Szparagi w nieoczywistej formie - przepisy Andrzeja Polana

Andrzej Polan w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Szparagowy zawrót głowy
Szparagowy zawrót głowy
Kulinarna podróż z Polanem
Kulinarna podróż z Polanem
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Wigilijne potrawy Polana
Wigilijne potrawy Polana
Pizza a la Polan
Pizza a la Polan
Kuchnia winogronowa
Kuchnia winogronowa
Gdy trwa sezon na szparagi, w kuchni Dzień Dobry TVN staramy się maksymalnie nim nacieszyć. Można je przyrządzić na wiele różnych sposób, co tym razem udowodnił Andrzej Polan. Jak zrobić gofry z domowymi lodami szparagowymi i truskawkami, wiosenny makaron ze szparagami i wytrawnym koglem-moglem oraz chrupiące szparagi z sałatami z sosem z maślanki po ranczersku i grzankami sadzonymi. Sprawdź przepisy.
Gofry z domowymi lodami szparagowymi i truskawkami
Gofry z domowymi lodami szparagowymi i truskawkami
Źródło: Ola Skowron/East News

Gofry z domowymi lodami szparagowymi i truskawkami - przepis

  • 1 pęczek szparagów zielonych cienkich
  • 1.5 szkl. mleka
  • 3 łyżki budyniu śmietankowego
  • 100 g cukru
  • 150 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki mascarpone
  • 100 ml mleka skondensowanego
  • 100 ml jogurtu naturalnego gęstego
  • świeża mięta
  • skórka z cytryny
  • sok z cytryny do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Szklankę mleka zagotowujemy z mlekiem skondensowanym, cukrem, śmietaną kremówką.
  2. W blenderze miksujemy surowe szparagi.
  3. Do gotującego się mleka z dodatkami dodajemy pozostałe mleko z budyniem śmietankowym.
  4. Zagotowujemy do uzyskania lekko kremowej konsystencji.
  5. Na koniec dodajemy szparagi. Sok z cytryny i miętę.
  6. Schładzamy i łączymy z serkiem mascarpone i jogurtem gęstym.
  • 250 g mąki
  • 250 ml mleka
  • 2 jajka
  • 100 g masła rozpuszczonego
  • 50 g cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • odrobina proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • 1 smelon
  • 500 g truskawek
  • mięta świeża
  • cukier puder
  1. Żółtka łączymy z mlekiem, solą i dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, miksujemy na jednolitą masę.
  2. Białka ubijamy na sztywną pianę w trakcie dodając cukier i cukier wanilinowy.
  3. Do ciasta dodajemy masło i mieszamy z pianą z białek.
  4. Gofry smażymy, posypujemy cukrem miętowym.
  5. Owoce kroimy w kostkę i podajemy do naszego deseru.
Wiosenny makaron ze szparagami i wytrawnym koglem-moglem
Wiosenny makaron ze szparagami i wytrawnym koglem-moglem
Wiosenny makaron ze szparagami i wytrawnym koglem-moglem
Źródło: Ola Skowron/East News

Wiosenny makaron ze szparagami i wytrawnym koglem-moglem - przepis

Składniki:

  • 1 op makaronu kukurydzianego bezglutenowego
  • 1 pęczek szparagów zielonych oliwkowych
  • 1 kalarepka
  • 1 młody por
  • garść groszku zielonego
  • szpinak świeży
  • koper, natka pietruszki, świeża mięta, szczypiorek
  • masło klarowane do smażenia
  • ser dojrzewający bursztyn, dziugas lub parmezan

Przygotowanie zaczynamy od kogla-mogla:

  • 4 żółtka
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 150 g masła klarowanego rozpuszczonego
  • sól, pieprz biały, skórka z cytryny

Sposób przygotowania:

  • W misce umieszczonej na rondlu z gorącą wodą ubijamy żółtka z przyprawami i octem jabłkowym.
  • Do podbitych jajek dodajemy śmietanę i kiedy już wszystko wymieszamy, dodajemy małym strumieniem ciepłe masło klarowane.
  • Możemy to uczynić szybciej używając blendera. Wrzucając wszystko do naczynia i miksując.
  • Makaron gotujemy w wodzie z dodatkiem soli zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
  • Na maśle przesmażamy szczypiorek krótko, dodajemy pokrojone szparagi, groszek, doprawiamy sola, pieprzem i gałką muszkatołową.
  • Ugotowany makaron wrzucamy do podsmażonych warzyw, dodajemy niedużo wody z gotowania i zioła.
Chrupiące szparagi z sałatami, sos z maślanki po ranczersku, grzanki sadzone
Chrupiące szparagi z sałatami, sos z maślanki po ranczersku, grzanki sadzone
Chrupiące szparagi z sałatami, sos z maślanki po ranczersku, grzanki sadzone
Źródło: Ola Skowron/East News

Chrupiące szparagi z sałatami, sos z maślanki po ranczersku, grzanki sadzone - przepis

Składniki:

  • 1 pęczek szparagów białych
  • 1 pęczek szparagów zielonych oliwkowych
  • 1 pęczek szparagów fioletowych
  • 1 pęczek rzodkiewki z ładnymi liśćmi
  • 6 szt. ogórków zielonych gruntowych
  • sałata reniferek
  • 2 avocado
  • kiełki słonecznika
  1. Szparagi za pomocą obieraczki kroimy w cienkie podłużne paski, główki oczywiście wcześniej odrywamy i pozostawiamy w całości.
  2. Ogórka i rzodkiewki kroimy w cienkie plastry.
  3. Avocado rwiemy na małe kawałki i wrzucamy do wody z dodatkiem soku z cytryny.
  • 1 szkl. maślanki
  • 2 łyżki majonezu lub gęsty jogurt
  • szczypiorek, natka, koperek
  • musztarda francuska
  • ostra papryczka
  • olej rzepakowy
  • sól, pieprz, sok z cytryny, cukier do smak

Wszystkie warzywa mieszamy razem, obok podajemy sos w garnuszku. Każdy używa go ile lubi.

  • 1 bagietka rustykalna
  • 4 jajka
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 100 g ser żółty tarty
  • 100 g orzechy włoskie

Jajka mieszamy ze śmietaną, serem, tartymi orzechami i smażymy grzanki na maśle klarowanym. Podajemy do sałaty.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości