Przepisy na dania kuchni śląskiej: rolady, kluski, modra kapusta i szpajza

IMG_5929
Śląska rozpusta – kluski, rolada i modra kapusta
Źródło: Dzień Dobry TVN
Kuchnia śląska to kulinarny tygiel - połączenie wpływów polskich, niemieckich, austriackich i czeskich. Potrawy tego regionu przygotował w Dzień Dobry TVN Mateusz Guncel, finalista programu MasterChef. Jak zrobić rolady, kluski śląskie, modrą kapustę i szpajzę? Sprawdź przepisy.

Sekrety kuchni Mateusza Guncela

Trick rolady śląskie: rolady najlepiej smażyć i dusić w żeliwnym naczynku - szybciej zmiękną i będą idealnie wysmażone!

Trick kluski śląskie: jeżeli lubimy gumiklejzy; dolewamy 2-3 łyżki oleju - nasze kluseczki będą elastyczne i jędrne! Zetrzyj surowego ziemniaka do ciasta na kluski - zyskają szary kolor i wyjątkowy smak!

Trick kapusta modra: Wlej ocet do ugotowanej kapusty przed odcedzeniem - dzięki temu zachowasz jej piękny modry kolor!

Trick szpajza: Szpajza to śląski deser, który po zrobieniu musi stężeć. Zastąp żelatynę agarem, a Twój deser stężeje szybciej nawet w temperaturze pokojowej!

Rolada, kluski śląskie, kapusta modra
Rolada, kluski śląskie, kapusta modra
Rolada, kluski śląskie, kapusta modra
Źródło: Mateusz Grochocki/East News

Rolady śląskie - przepis

  • 500 g mięsa wieprzowego bez kości ( najlepiej karkówka)
  • 200 g tłustego boczek (słoniny)
  • 2 cebule białe
  • 200 g ogórków kiszonych
  • 200 ml musztardy stołowej
  • Sól
  • Pieprz
  • biała nić

Sposób przygotowania:

  1. Mięso kroimy na 2 cm plastry, następnie wyklepujemy je na cienką warstwę, przyprawiamy solą i pieprzem, smarujemy musztardą mięso z wewnętrznej strony.
  2. Podgardle, cebule i ogórek kiszony kroimy w długie paski (cebulę w piórka) mieszamy z resztą musztardy i układamy je na mięso.
  3. Zawijamy jak gołąbki, następnie nawijamy nić, tak by nasz farsz nie wypadł podczas smażenia i duszenia.
  4. Rolady smażymy na brązowy kolor, następnie zalewamy wodą do wysokości mięsa, dusimy do miękkości, około 2 godziny.

Kluski śląskie - przepis

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków
  • 500 g mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • Sól

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obieramy, gotujemy w mocno osolonej wodzie.
  2. Po ugotowaniu gnieciemy bardzo dokładnie, tak, by nasza masa ziemniaczana była bez grudek.
  3. Gotowe ziemniaki dzielimy w misce na 4 części, następnie jedną część wyciągamy na bok i zasypujemy mąką ziemniaczaną dziurę, którą powstała z wyciągnięcia ziemniaków.
  4. Dodajemy 2 jajka, wlewamy nasz olej (opcjonalnie na gumiklejzy) i wyrabiamy nasze kluski.
  5. Ciasto powinno być bardzo ciepłe, gdyż wtedy unikniemy pęknięć w kluskach.
  6. Formujemy kulki lub też kulki z dziurką w środku.
  7. Gotujemy w gotującej, osolonej wodzie przez około 5-7 minut.

Modra kapusta - przepis

Składniki:

  • 1/2 główki kapusty czerwonej
  • 200 g tłustego boczek (słoniny)
  • 4 cebule
  • 100 ml octu jabłkowego
  • 2 jabłka
  • Sól
  • Cukier
  • Pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę szatkujemy na cienkie paski, następnie zalewamy wrzątkiem i gotujemy do miękkości.
  2. W międzyczasie, kroimy nasze podgardle i cebule w drobną kosteczkę i smażymy do wytopienia oraz zeszklenia cebuli.
  3. Gdy kapusta już zmięknie, zalewamy naszym octem, mieszamy i odcedzamy.
  4. Zawartość naszej patelni wlewamy do naszej odsączonej kapusty, wcieramy nasze obrane jabłka, mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem i cukrem.

Szpajza - przepis

szpajza - śląski deser
szpajza - śląski deser
szpajza - śląski deser
Źródło: Mateusz Grochocki/East News

Składniki:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 200 ml wody
  • sok z 1/2 cytryny
  • skórka z cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Jajka myjemy pod wrzątkiem, by uniknąć salmonelli.
  2. Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli.
  3. Z żółtek ubijamy kogiel-mogiel wraz z cukrem.
  4. Żelatynę namaczamy w ciepłej wodzie, by napęczniała.
  5. Po napęcznieniu żelatyny łączymy nasze 3 masy w jedność, mieszając bardzo delikatnie, tak by nasza szpajza była bardzo napowietrzona.
  6. Wlewamy nasz sok z cytryny oraz dodajemy naszą startą skórkę z cytryny.
  7. Deser najlepiej odstawić do lodówki na około 2-3 godziny do stężenia.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości