Rolada wołowa na placku z białej kluski z musem z modrej kapusty - przepis
Składniki:
- 1,2 kg górnej zrazowej,
- 500 g ogórków kiszonych,
- 500 g cebuli,
- 300 g kiełbasy dobrej jakości,
- 300 g wędzonego boczku,
- 500 g musztardy stołowej lub kremowej,
- rolka sznurka do rolad,
- przyprawy: papryka słodka, sól, pieprz,
- 200 g masła,
- 1 kg ziemniaków,
- 2 jaja,
- 1 kg skrobi ziemniaczanej,
- 1 kg kapusty czerwonej,
- 200 g boczku,
- 200 g cebuli,
- 500 g jabłek,
- 500 ml octu spirytusowego,
- 1 kg cukru,
- 500 g mąki kukurydzianej,
- 200 ml magi,
- ziele angielskie,
- liść laurowy.
Sposób przygotowania:
Mięso porcjujemy po 0,2 kg, rozbijamy młotkiem. Farsz do rolady - kiełbasę, boczek, wędzonkę i ogórki kroimy w paski i doprawiamy musztardą. Farsz kładziemy na rolady i zwijamy sznurkiem, dusimy z dodatkiem skór z boczku i cebuli około2 h.
Placek z Kluski – ziemniaki gotujemy do miękkości, przeciskamy przez praskę, dodajemy 1/3 części mąki ziemniaczanej i jaja, mieszamy i formujemy placki grubości 0,5 cm kluski. Placek smażymy na suchej patelni do zrumienienia.
Mus z modrej - kapustę szatkujemy, gotujemy do miękkości, zalewamy octem i odcedzamy. Przesmażony boczek z cebulą i jabłkiem łączymy z kapustą, doprawiamy cukrem solą i miksujemy na gładką masę.
Ajntopf śląskie, danie jednogarnkowe - przepis
Składniki:
- 300 g ziemniaków,
- 100 g fasolki szparagowej,
- mały kalafior,
- 2 duże kalarepy,
- duża marchew,
- mały seler z liśćmi,
- pietruszka z nacią,
- por,
- 1000 g mięsa gulaszowego,
- ¼ główki białej kapusty,
- 250 ml śmietany,
- 2 l wody,
- sól.
Sposób przygotowania:
Ziemniaki i warzywa umyć i rozdrobnić (ziemniaki, marchew, seler, pietruszkę, kalarepę, kapustę), por pokroić w plasterki, fasolkę w ukośne kawałki, kalafior podzielić na różyczki, posiekać zieleninę. Warzywa ugotować we wrzącej solonej wodzie, przy czym kalafior dodać nieco później. Mięso gulaszowe poddusić, a następnie dodać do zupy. Na koniec dodać zahartowaną śmietanę oraz posiekaną zieleninę.
Burger z hałskyjzom - przepis
Składniki:
- 5 czarnych bułek hamburgerowych,
- 1 kg sera domowego z kminkiem,
- 200 g mixu sałat,
- 200 g rukoli,
- 10 jaj,
- 500 g bułki tartej
- 1 kg mąki pszennej,
- 800 majonezu,
- 200 g musztardy francuskiej,
- 200 ml miodu,
- kminek tarty,
- sól,
- pieprz,
- chili.
Sposób przygotowania:
Twaróg kruszymy do metalowej miski. Dodajemy kminek i sól do smaku, a następnie mieszamy, nakrywamy płóciennym ręcznikiem i odkładamy na co najmniej 7 dni w ciepłe miejsce. Codziennie trzeba go trochę przemieszać. Musimy liczyć się z tym, że po kilku dniach ser będzie wydzielał intensywny zapach, a na jego powierzchni pojawi się zgliwiała, mazista warstwa. Po tygodniu ser przekładamy do rondla, dodajemy masło i podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając. Musimy uważać, żeby ser się nie zagotował, bo pojawią się grudki.
Kiedy twaróg dokładnie się rozpuści, zdejmujemy go z ognia i dodajemy rozbełtane jajko, energicznie mieszając. Przelewamy ser do małego glinianego garnuszka i czekamy, aż stwardnieje. Kroimy nożem grubsze plastry i kładziemy na chleb. Z sera formujemy okrągłe krążki wstawiamy do lodówki na 20 min. Później panierujemy i smażymy na głębokim tłuszczu do złotego koloru.
Na gotowe kotlety układamy ser cheddar i zapiekamy 5 min. 180 st. C razem z bułką. W międzyczasie robimy jajko sadzone i sos. Majonez mieszamy z musztardą francuską i kminkiem z dodatkiem odrobiny miodu. Układamy na bułkę sałaty i rukolę kotlet z hałskyjzy, na górę jajo i sporo sosu. I wcinamy.
Śląsko szpajza cytrnowo - przepis
Składniki:
- 5 jajek (sparzone; białka oddzielone od żółtek),
- 5 łyżek cukru,
- 5 łyżeczek żelatyny,
- ½ szklanki wody,
- sok z 2 cytryn (sparzoną skórkę z wyszorowanej cytryny można wykorzystać do dekoracji),
- kurkuma,
- kwasek cytrynowy w płynie,
- 200 g śliwek węgierek,
- 200 g truskawek,
- 200 g malin,
- 200 g jagód,
- cukier puder,
- świeża mięta.
Sposób przygotowania:
Jaja parzymy i oddzielamy żółtka od białek. Osobno ubijamy żółtka i białka z dodatkiem cukru i kurkumy. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie. Łączymy białko z żółtkami, dodajemy żelatynę, skórkę z cytryny i sok z cytryny. Do pucharków wkładamy owoce, zalewamy przygotowaną masą i wkładamy do lodówki na 1 h. Po wyciągnięciu dekorujemy owocami i złotem i mniam.
Zobacz także:
- Przepisy na dania kuchni śląskiej: rolady, kluski, modra kapusta i szpajza
- Kulebele - wariacja na temat śląskiej kuchni
- Dania kuchni śląskiej z nowoczesną nutą. Przepisy Darii Ładochy na kluski śląskie, ciapkapustę, sos z boczniaków, zrazy i apfelmus z żurawiną i lodami
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Łukasz Szymon Gamoń
Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Grochocki/East News