Ajntopf i śląsko szpajze cytrynowo, czyli kuchnia śląska z nutką nowoczesności

szpajza - śląski deser
szpajza - śląski deser
Źródło: Mateusz Grochocki/East News
W kuchni Dzień Dobry Wakacje Łukasz Szymon Gamoń, charyzmatyczny szef kuchni pochodzący z Rybnika, przygotował dania kuchni śląskiej z nowoczesnymi akcentami. Sprawdź, jak zrobić roladę wołową na placku z białej kluski z musem z modrej kapusty, ajntopf, czyli śląskie danie jednogarnkowe, burger z hałskyjzom i śląsko szpajze cytrynowo. 

Rolada wołowa na placku z białej kluski z musem z modrej kapusty - przepis

Składniki:

  • 1,2 kg górnej zrazowej,
    • 500 g ogórków kiszonych,
      • 500 g cebuli,
        • 300 g kiełbasy dobrej jakości,
          • 300 g wędzonego boczku,
            • 500 g musztardy stołowej lub kremowej,
              • rolka sznurka do rolad,
                • przyprawy: papryka słodka, sól, pieprz,
                  • 200 g masła,
                    • 1 kg ziemniaków,
                      • 2 jaja,
                        • 1 kg skrobi ziemniaczanej,
                          • 1 kg kapusty czerwonej,
                            • 200 g boczku,
                              • 200 g cebuli,
                                • 500 g jabłek,
                                  • 500 ml octu spirytusowego,
                                    • 1 kg cukru,
                                      • 500 g mąki kukurydzianej,
                                        • 200 ml magi,
                                          • ziele angielskie,
                                            • liść laurowy.

                                              Sposób przygotowania:

                                              Mięso porcjujemy po 0,2 kg, rozbijamy młotkiem. Farsz do rolady - kiełbasę, boczek, wędzonkę i ogórki kroimy w paski i doprawiamy musztardą. Farsz kładziemy na rolady i zwijamy sznurkiem, dusimy z dodatkiem skór z boczku i cebuli około2 h.

                                              Placek z Kluski – ziemniaki gotujemy do miękkości, przeciskamy przez praskę, dodajemy 1/3 części mąki ziemniaczanej i jaja, mieszamy i formujemy placki grubości 0,5 cm kluski. Placek smażymy na suchej patelni do zrumienienia.

                                              Mus z modrej - kapustę szatkujemy, gotujemy do miękkości, zalewamy octem i odcedzamy. Przesmażony boczek z cebulą i jabłkiem łączymy z kapustą, doprawiamy cukrem solą i miksujemy na gładką masę.

                                              Ajntopf śląskie, danie jednogarnkowe - przepis

                                              Składniki:

                                              • 300 g ziemniaków,
                                                • 100 g fasolki szparagowej,
                                                  • mały kalafior,
                                                    • 2 duże kalarepy,
                                                      • duża marchew,
                                                        • mały seler z liśćmi,
                                                          • pietruszka z nacią,
                                                            • por,
                                                              • 1000 g mięsa gulaszowego,
                                                                • ¼ główki białej kapusty,
                                                                  • 250 ml śmietany,
                                                                    • 2 l wody,
                                                                      • sól.

                                                                        Sposób przygotowania:

                                                                        Ziemniaki i warzywa umyć i rozdrobnić (ziemniaki, marchew, seler, pietruszkę, kalarepę, kapustę), por pokroić w plasterki, fasolkę w ukośne kawałki, kalafior podzielić na różyczki, posiekać zieleninę. Warzywa ugotować we wrzącej solonej wodzie, przy czym kalafior dodać nieco później. Mięso gulaszowe poddusić, a następnie dodać do zupy. Na koniec dodać zahartowaną śmietanę oraz posiekaną zieleninę.

