kuchnia śląska

    kuchnia śląska

    Kuchnia śląska to niezwykłe, regionalne połączenie smaków polskich z elementami niemieckimi. Jedną ze sztandarowych potraw regionu są słynne kluski śląskie w zestawie z roladą i modrą kapustą. Oczywiście znaleźć tu można wiele innych propozycji, również tych nowoczesnych, ale czerpiących z tradycji. Właśnie taką potrawą są kulebele.

    Za sprawą Mariusza Malinowskiego i mistrza cukiernictwa Ryszarda Brola mogliśmy w kuchni Dzień Dobry TVN spróbować śląskich, karnawałowych przysmaków. Jak robi się ser z kminkiem, wołowinę z musem z musztardy i krupnik?

    W ramach cyklu „Smaki regionów”, który przygotowujemy wspólnie z Tele Magazynem i Tele Programem uczestnik MasterChefa Grzegorz Bien przygotował w Dzień Dobry TVN dania z kuchni śląskiej: wodzionkę, szpajzę i hekele.

    Grzegorz Bien odpadł z Masterchfera, ale jego kariera ciągle się rozwija. Jak twierdzi, poszedł do programu, aby pokazać, że śląskiego nie trzeba się wstydzić. Co o popularności kucharza myśli jego rodzina, która na co dzień zajmuje się piekarstwem? O tym jak ważna na Śląsku jest tradycja rozmawialiśmy w Dzień Dobry TVN z wielopokoleniową familią Bienów.

    Kucharz Andrzej Polan specjalnie dla wszystkich Baś przygotował w Dzień Dobry TVN potrawy kuchni śląskiej: karminadle, czyli kotlety mielone z oscypkiem, ciapkapustę, czyli puree ziemniaczane z kapustą i boczkiem, grzybowe kluski śląskie i krupniok jak kotlet domowy. Wszystkim Barbarom składamy najserdeczniejsze życzenia! Kto z Was lubi kluski z dziurką?