Materiał promocyjny

Kuchnia zero waste Grzegorza Zawieruchy, a w niej tarta ze szparagami, dip szparagowy i kurczak ze szpinakiem i boczkiem

Wypieczone wariacje
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Grzegorz Zawierucha zaprezentował pyszne dania zero waste z wykorzystaniem sezonowych warzyw. Sprawdź jego przepisy na tartę pieczoną ze szparagami, dip ze szparagów z resztek oraz kurczaka ze szpinakiem i boczkiem.

Aby zaoszczędzić na zakupach oraz kupić jedynie to, co niezbędne, warto spróbować zamawiania spożywczych produktów przez internet. Dzięki temu jest się w stanie przygotowywać potrawy w duchu zero waste. Zakupy w delio.com.pl zapewniają dostawę w tym samym dniu, dzięki czemu nie trzeba robić dodatkowo dużych zapasów.

Tarta pieczona ze szparagami
Tarta pieczona ze szparagami
Tarta pieczona ze szparagami
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Tarta pieczona ze szparagami - przepis

Składniki:

  • ciasto francuskie,
    • 300 g zielonych szparagów,
      • 50 g startego parmezanu,
        • 3 jajka,
          • 100 ml płynnej słodkiej 30 % śmietany,
            • 100 ml kwaśnej 18 % śmietany,
              • musztarda dijon do posmarowania,
                • sól i pieprz.

                  Dodatki:

                  • szczypiorek,
                    • rozmaryn,
                      • pomidorki koktajlowe.

                        Sposób przygotowania:

                        Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Od szparagów odcinamy grubsze części. Gotujemy je na parze około 5 minut. Następnie na mandolinie kroimy je wzdłuż. Ciasto francuskie nakłuwamy widelcem i smarujemy musztardą. Pieczemy około 5 minut bez dodatków. W misce mieszamy jajka, parmezan i śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy szparagi. Wlewamy masę i posypujemy parmezanem. Pieczemy przez około 30 minut.

                        Dip ze szparagów - przepis

                        Składniki:

                        • około 10 zielonych szparagów,
                          • 1/4 szklanki łuskanych ziaren słonecznika,
                            • 1/2 pęczka szczypiorku,
                              • 2 ząbki czosnku,
                                • 3 łyżki oliwy z oliwek,
                                  • 2 łyżki majonezu,
                                    • sól i pieprz.

                                      Dodatki:

                                      • krakersy,
                                        • natka pietruszki.

                                          Sposób przygotowania:

                                          Całe szparagi gotujemy w całości. Słonecznik prażymy na suchej patelni. Za pomocą blendera miksujemy ugotowane szparagi, słonecznik, czosnek i przyprawy. W trakcie blendowania dodajemy oliwę i majonez. Całość miksujemy na jednolitą pastę. Na koniec dorzucamy posiekany szczypiorek. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki i podajemy z krakersami.

                                          Kurczak ze szpinakiem i boczkiem
                                          Kurczak ze szpinakiem i boczkiem
                                          Kurczak ze szpinakiem i boczkiem
                                          Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

                                          Kurczak ze szpinakiem i boczkiem - przepis

                                          Składniki:

                                          • 6 udek z kurczaka, bez kości,
                                            • 2 łyżeczki oliwy z oliwek,
                                              • 2 łyżki masła,
                                                • 6 ząbków czosnku, drobno pokrojonych,
                                                  • mała żółta cebula, pokrojona w kostkę,
                                                    • 1/3 szklanki bulionu z kurczaka,
                                                      • 1/2 szklanki pokrojonego w kostkę boczku,
                                                        • 1 ¾ szklanki śmietany 36%,
                                                          • 3 szklanki liści szpinaku baby,
                                                            • sól i świeży mielony pieprz,
                                                              • łyżeczka tymianku,
                                                                • łyżeczka ziół prowansalskich,
                                                                  • ½ szklanki świeżo startego parmezanu,
                                                                    • ½ łyżeczki papryki chili,
                                                                      • łyżeczka mąki kukurydzianej lub skrobi ziemniaczanej wymieszanej z 1 łyżką wody.

                                                                        Sposób przygotowania:

                                                                        Rozgrzej olej na dużej patelni na średnim ogniu. Dopraw udka z kurczaka z obu stron solą i pieprzem i smaż na patelni przez 5-8 minut z każdej strony lub do momentu, aż będą rumiane. Zdejmij kurczaka z patelni i odłóż na bok. Rozpuść masło na tej samej patelni. Dodaj cebulę i czosnek i smaż, aż zaczną pachnieć (około minuty). Wlej bulion z kurczaka i odstaw do lekkiego odparowania. Dodaj chrupiący boczek i smaż przez 1-2 minuty, aby uwolnił smaki. Zmniejsz ogień, dodaj gęstą śmietanę 36% i doprowadź do delikatnego wrzenia, od czasu do czasu mieszając. Pamiętaj, aby zmniejszyć ogień, aby sos się nie rozwarstwił. Dodaj włoski tymianek oraz zioła prowansalskie, dopraw solą i pieprzem do smaku.

                                                                        Dodaj liście szpinaku i pozostaw do zwiędnięcia w sosie, a następnie dodaj parmezan. Gotuj sos jeszcze przez minutę, aż ser się rozpuści. Aby uzyskać gęstszy sos, dodaj mieszaninę skrobi kukurydzianej (1 łyżeczka skrobi kukurydzianej + 1 łyżka wody) na patelnię i kontynuuj gotowanie, szybko mieszając, aż sos zgęstnieje. Dodaj ugotowanego kurczaka z powrotem na patelnię; posyp płatkami papryczki chili (jeśli używasz) i nałóż sos na każde udko z kurczaka.

                                                                        Zobacz także:

                                                                        Źródło: Grzegorz Zawierucha

                                                                        Źródło zdjęcia głównego: Wojciech Olkuśnik/East News

                                                                        Materiał promocyjny
                                                                        podziel się:

                                                                        Pozostałe wiadomości

                                                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                        Materiał promocyjny

                                                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana