Prozdrowotne właściwości lnu były znane już w starożytności. Olej tłoczony jest z nasion lnu i wpływa korzystnie na funkcjonowanie całego organizmu.
Zalety spożywania oleju lnianego na czczo
Olej lniany to produkt spożywczy oferujący wiele cennych właściwości zdrowotnych. Jest bogaty w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, których ludzki organizm nie jest w stanie wytworzyć w tak dużych ilościach. Kwasy biorą udział w transporcie lipidów we krwi i obniżają poziom złego cholesterolu. Olej lniany na czczo to element wielu różnych diet, gdyż korzystnie wpływa na metabolizm. Zawarte w nim kwasy z rodziny omega-3 są szczególnie pomocne w walce z miażdżycą. Spożywanie oleju lnianego na czczo wpływa korzystnie na stan błon wszystkich komórek znajdujących się w ludzkim ciele. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe budują wspomniane błony i przyczyniają się m.in. do regulacji ciśnienia tętniczego krwi, układu nerwowego oraz innych procesów życiowych.
Olej lniany spożywany na czczo lub też w pokarmie ma wpływ na pracę narządów rozrodczych. Jego brak w organizmie może być przyczyną różnych chorób i zwiększać ryzyko zarażenia różnymi infekcjami skóry, takimi jak łuszczenie lub odbarwienie. Niedobór w organizmie kwasów tłuszczowych obecnych w oleju prowadzi nawet do bezpłodności.
Olej lniany na czczo może pić każdy
Picie oleju lnianego na czczo można zalecić każdemu, bez względu na wiek. Można go włączyć do codziennej diety także podczas kuracji odchudzającej – łyżka oleju ma wartość kaloryczną ok. 90 kcal. Dzieciom i młodzieży olej lniany pomoże w rozwoju umysłowym – m.in. ułatwi zapamiętywanie i skupienie. Jest także zalecany kobietom w ciąży i osobom starszym. Jednak najwięcej zalet z jego spożywania można zauważyć dopiero wtedy, gdy pije się go regularnie. Zalecana dawka spożycia oleju na czczo to 1 łyżeczka na dzień – picie nawet tak niewielkiej ilości daje dobre rezultaty. Można go przyjmować także w połączeniu z różnymi produktami spożywczymi, np. z białym twarożkiem. Nie należy jednak przesadzać ze spożywaną ilością, szczególnie w godzinach wieczornych, gdyż może to skutkować zatwardzeniem.
Osoby spożywające olej lniany przed jakimkolwiek posiłkiem stosują różne dawki, lecz standardowo wynosi ona kilka łyżek. Mimo iż zalety zdrowotne oleju są niepodważalne, to niektórych może zniechęcać jego specyficzny, gorzki smak. Producenci oleju dostrzegli ten problem i obecnie dostępne są także wersje oleju pozbawione tej charakterystycznej goryczy. Płyn można także doprawić samodzielnie. Do oleju lnianego pitego na czczo niektórzy dolewają kilka kropel cytryny. Tak doprawiony olej sprawdza się również jako smaczny dodatek do potraw, np. sałatek.
Olej lniany na czczo pomaga zwalczyć zaparcia
Osobom mającym problem z wypróżnianiem często zaleca się kurację z użyciem oleju lnianego. Olej będący pochodną siemienia lnianego używany był w tym celu już od dawna. Poprawia on ogólną kondycję organizmu i uniemożliwia różnym schorzeniom atakowanie go. Co ciekawe, już Hipokrates leczył nim swoich pacjentów, cierpiących na stany zapalne jelit i biegunki.
Łyżka oleju lnianego na czczo umożliwia leczenie zaparć. Produkt posiada duże ilości błonnika i tym samym reguluje proces wypróżniania. Olej chroni także jelita, gdyż otacza je warstwą śluzu, pokrywającego jelito na całej długości. Dzięki temu stolec szybciej pokonuje drogę wewnątrz jelita i nie powoduje dyskomfortu podczas wypróżniania. Po pewnym czasie zaparcia mogą nawet zupełnie ustąpić. Olej lniany regeneruje błonę śluzową przewodu pokarmowego i nie dopuszcza do niej bakterii, grzybów i wirusów. Oprócz tego reguluje także procesy trawienne, ma działanie żółciopędne i rozkurczowe.
Regularne spożywanie łyżki oleju lnianego na czczo daje dobre efekty
Olej lniany, odpowiednio dawkowany na czczo, potrafi zdziałać cuda. Dzięki dostarczaniu do organizmu zawartych w oleju kwasów omega-3 można nawet zahamować rozwój raka piersi i prostaty. Olej lniany wytwarza w organizmie także prostaglandyny serii 1 i 3, zmniejszające stany zapalne w organizmie.
Codzienna dieta pozbawiona oleju lnianego zawsze będzie niekompletna. Bez względu na to, czy zamierza się go spożywać na czczo, czy też w połączeniu z jakimś posiłkiem, zawsze odczuje się korzyści z tego płynące. Dobrym rozwiązaniem jest także dolewanie go do potraw, gdzie obecne jest białko i węglowodany. Skutkiem będzie obniżenie indeksu glikemicznego dania (potrawa będzie bardziej sycąca). Olej ułatwia także przyswajanie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.
Zobacz także:
- Sok z brzozy "obniża ciśnienie, reguluje poziom cukru". Jak samodzielnie wydobyć go z drzewa?
- Właściwości mleka zagęszczonego – które wybrać? Przepisy i kalorie
- Produkty bogate w białko zwierzęce - w czym się znajduje i jak je zastąpić?
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: al62/Getty Images