                                                                        Burger z hałskyjzom - przepis

                                                                        Składniki:

                                                                        • 5 czarnych bułek hamburgerowych,
                                                                          • 1 kg sera domowego z kminkiem,
                                                                            • 200 g mixu sałat,
                                                                              • 200 g rukoli,
                                                                                • 10 jaj,
                                                                                  • 500 g bułki tartej
                                                                                    • 1 kg mąki pszennej,
                                                                                      • 800 majonezu,
                                                                                        • 200 g musztardy francuskiej,
                                                                                          • 200 ml miodu,
                                                                                            • kminek tarty,
                                                                                              • sól,
                                                                                                • pieprz,
                                                                                                  • chili.

                                                                                                    Sposób przygotowania:

                                                                                                    Twaróg kruszymy do metalowej miski. Dodajemy kminek i sól do smaku, a następnie mieszamy, nakrywamy płóciennym ręcznikiem i odkładamy na co najmniej 7 dni w ciepłe miejsce. Codziennie trzeba go trochę przemieszać. Musimy liczyć się z tym, że po kilku dniach ser będzie wydzielał intensywny zapach, a na jego powierzchni pojawi się zgliwiała, mazista warstwa. Po tygodniu ser przekładamy do rondla, dodajemy masło i podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając. Musimy uważać, żeby ser się nie zagotował, bo pojawią się grudki.

                                                                                                    Kiedy twaróg dokładnie się rozpuści, zdejmujemy go z ognia i dodajemy rozbełtane jajko, energicznie mieszając. Przelewamy ser do małego glinianego garnuszka i czekamy, aż stwardnieje. Kroimy nożem grubsze plastry i kładziemy na chleb. Z sera formujemy okrągłe krążki wstawiamy do lodówki na 20 min. Później panierujemy i smażymy na głębokim tłuszczu do złotego koloru.

                                                                                                    Na gotowe kotlety układamy ser cheddar i zapiekamy 5 min. 180 st. C razem z bułką. W międzyczasie robimy jajko sadzone i sos. Majonez mieszamy z musztardą francuską i kminkiem z dodatkiem odrobiny miodu. Układamy na bułkę sałaty i rukolę kotlet z hałskyjzy, na górę jajo i sporo sosu. I wcinamy.

                                                                                                    Śląsko szpajza cytrnowo - przepis

                                                                                                    Składniki:

                                                                                                    • 5 jajek (sparzone; białka oddzielone od żółtek),
                                                                                                      • 5 łyżek cukru,
                                                                                                        • 5 łyżeczek żelatyny,
                                                                                                          • ½ szklanki wody,
                                                                                                            • sok z 2 cytryn (sparzoną skórkę z wyszorowanej cytryny można wykorzystać do dekoracji),
                                                                                                              • kurkuma,
                                                                                                                • kwasek cytrynowy w płynie,
                                                                                                                  • 200 g śliwek węgierek,
                                                                                                                    • 200 g truskawek,
                                                                                                                      • 200 g malin,
                                                                                                                        • 200 g jagód,
                                                                                                                          • cukier puder,
                                                                                                                            • świeża mięta.

                                                                                                                              Sposób przygotowania:

                                                                                                                              Jaja parzymy i oddzielamy żółtka od białek. Osobno ubijamy żółtka i białka z dodatkiem cukru i kurkumy. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie. Łączymy białko z żółtkami, dodajemy żelatynę, skórkę z cytryny i sok z cytryny. Do pucharków wkładamy owoce, zalewamy przygotowaną masą i wkładamy do lodówki na 1 h. Po wyciągnięciu dekorujemy owocami i złotem i mniam.

                                                                                                                              Zobacz także:

                                                                                                                              Autor: Teofila Siewko

                                                                                                                              Źródło: Łukasz Szymon Gamoń

                                                                                                                              Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Grochocki/East News

                                                                                                                              podziel się:

                                                                                                                              Pozostałe wiadomości

                                                                                                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                                              Materiał promocyjny

                                                                                                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana