Sebastian Olma, ulubieniec widzów Dzień Dobry TVN i Dzień Dobry Wakacje, wybrał się na Śląsk. Podróż w poszukiwaniu tradycyjnych smaków rozpoczął w Wiśle. Czego dowiedział się o kuchni tego regionu?
Jak zrobić gofry z pieprzowym krowim serem, gruszkami karmelizowanymi miodem i świeżymi kwiatami, letnią sałatkę z ziołami, bundzem i dressingiem miodowym oraz placki twarogowe z letnimi owocami, miodem i nasturcją?
W kuchni Dzień Dobry TVN trwa cykl "W marcu jak w garncu", w którym wspólnie poznajemy tradycyjne i regionalne smaki, niekiedy w nieco innym wydaniu. Daria Ładocha przygotowała dania kuchni śląskiej z nowoczesną nutą. Jak zrobić kluski śląskie, ciapkapustę, sos z boczniaków, zrazy zawijane i apfelmus z żurawiną i lodami?
Kuchnia śląska to kulinarny tygiel - połączenie wpływów polskich, niemieckich, austriackich i czeskich. Potrawy tego regionu przygotował w Dzień Dobry TVN Mateusz Guncel, finalista programu MasterChef. Jak zrobić rolady, kluski śląskie, modrą kapustę i szpajzę? Sprawdź przepisy.
W Dzień Dobry TVN karnawał w wersji śląskiej i Chop w kuchni.
W Dzień Dobry TVN Klaudiusz Kaufmann, czyli Chop w kuchni, przedstawił śląskie przepisy na karnawał. Sprawdź, jak przygotować hekele, czyli śląską sałatkę śledziową.
Sprawdź przepis z kuchni Dzień Dobry TVN.
Sprawdź przepis z kuchni Dzień Dobry TVN.
Serula to tradycyjna zupa ze Śląska. Do jej przygotowania potrzebnych jest kilka prostych składników, ale to ich umiejętne połączenie jest gwarancją sukcesu. Sprawdź nasz przepis na serulę z dodatkiem oscypka.
Kuchnia śląska to niezwykłe, regionalne połączenie smaków polskich z elementami niemieckimi. Jedną ze sztandarowych potraw regionu są słynne kluski śląskie w zestawie z roladą i modrą kapustą. Oczywiście znaleźć tu można wiele innych propozycji, również tych nowoczesnych, ale czerpiących z tradycji. Właśnie taką potrawą są kulebele.
Za sprawą Mariusza Malinowskiego i mistrza cukiernictwa Ryszarda Brola mogliśmy w kuchni Dzień Dobry TVN spróbować śląskich, karnawałowych przysmaków. Jak robi się ser z kminkiem, wołowinę z musem z musztardy i krupnik?
W ramach cyklu „Smaki regionów”, który przygotowujemy wspólnie z Tele Magazynem i Tele Programem uczestnik MasterChefa Grzegorz Bien przygotował w Dzień Dobry TVN dania z kuchni śląskiej: wodzionkę, szpajzę i hekele.
Grzegorz Bien odpadł z Masterchfera, ale jego kariera ciągle się rozwija. Jak twierdzi, poszedł do programu, aby pokazać, że śląskiego nie trzeba się wstydzić. Co o popularności kucharza myśli jego rodzina, która na co dzień zajmuje się piekarstwem? O tym jak ważna na Śląsku jest tradycja rozmawialiśmy w Dzień Dobry TVN z wielopokoleniową familią Bienów.
Kucharz Andrzej Polan specjalnie dla wszystkich Baś przygotował w Dzień Dobry TVN potrawy kuchni śląskiej: karminadle, czyli kotlety mielone z oscypkiem, ciapkapustę, czyli puree ziemniaczane z kapustą i boczkiem, grzybowe kluski śląskie i krupniok jak kotlet domowy. Wszystkim Barbarom składamy najserdeczniejsze życzenia! Kto z Was lubi kluski z dziurką?