Materiał promocyjny

Sezonowe, świeże smaki bez marnowania żywności? Wypróbuj przepisy Grzegorza Zawieruchy

Ser w roli głównej
Źródło: Dzień Dobry TVN
Nie masz pomysłu na obiad? Wypróbuj przepisy Grzegorza Zawieruchy na pyszne dania, które łączą w sobie świeże i sezonowe składniki, nowe smaki i do tego są w duchu "zero waste". Sprawdź, jak zrobić faszerowane papryki z serem śródziemnomorskim i mieloną jagnięciną, roladki z grillowanego bakłażana, boczku i sera śródziemnomorskiego oraz placuszki pszenne z sosem romesco, świeżą bazylią i serem śródziemnomorskim.

Faszerowane papryki z serem Apetina i mieloną jagnięciną - przepis

Składniki:

  • 4 mieszane papryki czerwona i zielona,
    • opakowanie sera Apetina,
      • oliwa z oliwek,
        • 400 g mielonej jagnięciny,
          • duża cebula,
            • 2 ząbki czosnku,
              • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu,
                • łyżeczka suszonej mięty,
                  • 250 g ugotowanego ryżu basmanti,
                    • mały pęczek natki pietruszki,
                      • 250 ml passaty pomidorowej,
                        • 100 ml bulionu drobiowego.

                          Dodatki: gałązki świeżej kolendry.

                          Sposób przygotowania:

                          Do garnka z grubym dnem wlewamy passatę, mieszamy z dwoma łyżkami oliwy i bulionem. Doprawiamy sos solą, miętą i cynamonem. Odcinamy czubki papryk, usuwamy nasiona i skrapiamy delikatnie oliwą. W międzyczasie na oliwie obsmażamy mięso. Dodajemy posiekaną cebulę i czosnek. Po chwili doprawiamy sos solą, pieprzem, cynamonem i miętą. Po kilku minutach dodajemy ugotowany ryż i posiekaną pietruszkę. Na końcu pokruszony ser Apetina. Faszerujemy papryki i układamy do wcześniej przygotowanego sosu. Gotujemy na małym ogniu przez około 30 minut.

                          Roladki z grillowanego bakłażana, boczku i sera Apetina - przepis

                          Składniki:

                          • bakłażan,
                            • 6-8 plastrów boczku wędzonego parzonego,
                              • opakowanie sera Apetina,
                                • 1/2 łyżeczki suszonego oregano,
                                  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich,
                                    • sól i pieprz.

                                      Sposób przygotowania:

                                      Bakłażana kroimy w podłużne plastry. Solimy i odstawiamy na 5 minut, aby zmiękł i puścił wodę. Następnie układamy na nim boczek, kilka kostek sera Apetina. Zawijamy w roladki i układamy w naczyniu żaroodpornym. Solimy, pieprzymy i doprawiamy według uznania. Delikatnie skrapiamy oliwą. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 170 stopni.

                                      Placuszki pszenne z sosem romesco, świeża bazylią i serem Apetina - przepis

                                      Składniki:

                                      • opakowanie sera Apetina.

                                        Składniki na placuszki pszenne:

                                        • 3 szklanki pszennej mąki,
                                          • czubata łyżka masła,
                                            • czubata łyżeczka soli,
                                              • 3/4 szklanki wody.

                                                Składniki na sos romesco:

                                                • ½ papryczki chili,
                                                  • 8 łyżek oliwy z oliwek,
                                                    • łyżka octu z czerwonego wina,
                                                      • sucharek,
                                                        • 10 prażonych migdałowych,
                                                          • mała główka czosnku,
                                                            • 2 pomidory,
                                                              • 3 małe słodkie czerwone papryki,
                                                                • 10 prażonych orzechów laskowych,
                                                                  • sól i pieprz.

                                                                    Dodatki:

                                                                    • bazylia,
                                                                      • rukola.

                                                                        Sposób przygotowania:

                                                                        Placuszki pszenne: Do 2,5 szklanki przesianej mąki dodajemy sól. W środku robimy dołek i stopniowo dolewamy wody. Ciasto powinno być gładkie. Wyrobioną masę przykrywamy ścierką i odstawiamy na około godzinę. Po tym czasie wyrabiamy je przez kilka minut. Ciasto dzielimy na 12 kawałków i formujemy kulki. Każdą porcję rozwałkujemy i przed smażeniem smarujemy oliwą z oliwek. Na patelni z grubym dnem smażymy każdą porcję osobno. Około 2-3 minuty z każdej strony. Usmażone placki układamy jeden na drugim, żeby nie straciły ciepła. Przykrywamy ścierką.

                                                                        Sos romesco: Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Pomidory, główkę czosnku owijamy w folię aluminiową. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 200 stopni. Paprykę blanszujemy, obieramy i studzimy. Opróżniamy z miąższu. Gdy pomidory i czosnek ostygną obieramy ze skórki. Miksujemy miąższ papryki, czosnek, pomidory z orzechami laskowymi, migdałami i sucharami namoczonymi wcześniej w occie. W trakcie miksowania dodajemy powoli oliwę. Doprawiamy solą i pieprzem. Odkładamy do lodówki na 1h (najlepiej 24h).

                                                                        Przed podaniem posypujemy posiekaną bazylią i dodajemy ser Apetina. Serwujemy z placuszkami pszennymi.

                                                                        Zobacz także:

                                                                        Źródło: Grzegorz Zawierucha

                                                                        Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN

                                                                        Materiał promocyjny
                                                                        podziel się:

                                                                        Pozostałe wiadomości

                                                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                        Materiał promocyjny

                                                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana