Dlaczego warto spożywać olej lniany na czczo?

Dlaczego warto pić olej lniany na czczo
Źródło: Dzień Dobry TVN
Oleje i octy do picia – moda czy przepis na zdrowie?
Oleje i octy do picia – moda czy przepis na zdrowie?
Styczeń - zdrowy i silny brzuch (napisy)
Styczeń - zdrowy i silny brzuch (napisy)
Co wydłuża, a co skraca nam życie?
Co wydłuża, a co skraca nam życie?
Choroby, które dostajemy w spadku
Choroby, które dostajemy w spadku
Wynalazek Polaków ratuje życie i zdrowie dzieci
Wynalazek Polaków ratuje życie i zdrowie dzieci
Całoroczne wyzwanie Raczków: styczeń – zdrowy i silny brzuch
Całoroczne wyzwanie Raczków: styczeń – zdrowy i silny brzuch
Czy Polacy dbają o zdrowie swojej wątroby?
Czy Polacy dbają o zdrowie swojej wątroby?
Jak wiatr wpływa na zdrowie człowieka?
Jak wiatr wpływa na zdrowie człowieka?
Zdrowie zaczyna się na talerzu
Zdrowie zaczyna się na talerzu
Owoce czarnego bzu na zdrowie
Owoce czarnego bzu na zdrowie
Turbo miody na turbo zdrowie!
Turbo miody na turbo zdrowie!
Zdrowie rodziny na talerzu
Zdrowie rodziny na talerzu
Pozytywny wpływ śmiechu na zdrowie
Pozytywny wpływ śmiechu na zdrowie
Jak wiatr wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie?
Jak wiatr wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie?
Chodzenie na zdrowie
Chodzenie na zdrowie
Naturalne syropy na zdrowie
Naturalne syropy na zdrowie
Zespół Marfana – choroba wysokich ludzi
Zespół Marfana – choroba wysokich ludzi
Protonoterpia w leczeniu dzieci w Polsce
Protonoterpia w leczeniu dzieci w Polsce
Światowy Dzień Zdrowia Psychicznego
Światowy Dzień Zdrowia Psychicznego
Olej lniany jest źródłem cennych kwasów tłuszczowych. Dzięki swoim właściwościom leczniczym jest stałym elementem różnych diet oczyszczających. Długotrwałe stosowanie oleju lnianego może zapobiec powstawaniu wielu chorób, a dużo korzyści daje spożywanie tego oleju na czczo. Dowiedz się, dlaczego warto to robić.

Prozdrowotne właściwości lnu były znane już w starożytności. Olej tłoczony jest z nasion lnu i wpływa korzystnie na funkcjonowanie całego organizmu.

Zalety spożywania oleju lnianego na czczo

Olej lniany to produkt spożywczy oferujący wiele cennych właściwości zdrowotnych. Jest bogaty w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, których ludzki organizm nie jest w stanie wytworzyć w tak dużych ilościach. Kwasy biorą udział w transporcie lipidów we krwi i obniżają poziom złego cholesterolu. Olej lniany na czczo to element wielu różnych diet, gdyż korzystnie wpływa na metabolizm. Zawarte w nim kwasy z rodziny omega-3 są szczególnie pomocne w walce z miażdżycą. Spożywanie oleju lnianego na czczo wpływa korzystnie na stan błon wszystkich komórek znajdujących się w ludzkim ciele. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe budują wspomniane błony i przyczyniają się m.in. do regulacji ciśnienia tętniczego krwi, układu nerwowego oraz innych procesów życiowych.

Olej lniany spożywany na czczo lub też w pokarmie ma wpływ na pracę narządów rozrodczych. Jego brak w organizmie może być przyczyną różnych chorób i zwiększać ryzyko zarażenia różnymi infekcjami skóry, takimi jak łuszczenie lub odbarwienie. Niedobór w organizmie kwasów tłuszczowych obecnych w oleju prowadzi nawet do bezpłodności.

Olej lniany na czczo może pić każdy

Picie oleju lnianego na czczo można zalecić każdemu, bez względu na wiek. Można go włączyć do codziennej diety także podczas kuracji odchudzającej – łyżka oleju ma wartość kaloryczną ok. 90 kcal. Dzieciom i młodzieży olej lniany pomoże w rozwoju umysłowym – m.in. ułatwi zapamiętywanie i skupienie. Jest także zalecany kobietom w ciąży i osobom starszym. Jednak najwięcej zalet z jego spożywania można zauważyć dopiero wtedy, gdy pije się go regularnie. Zalecana dawka spożycia oleju na czczo to 1 łyżeczka na dzień – picie nawet tak niewielkiej ilości daje dobre rezultaty. Można go przyjmować także w połączeniu z różnymi produktami spożywczymi, np. z białym twarożkiem. Nie należy jednak przesadzać ze spożywaną ilością, szczególnie w godzinach wieczornych, gdyż może to skutkować zatwardzeniem.

Osoby spożywające olej lniany przed jakimkolwiek posiłkiem stosują różne dawki, lecz standardowo wynosi ona kilka łyżek. Mimo iż zalety zdrowotne oleju są niepodważalne, to niektórych może zniechęcać jego specyficzny, gorzki smak. Producenci oleju dostrzegli ten problem i obecnie dostępne są także wersje oleju pozbawione tej charakterystycznej goryczy. Płyn można także doprawić samodzielnie. Do oleju lnianego pitego na czczo niektórzy dolewają kilka kropel cytryny. Tak doprawiony olej sprawdza się również jako smaczny dodatek do potraw, np. sałatek.

Olej lniany na czczo pomaga zwalczyć zaparcia

Osobom mającym problem z wypróżnianiem często zaleca się kurację z użyciem oleju lnianego. Olej będący pochodną siemienia lnianego używany był w tym celu już od dawna. Poprawia on ogólną kondycję organizmu i uniemożliwia różnym schorzeniom atakowanie go. Co ciekawe, już Hipokrates leczył nim swoich pacjentów, cierpiących na stany zapalne jelit i biegunki.

Łyżka oleju lnianego na czczo umożliwia leczenie zaparć. Produkt posiada duże ilości błonnika i tym samym reguluje proces wypróżniania. Olej chroni także jelita, gdyż otacza je warstwą śluzu, pokrywającego jelito na całej długości. Dzięki temu stolec szybciej pokonuje drogę wewnątrz jelita i nie powoduje dyskomfortu podczas wypróżniania. Po pewnym czasie zaparcia mogą nawet zupełnie ustąpić. Olej lniany regeneruje błonę śluzową przewodu pokarmowego i nie dopuszcza do niej bakterii, grzybów i wirusów. Oprócz tego reguluje także procesy trawienne, ma działanie żółciopędne i rozkurczowe.

Regularne spożywanie łyżki oleju lnianego na czczo daje dobre efekty

Olej lniany, odpowiednio dawkowany na czczo, potrafi zdziałać cuda. Dzięki dostarczaniu do organizmu zawartych w oleju kwasów omega-3 można nawet zahamować rozwój raka piersi i prostaty. Olej lniany wytwarza w organizmie także prostaglandyny serii 1 i 3, zmniejszające stany zapalne w organizmie.

Codzienna dieta pozbawiona oleju lnianego zawsze będzie niekompletna. Bez względu na to, czy zamierza się go spożywać na czczo, czy też w połączeniu z jakimś posiłkiem, zawsze odczuje się korzyści z tego płynące. Dobrym rozwiązaniem jest także dolewanie go do potraw, gdzie obecne jest białko i węglowodany. Skutkiem będzie obniżenie indeksu glikemicznego dania (potrawa będzie bardziej sycąca). Olej ułatwia także przyswajanie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości