Awokado to popularny owoc, który, choć jest kaloryczny, kryje w sobie masę właściwości odżywczych. Nie tylko można zjeść go w sałatce i na kanapce, ale i świetnie sprawdzi się w formie oleju. O tym, dlaczego warto wprowadzić go do swojej codziennej diety w Dzień Dobry TVN, opowiedziała psychodietetyczka Małgorzata Pielichowska.
Nowe wytyczne WHO.
Agnieszka Cegielska, propagatorka zdrowego odżywiania, opowiedziała, co warto jeść po zimie.
Termogeniki, czyli tzw. "spalacze tłuszczu", cieszą się ogromną popularnością wśród osób chcących pozbyć się nadprogramowych kilogramów. Jak dokładnie działają? Co jeść, by przyspieszyć metabolizm?
Cytrusy doskonale sprawdzają się w zimowym czasie. Można je dodawać do herbaty, rozgrzewających napojów czy nawet wykonywać z nich ozdoby świąteczne. Jak jednak wybrać najlepsze odmiany? Z pomocą przychodzi Katarzyna Bosacka, prowadząca program "MądrzeJEMY".
Bazar, znany również jako targowisko, to miejsce, gdzie dostaniemy świeższe warzywa i owoce w najlepszej cenie. Zanim zrobimy zakupy warto rozejrzeć się po targowisku i porównać poszczególne stragany. Warto też przyjść uzbrojonym w sakiewkę pełną drobnych, aby uniknąć sytuacji, w której mamy problem z otrzymaniem reszty. Dlaczego warto kupować u tego samego dostawcy? I kiedy się targować? W cyklu "Jasiek zna się!" Jan Kuroń pokazał, jak robić zakupy na targowisku płacąc jak najmniej za najlepszej jakości produkty.
Do naszej kuchni zawitało dziś lato za sprawą mistrza Andrzeja Polana. Andrzej przygotował w kuchni Dzień Dobry Wakacje: ogórki zielone z miodem i serem ricotta, chleb kminkowy oraz brzoskwinie, morele i pomidory malinowe z miętą i mozarellą na ciepło. Skusicie się? Skorzystajcie z przepisów naszego kucharza. Smacznego!
Agnieszka Maciąg jest zwolenniczką zdrowego żywienia, a o zastosowaniu warzyw, ziół i owoców w kuchni wie prawie wszystko. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała: pasztet z cukinii, sos sezamowo-konopny, zielony koktajl z proszkiem moringa oraz szybkie chutney.