Aby zaoszczędzić na zakupach oraz kupić jedynie to, co niezbędne, warto spróbować zamawiania spożywczych produktów przez internet. Dzięki temu jest się w stanie przygotowywać potrawy w duchu zero waste. Zakupy w delio.com.pl zapewniają dostawę w tym samym dniu, dzięki czemu nie trzeba robić dodatkowo dużych zapasów.
Tarta pieczona ze szparagami - przepis
Składniki:
- ciasto francuskie,
- 300 g zielonych szparagów,
- 50 g startego parmezanu,
- 3 jajka,
- 100 ml płynnej słodkiej 30 % śmietany,
- 100 ml kwaśnej 18 % śmietany,
- musztarda dijon do posmarowania,
- sól i pieprz.
Dodatki:
- szczypiorek,
- rozmaryn,
- pomidorki koktajlowe.
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Od szparagów odcinamy grubsze części. Gotujemy je na parze około 5 minut. Następnie na mandolinie kroimy je wzdłuż. Ciasto francuskie nakłuwamy widelcem i smarujemy musztardą. Pieczemy około 5 minut bez dodatków. W misce mieszamy jajka, parmezan i śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy szparagi. Wlewamy masę i posypujemy parmezanem. Pieczemy przez około 30 minut.
Dip ze szparagów - przepis
Składniki:
- około 10 zielonych szparagów,
- 1/4 szklanki łuskanych ziaren słonecznika,
- 1/2 pęczka szczypiorku,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 łyżki majonezu,
- sól i pieprz.
Dodatki:
- krakersy,
- natka pietruszki.
Sposób przygotowania:
Całe szparagi gotujemy w całości. Słonecznik prażymy na suchej patelni. Za pomocą blendera miksujemy ugotowane szparagi, słonecznik, czosnek i przyprawy. W trakcie blendowania dodajemy oliwę i majonez. Całość miksujemy na jednolitą pastę. Na koniec dorzucamy posiekany szczypiorek. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki i podajemy z krakersami.
Kurczak ze szpinakiem i boczkiem - przepis
Składniki:
- 6 udek z kurczaka, bez kości,
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek,
- 2 łyżki masła,
- 6 ząbków czosnku, drobno pokrojonych,
- mała żółta cebula, pokrojona w kostkę,
- 1/3 szklanki bulionu z kurczaka,
- 1/2 szklanki pokrojonego w kostkę boczku,
- 1 ¾ szklanki śmietany 36%,
- 3 szklanki liści szpinaku baby,
- sól i świeży mielony pieprz,
- łyżeczka tymianku,
- łyżeczka ziół prowansalskich,
- ½ szklanki świeżo startego parmezanu,
- ½ łyżeczki papryki chili,
- łyżeczka mąki kukurydzianej lub skrobi ziemniaczanej wymieszanej z 1 łyżką wody.
Sposób przygotowania:
Rozgrzej olej na dużej patelni na średnim ogniu. Dopraw udka z kurczaka z obu stron solą i pieprzem i smaż na patelni przez 5-8 minut z każdej strony lub do momentu, aż będą rumiane. Zdejmij kurczaka z patelni i odłóż na bok. Rozpuść masło na tej samej patelni. Dodaj cebulę i czosnek i smaż, aż zaczną pachnieć (około minuty). Wlej bulion z kurczaka i odstaw do lekkiego odparowania. Dodaj chrupiący boczek i smaż przez 1-2 minuty, aby uwolnił smaki. Zmniejsz ogień, dodaj gęstą śmietanę 36% i doprowadź do delikatnego wrzenia, od czasu do czasu mieszając. Pamiętaj, aby zmniejszyć ogień, aby sos się nie rozwarstwił. Dodaj włoski tymianek oraz zioła prowansalskie, dopraw solą i pieprzem do smaku.
Dodaj liście szpinaku i pozostaw do zwiędnięcia w sosie, a następnie dodaj parmezan. Gotuj sos jeszcze przez minutę, aż ser się rozpuści. Aby uzyskać gęstszy sos, dodaj mieszaninę skrobi kukurydzianej (1 łyżeczka skrobi kukurydzianej + 1 łyżka wody) na patelnię i kontynuuj gotowanie, szybko mieszając, aż sos zgęstnieje. Dodaj ugotowanego kurczaka z powrotem na patelnię; posyp płatkami papryczki chili (jeśli używasz) i nałóż sos na każde udko z kurczaka.
Zobacz także:
- Szparagi - z czym podawać? Jak gotować, a jak nie? Jak je uprawiać?
- Jak rozpoznać, że szparagi są świeże? Istnieją trzy sposoby
- Szparagi w nieoczywistej formie - przepisy Andrzeja Polana
Źródło: Grzegorz Zawierucha
Źródło zdjęcia głównego: Wojciech Olkuśnik/East News