Gofry z domowymi lodami szparagowymi i truskawkami - przepis
- 1 pęczek szparagów zielonych cienkich
- 1.5 szkl. mleka
- 3 łyżki budyniu śmietankowego
- 100 g cukru
- 150 ml śmietanki kremówki
- 2 łyżki mascarpone
- 100 ml mleka skondensowanego
- 100 ml jogurtu naturalnego gęstego
- świeża mięta
- skórka z cytryny
- sok z cytryny do smaku
Sposób przygotowania:
- Szklankę mleka zagotowujemy z mlekiem skondensowanym, cukrem, śmietaną kremówką.
- W blenderze miksujemy surowe szparagi.
- Do gotującego się mleka z dodatkami dodajemy pozostałe mleko z budyniem śmietankowym.
- Zagotowujemy do uzyskania lekko kremowej konsystencji.
- Na koniec dodajemy szparagi. Sok z cytryny i miętę.
- Schładzamy i łączymy z serkiem mascarpone i jogurtem gęstym.
- 250 g mąki
- 250 ml mleka
- 2 jajka
- 100 g masła rozpuszczonego
- 50 g cukru
- 1 cukier wanilinowy
- odrobina proszku do pieczenia
- Szczypta soli
- 1 smelon
- 500 g truskawek
- mięta świeża
- cukier puder
- Żółtka łączymy z mlekiem, solą i dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, miksujemy na jednolitą masę.
- Białka ubijamy na sztywną pianę w trakcie dodając cukier i cukier wanilinowy.
- Do ciasta dodajemy masło i mieszamy z pianą z białek.
- Gofry smażymy, posypujemy cukrem miętowym.
- Owoce kroimy w kostkę i podajemy do naszego deseru.
Wiosenny makaron ze szparagami i wytrawnym koglem-moglem - przepis
Składniki:
- 1 op makaronu kukurydzianego bezglutenowego
- 1 pęczek szparagów zielonych oliwkowych
- 1 kalarepka
- 1 młody por
- garść groszku zielonego
- szpinak świeży
- koper, natka pietruszki, świeża mięta, szczypiorek
- masło klarowane do smażenia
- ser dojrzewający bursztyn, dziugas lub parmezan
Przygotowanie zaczynamy od kogla-mogla:
- 4 żółtka
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 2 łyżki śmietany 18%
- 150 g masła klarowanego rozpuszczonego
- sól, pieprz biały, skórka z cytryny
Sposób przygotowania:
- W misce umieszczonej na rondlu z gorącą wodą ubijamy żółtka z przyprawami i octem jabłkowym.
- Do podbitych jajek dodajemy śmietanę i kiedy już wszystko wymieszamy, dodajemy małym strumieniem ciepłe masło klarowane.
- Możemy to uczynić szybciej używając blendera. Wrzucając wszystko do naczynia i miksując.
- Makaron gotujemy w wodzie z dodatkiem soli zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
- Na maśle przesmażamy szczypiorek krótko, dodajemy pokrojone szparagi, groszek, doprawiamy sola, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Ugotowany makaron wrzucamy do podsmażonych warzyw, dodajemy niedużo wody z gotowania i zioła.
Chrupiące szparagi z sałatami, sos z maślanki po ranczersku, grzanki sadzone - przepis
Składniki:
- 1 pęczek szparagów białych
- 1 pęczek szparagów zielonych oliwkowych
- 1 pęczek szparagów fioletowych
- 1 pęczek rzodkiewki z ładnymi liśćmi
- 6 szt. ogórków zielonych gruntowych
- sałata reniferek
- 2 avocado
- kiełki słonecznika
- Szparagi za pomocą obieraczki kroimy w cienkie podłużne paski, główki oczywiście wcześniej odrywamy i pozostawiamy w całości.
- Ogórka i rzodkiewki kroimy w cienkie plastry.
- Avocado rwiemy na małe kawałki i wrzucamy do wody z dodatkiem soku z cytryny.
- 1 szkl. maślanki
- 2 łyżki majonezu lub gęsty jogurt
- szczypiorek, natka, koperek
- musztarda francuska
- ostra papryczka
- olej rzepakowy
- sól, pieprz, sok z cytryny, cukier do smak
Wszystkie warzywa mieszamy razem, obok podajemy sos w garnuszku. Każdy używa go ile lubi.
- 1 bagietka rustykalna
- 4 jajka
- 2 łyżki śmietany 18%
- 100 g ser żółty tarty
- 100 g orzechy włoskie
Jajka mieszamy ze śmietaną, serem, tartymi orzechami i smażymy grzanki na maśle klarowanym. Podajemy do sałaty.
Zobacz także:
- Jak rozpoznać, że szparagi są świeże? Istnieją trzy sposoby
- Zaskakujące przepisy na szparagi. Sprawdź jak w pełni wykorzystać sezon szparagowy
- Sezon na szparagi. Sprawdź przepisy Szymona Czerwińskiego
Autor: Diana Ryściuk
Źródło: Andrzej Polan
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
podziel się: