Kociołek węgierski z papryką i grzybami - przepis
Składniki:
- 1 kg karkówki wieprzowej,
- sól i pieprz do smaku,
- łyżka słodkiej papryki,
- łyżka ostrej papryki,
- łyżka suszonego majeranku,
- mąka pszenna do obtoczenia,
- olej do smażenia,
- 3 białe cebule,
- 1 kg pieczarki,
- po jednej papryce z miksu kolorowych,
- 100 g koncentratu pomidorowego,
- 2 łyżki cukru,
- 5 liści laurowych,
- 5 kulek ziela angielskiego,
- woda do zalania,
- 50 g muszardy francuskiej,
- pęczek natki pietruszki.
Sposób przygotowania węgierskiego kociołka
Mięso wieprzowe pokrój w kostkę, dopraw do smaku solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką a także majerankiem. Mięso przed smażeniem lekko obtocz w mące i smaż na oleju aż będzie złote.
Do garnka dodaj pokrojoną białą cebulę, pieczarki, paprykę i czosnek. Smaż na małym ogniu około 10 minut, następnie dodaj koncentrat pomidorowy, cukier, listek laurowy i ziele angielskie, wodą (lub bulion) wszystko razem dusimy aż cebula będzie miękka.
Mięso w sosie dusimy tak długo aż zmięknie, pod koniec gotowania doprawiamy do smaku, dodajemy musztardę i posiekaną natkę pietruszki.
Zobacz także:
- Kociołek do ogniska. Co można w nim ugotować? Poznaj dania i przepisy
- Sezonowe, świeże smaki bez marnowania żywności? Wypróbuj przepisy Grzegorza Zawieruchy
- Gotowanie w kociołku to walka z żywiołem
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Sebastian Olma
Źródło zdjęcia głównego: Aleksandra Podedworna/Dzień Dobry TVN
podziel się: