Awokado ma super moc
Awokado to pochodzący z Meksyku owoc o kształcie gruszki. Zielony o tłustej fakturze i grubej skórce skrywa w sobie liczne właściwości prozdrowotne, dlatego warto wprowadzi je do swojej codziennej diety. W Dzień Dobry TVN dietetyczka Małgorzata Pielichowska zachęcała do spróbowania tego owocu, z racji działania kardio i neuroprotekcyjnego.
- Mimo że jest to wysokokaloryczny owoc i dość tłusty to może sprzyjać redukcji masy ciała, ponieważ daje duże uczucie sytości. Ma dużo błonnika pokarmowego, mało węglowodanów przyswajalnych. [...] Takie owocowo-warzywne masełko – tłumaczyła dietetyczka.
Jak zrobić olej z awokado?
Awokado, gdyż jest źródłem kwasu oleinowego, potasu, witaminy E oraz antyoksydantów działa rewelacyjnie na organizm człowieka. Z tego owocu można pozyskać olej, który zadba o nasz układ trawienny. Dietetyczka zaznacza, że aby samodzielnie go zrobić, należy zaopatrzyć się w dojrzałe awokado, które będzie można usmażyć na patelni. Chodzi o to, by pozbyć się z niego wody. Dietetyczka usmażoną masę przecisnęła przez gazę.
- Ono nie może mieć dużo wody, ale z drugiej strony nie może być za suche. [...] Można olej wykorzystać do celów spożywczych - do sałatek lub do celów kosmetycznych. Olej awokado świetnie sprawdzi się do włosów, można nim też zmyć makijaż – dodała ekspertka.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Zobacz program na platformie VOD.pl. Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Awokado okazało się zbyt twarde i niedojrzałe? Sprawdź, co możesz zrobić
- Pasty śniadaniowe Szymona Czerwińskiego, czyli bomba energetyczna na początek dnia
- Grillowany dorsz w azjatyckiej marynacie - ten przepis Cię zaskoczy
Autor: Zofia Wierzcholska
Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/EastNews