Wiosenne pobudzenie organizmu. Ta dieta postawi nas na nogi. Nie może w nich zabraknąć 3 elementów

Agnieszka Cegielska
Źródło: Dzień Dobry TVN
Czas odbudować się po zimie - od czego zacząć?
Czas odbudować się po zimie - od czego zacząć?
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Dieta na wysoki cholesterol
Dieta na wysoki cholesterol
Czas a dieta
Czas a dieta
Zima już się kończy, a nasze organizmy z wytęsknieniem czekają nie tylko na słońce, ale i pierwsze owoce oraz warzywa, które nas wzmocnią po wymagających chłodniejszych miesiącach. Agnieszka Cegielska, propagatorka zdrowego odżywiania, opowiedziała w Dzień Dobry TVN o tym, jak powinna wyglądać nasza wiosenna dieta.

Dieta na wiosnę. Pobudź organizm witaminami

Po kilku miesiącach zimna i braku słońca każdego roku ludzki organizm spragniony jest składników odżywczych zawartych w świeżych warzywach i owocach. Początek wiosny daje nadzieję na pierwsze nowalijki. Według Agnieszki Cegielskiej do wiosennej diety warto podejść z rozsądkiem.

- Ta pora roku jest najtrudniejsza z wielu powodów. Raz, że jesteśmy wyjałowieni po zimie, nie ma witamin i minerałów. [...] To, co jest nam potrzebne [...], to jest w pierwszej kolejności: tlen, nawodnienie organizmu, witaminy i minerały – tłumaczyła Agnieszka Cegielska.

W czasach, gdy ceny importowanych warzyw przyprawiają o zawrót głowy, ekspertka zaproponowała spożywanie kiełków, które można samemu wyhodować na domowym parapecie.

- Kiedy nie mamy energii? Kiedy nie mamy tlenu. My jesteśmy ciągle w pomieszczeniach zamkniętych, mało jesteśmy na zewnątrz. Dodatkowo - nawodnienie organizmu, bo tym się odżywiamy. Kiełki mają wszystko. Wymiennie: słonecznik, brokuł. Idealne w profilaktyce chorób nowotworowych – stwierdziła gościni Dzień Dobry TVN.

Przygotuj organizm na wiosnę

Agnieszka Cegielska zwróciła również uwagę na wpływ diety na stan psychiczny człowieka. Gdy zmienia się temperatura, nasz organizm potrzebuje czasu, by się do tego przyzwyczaić. Agnieszka Cegielska zaproponowała spożycie orzechów, głównie tych włoskich, które warto jeść do południa, by dostarczyć sobie energii na cały dzień.

- Jeżeli chodzi o nasze orzechy - włoskie orzechy, one są genialne. [...] Zawierają wszystkie potrzebne nam nienasycone kwasy tłuszczowe 3, 6, 9. Nauka mówi o tym, że gdybyśmy jedli 7 orzechów włoskich dziennie to już byśmy "dowozili" – dodała Agnieszka Cegielska.

Gościni zwróciła również uwagę na to, iż warto badać swój organizm właśnie na wiosnę, gdyż w naszym ciele mogą pojawić się pewne niedobory. Jak podkreśliła – w ten sposób sprawdzimy, czy przez całą zimę poprawnie dbaliśmy o swoje zdrowie.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz na platformie Player.pl.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości