotować na wiele sposobów, również na słodko? Co powiecie na praliny z awokado i pistacjami?