Ciekawy pomysł na obiad? Wypróbuj węgierski kociołek z papryką i grzybami

Źródło: Dzień Dobry Wakacje
Smaczne dania, które przyrządzisz w ogrodzie
Smaczne dania, które przyrządzisz w ogrodzie
Zielono na talerzu
Zielono na talerzu
Szparagowe love
Szparagowe love
Dyniowe przysmaki
Dyniowe przysmaki
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Śniadania na słodko i wytrawnie
Śniadania na słodko i wytrawnie
Ziemniak ziemniakowi ziemniakiem
Ziemniak ziemniakowi ziemniakiem
Niezłe jaja w kuchni
Niezłe jaja w kuchni
Kuchnia obfita w nabiał
Kuchnia obfita w nabiał
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Szlachetna kuchnia
Szlachetna kuchnia
Ryba na piątek według Sebastiana Olmy
Ryba na piątek według Sebastiana Olmy
Cynamonowa kuchnia Sebastiana Olmy
Cynamonowa kuchnia Sebastiana Olmy
Miodowa kuchnia Sebastiana Olmy
Miodowa kuchnia Sebastiana Olmy
Śródziemnomorskie specjały Sebastiana Olmy
Śródziemnomorskie specjały Sebastiana Olmy
Zapiekane obiady Sebastiana Olmy
Zapiekane obiady Sebastiana Olmy
Dania na parze od Sebastiana Olmy
Dania na parze od Sebastiana Olmy
Naleśnikowa kuchnia Sebastiana Olmy
Naleśnikowa kuchnia Sebastiana Olmy
Przepis na udaną Wielkanoc
Przepis na udaną Wielkanoc
Pomidorowa kuchnia Sebastiana Olmy
Pomidorowa kuchnia Sebastiana Olmy
Letni obiad z sezonowych warzyw, który można przygotować nie tylko w domu? To idealny opis węgierskiego kociołka z papryką i grzybami, który przygotował Sebastian Olma w kuchni Dzień Dobry Wakacje. Sprawdź jego przepis.

Kociołek węgierski z papryką i grzybami - przepis

Składniki:

  • 1 kg karkówki wieprzowej,
    • sól i pieprz do smaku,
      • łyżka słodkiej papryki,
        • łyżka ostrej papryki,
          • łyżka suszonego majeranku,
            • mąka pszenna do obtoczenia,
              • olej do smażenia,
                • 3 białe cebule,
                  • 1 kg pieczarki,
                    • po jednej papryce z miksu kolorowych,
                      • 100 g koncentratu pomidorowego,
                        • 2 łyżki cukru,
                          • 5 liści laurowych,
                            • 5 kulek ziela angielskiego,
                              • woda do zalania,
                                • 50 g muszardy francuskiej,
                                  • pęczek natki pietruszki.

                                    Sposób przygotowania węgierskiego kociołka

                                    Mięso wieprzowe pokrój w kostkę, dopraw do smaku solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką a także majerankiem. Mięso przed smażeniem lekko obtocz w mące i smaż na oleju aż będzie złote.

                                    Do garnka dodaj pokrojoną białą cebulę, pieczarki, paprykę i czosnek. Smaż na małym ogniu około 10 minut, następnie dodaj koncentrat pomidorowy, cukier, listek laurowy i ziele angielskie, wodą (lub bulion) wszystko razem dusimy aż cebula będzie miękka.

                                    Mięso w sosie dusimy tak długo aż zmięknie, pod koniec gotowania doprawiamy do smaku, dodajemy musztardę i posiekaną natkę pietruszki.

                                    Zobacz także:

                                    Autor: Teofila Siewko

                                    Źródło: Sebastian Olma

                                    Źródło zdjęcia głównego: Aleksandra Podedworna/Dzień Dobry TVN

                                    podziel się:

                                    Pozostałe wiadomości

                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                    Materiał promocyjny

                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana