Faszerowane papryki z serem Apetina i mieloną jagnięciną - przepis
Składniki:
- 4 mieszane papryki czerwona i zielona,
- opakowanie sera Apetina,
- oliwa z oliwek,
- 400 g mielonej jagnięciny,
- duża cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu,
- łyżeczka suszonej mięty,
- 250 g ugotowanego ryżu basmanti,
- mały pęczek natki pietruszki,
- 250 ml passaty pomidorowej,
- 100 ml bulionu drobiowego.
Dodatki: gałązki świeżej kolendry.
Sposób przygotowania:
Do garnka z grubym dnem wlewamy passatę, mieszamy z dwoma łyżkami oliwy i bulionem. Doprawiamy sos solą, miętą i cynamonem. Odcinamy czubki papryk, usuwamy nasiona i skrapiamy delikatnie oliwą. W międzyczasie na oliwie obsmażamy mięso. Dodajemy posiekaną cebulę i czosnek. Po chwili doprawiamy sos solą, pieprzem, cynamonem i miętą. Po kilku minutach dodajemy ugotowany ryż i posiekaną pietruszkę. Na końcu pokruszony ser Apetina. Faszerujemy papryki i układamy do wcześniej przygotowanego sosu. Gotujemy na małym ogniu przez około 30 minut.
Roladki z grillowanego bakłażana, boczku i sera Apetina - przepis
Składniki:
- bakłażan,
- 6-8 plastrów boczku wędzonego parzonego,
- opakowanie sera Apetina,
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano,
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
Bakłażana kroimy w podłużne plastry. Solimy i odstawiamy na 5 minut, aby zmiękł i puścił wodę. Następnie układamy na nim boczek, kilka kostek sera Apetina. Zawijamy w roladki i układamy w naczyniu żaroodpornym. Solimy, pieprzymy i doprawiamy według uznania. Delikatnie skrapiamy oliwą. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 170 stopni.
Placuszki pszenne z sosem romesco, świeża bazylią i serem Apetina - przepis
Składniki:
- opakowanie sera Apetina.
Składniki na placuszki pszenne:
- 3 szklanki pszennej mąki,
- czubata łyżka masła,
- czubata łyżeczka soli,
- 3/4 szklanki wody.
Składniki na sos romesco:
- ½ papryczki chili,
- 8 łyżek oliwy z oliwek,
- łyżka octu z czerwonego wina,
- sucharek,
- 10 prażonych migdałowych,
- mała główka czosnku,
- 2 pomidory,
- 3 małe słodkie czerwone papryki,
- 10 prażonych orzechów laskowych,
- sól i pieprz.
Dodatki:
- bazylia,
- rukola.
Sposób przygotowania:
Placuszki pszenne: Do 2,5 szklanki przesianej mąki dodajemy sól. W środku robimy dołek i stopniowo dolewamy wody. Ciasto powinno być gładkie. Wyrobioną masę przykrywamy ścierką i odstawiamy na około godzinę. Po tym czasie wyrabiamy je przez kilka minut. Ciasto dzielimy na 12 kawałków i formujemy kulki. Każdą porcję rozwałkujemy i przed smażeniem smarujemy oliwą z oliwek. Na patelni z grubym dnem smażymy każdą porcję osobno. Około 2-3 minuty z każdej strony. Usmażone placki układamy jeden na drugim, żeby nie straciły ciepła. Przykrywamy ścierką.
Sos romesco: Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Pomidory, główkę czosnku owijamy w folię aluminiową. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 200 stopni. Paprykę blanszujemy, obieramy i studzimy. Opróżniamy z miąższu. Gdy pomidory i czosnek ostygną obieramy ze skórki. Miksujemy miąższ papryki, czosnek, pomidory z orzechami laskowymi, migdałami i sucharami namoczonymi wcześniej w occie. W trakcie miksowania dodajemy powoli oliwę. Doprawiamy solą i pieprzem. Odkładamy do lodówki na 1h (najlepiej 24h).
Przed podaniem posypujemy posiekaną bazylią i dodajemy ser Apetina. Serwujemy z placuszkami pszennymi.
Zobacz także:
- Papryka faszerowana, sałatka z dynią i łosoś w sosie z pomidorów. Ciekawe przepisy Darii Ładochy
- Devolay’e i roladki, czyli mięsne zawijańce. Przepisy Andrzeja Polana
- Jak zrobić placuszki z cukinii, żeby były chrupiące? Sprawdź prosty sposób
Źródło: Grzegorz Zawierucha
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN